Đề thi Giữa học kì 1 Tiếng Anh 10 Hà Nội năm 2024 (7 đề)

Đề thi Giữa học kì 1 Tiếng Anh 10 Hà Nội năm 2024 (7 đề)

Tuyển chọn Đề thi Giữa học kì 1 Tiếng Anh 10 Hà Nội năm 2024 (7 đề) chọn lọc được các Giáo viên nhiều năm kinh nghiệm biên soạn và sưu tầm từ đề thi Tiếng Anh 10 của các trường THPT. Hi vọng bộ đề thi này sẽ giúp học sinh ôn tập và đạt kết quả cao trong các bài thi Giữa Học kì 1 môn Tiếng Anh 10.

Đề thi Giữa học kì 1 Tiếng Anh 10 Hà Nội năm 2024 (7 đề)

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1 Hà Nội

Năm học 2023 - 2024

Bài thi môn: Tiếng Anh 10 (Thí điểm)

Thời gian làm bài: phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 1)

I. PHONICS:

Choose the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. sister

B. grocery

C. family

D. wife

2. A. allergy

B. imagine

C. sugar

D. oxygen

3. A. skull

B. pump

C. duty

D. lung

Choose the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

4. A. household

B. ailment

C. inspire

D. compound

5. A. breadwinner

B. allergy

C. digestive

D. benefit

II. VOCABULARY AND GRAMMAR:

Choose the letter A, B, C or D to complete the sentence.

6. Everyday I ……up at 6 o’clock,……… breakfast at 6.30 and…….. for work at 7.30.

A. get/ eat/ leave

B. have got/ eating/ leaving

C. got/ate/ left

D. will get/ have eaten/ left

7. This house…….. in 1990.

A. built

B. was built

C. is built

D. was building

8. Listen! Someone (cry) in the next room.

A. is crying

B. are crying

C. cries

D. cry

9.I like Math and she (like) Literature.

A. likes

B. liking

C. is liking

D. is like

10. ____________originated in China.

A. muscle

B. harmony

C. body parts

D. acupuncture

11. _______ is the controller of the body. Led by the brain and nerves, it allows us to move, talk and feel emotions.

A. Circulatory system

B. Digestive system

C. Nervous system

D. Skeletal system

12. As planned,I _______ my parents this weekend.

A. am going to visit

B. visit

C. will visit

D. visiting

13. I feel terrible. I think I (be) sick.

A. am

B. am being

C. will being

D. will be

Choose the letter A,B,C or D to indicate the underlined part that needs correcting

14. Look at (A) those black clouds (B)! It is (C)going to raining (D).

15. The (A) building will (B) build (C) by Sunshine company (D) next month.

III. READING:

1. Choose the letter A,B,C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks:

My(16)_______ family consists of 4 members. My husband is an engineer at a big company in Hanoi. I am an English teacher at an international school. We have a six-year-old son and a three-year-old daughter. All of the members often spend time (17)_____ the household chores with each other in the evening. My husband and I(18) _____ dinner together. My children help me clean the house. Although there(19)_____ a lot of duties around the house, I am not tired because my husband joins(20) _______ to do housework with me.

16. A. extended      B. huge        C. nuclear      D. big

17. A. doing             B. did           C. to do          D. do

18. A. cook               B. watch     C. take            D. bring

19. A. is                     B. are          C. was            D. were

20. A. hearts             B. heads    C. feet             D. hands

2. Read the passage below and choose one correct answer for each question.

Tuberculosis (T.B) is a serious disease that mainly affects the lungs. It is caused by bacteria. It spreads easily when a person with the disease coughs or sneezes. In serious cases, it causes coughing up blood, chest pain, high body temperature, weight loss and death. T.B usually can be cured with medicines. In Amsterdam, ministers from 20 countries signed a declaration to act against T.B. The ministers agreed to establish effective systems to provide medicines for people who have T.B and they would work to develop an effective vaccine to prevent the disease. The stop T.B Program organized by the World Health Organization (WHO) says 98% of the 2 million T.B deaths each year are in developing countries and 95% of the 8 million new T.B cases each year are in poor countries.

21. T.B is a serious disease that mainly affects the _______.

A. heart

B. kidneys

C. lungs

D. brain

22.In serious cases, T.B causes ________________.

A. coughing up blood and chest pain.

B. high body temperature and weight loss.

C. death.

D. all are correct.

23. T.B ______.

A. can be cured with medicines

B. cannot be cured with medicines

C. can be prevented with a vaccine

D. A and C

24. _______countries signed a declaration to act against T.B.

A. 12

B. 20

C. 98

D. 95

25. How many people die of T.B every year?

A. 98,000

B. 2 million

C. 8 million

D. 10 million

IV. WRITING:

1. Put the words/ phrases in the correct order to have correct sentences.

26.

a. and my wife always

b. I always cook dinner

c. In my family,

d. does the laundry

A. c-b-d-a

B. b-c-a-d

C. c-b-a-d

D. a-c-b-d

27. 

a. help with child care

b. from grandparents

c. In the past,

d. many families got

A. c-d-b-a

B. c-d-a-b

C. d-c-a-b

D. b-d-c-a

2. Change these sentences from active into passive:

28. We clean our rooms.

> Our rooms…………………………………………………………………

29. We should wear warm clothes before going outside

> Warm clothes………………………………………………………………

30. He gave her a watch on her birthday.

> She………………………………………………………………………….

Đề thi Giữa học kì 1 Tiếng Anh 10 Hà Nội năm 2024 (7 đề)

B. Đáp án 

I. PHONICS:

Choose the letter A,B,C or to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1 - D; 2 - C; 3 - C;

Choose the letter A,B,C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

4 - C; 5 - C;

II. VOCABULARY AND GRAMMAR:

Choose the letter A, B, C or D to complete the sentence.

6 - A; 7 - B; 8 - A; 9 - A; 10 - D; 11 - C; 12 - A; 13 - A;

Choose the letter A,B,C or D to indicate the underlined part that needs correcting

15 - D; 16 - C;

III. READING:

1. Choose the letter A,B,C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks:

16 - C; 17 - A; 18 - A; 19 - B; 20-  D

2. Read the passage below and choose one correct answer for each question.

21 - C; 22 - D; 23 - A; 24 - B; 25 - B;

IV. WRITING:

1. Put the words/ phrases in the correct order to have correct sentences.

26 - C; 27 - B;

2. Change these sentences from active into passive:

28 - Our rooms are cleant.

29 - Warm clothes should be worn before going outside.

30 - She was given a watch on her birthday.

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1 Hà Nội

Năm học 2023 - 2024

Bài thi môn: Tiếng Anh 10 (Thí điểm)

Thời gian làm bài: phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 2)

I. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. (0.5m)

1. A.man

B. bad

C. sand

D. said

2. A.cousin

B. worry

C.month

D.occupation

II .Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.(0,5m)

1. A. repair

B. announce

C. transplant

D. district

2. A. education

B. literature

C. afternoon

D. information

III.Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. (3ms)

1. She received a ___________after a two-year course.

a. diploma

b.salary

c.money

d.gift

2. I leave the house at a quarter past five and arrive in the field at___________ 5.30.

A. quickly

B. weakly

C.exactly

D. successfully

3. I was late school this morning because my alarm clock didn’t ………

a. go off

b. go away

c. go on

d. go up

4.He behaves like an adult. I think he is more ……………. than the other boys in his class.

a. intelligent

b. mature

c. ambitious

d. developed

5. I've been in this city for a long time. I _________here sixteen years ago.

A. have come

B. came

C. am coming

D. come

6. The purpose of the test is to ............ the weight of the chemical element.

a. ease

b. interrupt

c. determine

d. receive

7. After I________ lunch, I _______________ a short rest.

A. have / took

B. had / took

C. had have / took

D. had had / took

8. Mr. and Mrs. Parsons __________ to work together every day.

A. drive

B. drives

C. are driving d.drove

9. ______________ do you have an English lesson? __ Three times a week.

A. How often

B. How much

C. How long

D. How far

10. It was a hot day, so we decided _________ for a swim.

A. to take

B. to go

C. to make

D. to have

11.. “…….. do you get to school?’ – ‘ by bike”.

a. how

b. what

c. how far

d. how often

12. I’m sure I locked the door. I clearly remember ………… it.

a. locking

b. to lock

c. to have locked

d. to be locked

13. A: “What’s ____________ , Peter?” You don’t look very happy.

A. matter

B. problem

C. the matter

D. that

IV. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks (1,25ms)

I ……(1) my teaching career nearly fifteen years ago. I spent ten years ….(2) in a remote village …(3) the villagers were very poor and the living standard was low. Sometimes I was very disappointed because of bad living conditions and low pay. I was really homesick. However, at that time with my youth enthusiasm, I tried my best to devote myself to the noblest career that was “teaching”. I loved my poor little pupils. They were living in ….(4), but I could not leave them alone to suffer from lack of schooling. Although the teacher’s salary may be lower than many other jobs, teaching is much more important for our country. I am proud ………(5) myself to be a teacher, a hard working “volunteer” taking my pupils to the “destination” of knowledge.

1. A..beg in

B.began

C.have begun

D.had begun

2. A..teach

B.to teach

C.teaching

D.taught

3. A.which

B.there

D.when

D.where

4. A.poor

B.poverty

C.debt

D.shortage

5. A.in

B.on

C.of

D. Chantal's

Đáp án: 1. B; 2. C; 3. B; 4. B; 5. C

V. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.(1,25ms)

Chantal' s parents didn't have much money, so they sent her to a state primary school when she was five. She enjoyed her reading and writing lessons, but there were so many pupils in the class that the teacher found it difficult to control them.

When Chantal was eleven, her father got a better job, and decided to spend some money on her education. He sent her to an expensive private school, where the girl wore dark green uniforms and did two hours' homework every evening.

Chantal liked her new school, and did well. Because she studied hard, she passed all her exams, and went to university at eighteen. She chose history course and was an excellent student. In the end, she decided to become a teacher, and returned to her old primary school to teach.

1. Why did Chantal's parents send her to a state primary school?

A. They liked it.

B. It was near her house.

C. They were poor.

D. It was expensive.

2. How many kinds of lessons did she like learning?

A. 3

B. 1

C. 4

D. 2

3. What was her teachers' problem at the primary school?

A. Large class.

B. Low salary.

C. Disobedient pupils.

D. Strict head master.

4. What was an important event for Chantal when she was eleven?

A. Leaving her home.

B. Getting better education.

C. Passing the exams.

D. Going overseas.

5. At university she studied .

A. very badly

B. very poorly

C. very well

D. averagely

6. What profession did she finally decide to choose?

A. Cooking

B. Teaching

C. Nursing

D. Advertising of

Đáp án: 1. C; 2. D; 3. A; 4. B; 5. C; 6. B

Đề thi Giữa học kì 1 Tiếng Anh 10 Hà Nội năm 2024 (7 đề)

VI. WRITING (1ms - 0.5 m/each)

A. Rewrite these sentences with suggested words:

1. I went to school late because I missed the bus.

=>________________________________________________________?

2.I closed all the windows, then I went to bed .

Before______________________________________________________________

3. I walked to school in twenty minutes.

->It took___________________________________________________

Đáp án:

1. Why did you go to school late?

2. Before I went to bed, I had closed all the windows.

3. It took me twenty minutes to walk to school.

B. Rearrange the following cues to make meaningful sentences (0,5 m)

1. what / have / you / subjects / do / on Monday ?

→______________________________________________________

2. Columbus / discovered/ America / more than / 400 years ago.

__________________________________________________________

Đáp án

I. 1. D; 2. D

II. 1. D; 2. C

III.

1. a

2. c

3. a

4. b

5. b

6. c

7. d

8. a

9. a

10. b

11. a

12. a

13. a


IV. 

1. B; 2. C; 3. B; 4. B; 5. C

V.

1. C; 2. D; 3. A; 4. B; 5. C; 6. B

VI.

A.

1. Why did you go to school late?

2. Before I went to bed, I had closed all the windows.

3. It took me twenty minutes to walk to school.

B.

1. What subjects do you have on Monday?

2. Columbus discovered America more than 400 years ago.

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1 Hà Nội

Năm học 2023 - 2024

Bài thi môn: Tiếng Anh 10 (Thí điểm)

Thời gian làm bài: phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 3)

I. Find the words which is pronounced differently in the part underlined.

1. A. checkroom

B. cockroach

C. bankrupt

D. Kremlin

2. A. chore

B. machine

C. much

D. such

3. A. children

B. divorce

C. married

D. present

4. A. game

B. bridge

C. against

D. garage

5. A. legal

B. level

C. league

D. leader

II. Fill the gaps with the correct form of the verbs in brackets.

1. I’m busy right now. I (prepare) ____________________ dinner.

2. Mai (not/ study) _________________ very hard at the moment. I (not/ think) _______________ she’ll pass the exam.

3. Look! Mary (wear) _________________________ a pink shirt. She (look) ______________ so pretty in it.

4. In Vietnam, many people (live) ______________ in extended families.

5. – Do you want to have the chicken or the beef? – I think we (have) ________________ the beef.

6. – I (be) ____________________ so thirsty now! – OK. I (bring) _______________ some water.

7. John (speak) _____________ English and French. Now he (speak)_______________ French to some visitors from Paris.

8. As planned, we (drive) ________________ from our city to the sea.

III. Complete each of the following sentences with a word/ phrase from the box.

do the laundry/ household chores/ junk/ lungs/ breadwinner/ brain/ exercise/ doing the washing-up

1. It is the ……………… that controls all the organs in the body.

2. If you breath in deeply, your ………………….. can expand to twice their normal size.

3. It does not take him much time to ……………….. because he has a washing machine.

4. He hates …………………….. after dinner and sometimes breaks a bowl or a plate.

5. To stay healthy or become stronger, you should ………………… regularly.

6. As a ……………….. in his family, Mr. Black has to work hard all the time for money.

7. I have to do some …………………. such as cooking meals, cleaning the house and washing the dishes.

8. ……………………………. food is a kind of food that is quick and easy to prepare and eat, but it is thought to be bad for your health.

IV. Rewrite the following sentences with the given beginning or under instruction so that the meaning is unchanged.

1. They haven’t finished their new hospital yet. (Passive Voice)

__________________________________________________________

2. John hasn’t invited us to his party. (Passive Voice)

__________________________________________________________

3. The teacher told them funny story. (Passive Voice)

__________________________________________________________

4. Look at those black clouds! There’s rain on the way!

__________________________________________________________

5. Nobody has invited her to the party. (Passive voice)

__________________________________________________________

6. The teacher doesn’t allow me to take the seat by the window. (Passive voice)

_________________________________________________________

7. People say that Mr Hai is the breadwinner in his family.

Mr. Hai ___________________________________________________

8. People think that Peter exercises regularly.

Peter ____________________________________________________

9. Our class have planned to make an excursion to King’s Island next week.

Our class are ________________________________________

Đáp án

I.

1 - D ; 2 - B; 3 - B; 4 - B; 5 – B

II.

1. am preparing

2 - isn't studying - don't think

3 - is wearing - looks

4 - live

5 - will have

6 - am - will bring

7 - speaks - is speaking

8 - are going to drive

III.

1 - brain

2 - lungs

3 - do the laundry

4 - doing the washing - up

5 - exercise

6 - Breadwinner

7 - household chores

8 - junk

IV.

1. Their new hospital hasn't been finished.

2. We hasn't been invited to John's party.

3. They were told funny story.

4. Look at those black clouds! It is going to rain.

5. She hasn't been invited to the party.

6. I am not allowed to take the seat by the window.

7. Mr. Hải is said to be the breadwinner in his family.

8. Peter is thought to exercises regularly.

9. Our class are going to make an excursion to King’s Island next week.

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1 Hà Nội

Năm học 2023 - 2024

Bài thi môn: Tiếng Anh 10 (Thí điểm)

Thời gian làm bài: phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 4)

I. READING:

1. Read the passage below and choose one correct answer for each question.

According to many experts, violence carried out by the victim’s family members is the most common kind of violence against females. It is called domestic violence. A new report says domestic violence is one of the worst kinds of human rights violations. Such action affects the emotional and physical health of victims. Domestic violence also can be psychological. Victims of repeated psychological violence say emotional torture and living in fear are worse than physical mistreatment. Domestic violence happens because of sex discrimination. Males are considered more important in parts of South Asia, North Africa, the Middle East and China. In some countries, women are considered the property of men. Several men feel that they have the right to punish women in their family. Domestic violence also includes preventing women from getting education or medical care. The people who carry out domestic violence should be punished strictly for their acts.

1. Domestic violence is _________.

A. one that is carried out by the victim’s family members against females

B. one that happens between criminals

C. physical punishment at schools

D. physical punishment for naughty boys

2. Domestic violence affects __________.

A. the victim’s social position

B. the victim’s emotional and physical health

C. the victim’s friendship

D. the victim’s education

3. Domestic violence happens because of _________.

A. sex discrimination

B. race discrimination

C. pollution

D. financial difficulty

4. According to victims of psychological violence, ____________.

A. physical mistreatment is worse than emotional torture and living fear

B. psychological violence is not a big problem

C. emotional torture and living in fear are worse than physical mistreatment

D. emotional torture is worse than living in fear

5. In some countries, _______________.

A. men are considered as more important than women

B. women are considered men’s property

C. men feel they have the right to punish women in their family

D. all are correct

2. Choose the letter A,B,C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks:

Like many families in Vietnam, my family has some rules. For one thing, all members have to (6)________ the households chores. For instance, my mother usually does the shopping and cooks while my father (7)________ the laundry. My brother (8)______ the floor and I have to wash the dishes. Another rule is that we always have dinner together. Moreover, whenever my brother and I (9)________ out with our friends, we are not allowed to come home later than 9.30 p.m. If we don’t follow these rules, we will (10)______.

6. A. take B. make C. find D. share

7. A. does B. did C. washed D. wash

8. A. is cleaning B. cleans C. doing D. does

9. A. make B. see C. go D. take

10. A. punishing B. punish C. be punished D. be punishing

II. PHONICS:

Choose the letter A,B,C or to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

11. A. crazy B. cream C. crown D. decide

12. A. psychologist B.duty C. laundry D. grocery

13. A. lunch B. truth C. much D. cup

Đáp án: 11. D; 12. A; 13. B

Choose the letter A,B,C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

14. A.household B. ailment C. inspire D. compound

15. A.breadwinner B. allergy C. digestive D. benefit

Đáp án: 14. C; 15. C

II. VOCABULARY AND GRAMMAR:

16. In my family, we______ the chores equally.

A. have

B. make

C. split

D. help

17. It is equal to share the household ______ in a family. Husbands should help wives with housework.

A. homework

B. chores

C. appliances

D. meals

18. A letter ________ by my mother now.

A. is writing

B. is being written

C. writes

D. is written

Choose the letter A,B,C or D to indicate the underlined part that needs correcting

19. Look (A) at the clouds (B). It will rain (C).

20. 17 muscles (A) are use (B) when we smile (C) or frown (D).

21. The wedding party _______ held at the Rex Hotel now.

A. is

B. is being

C. will be

D. is going to be

22. The man got out of the car, _________round to the back and opened the boot.

A. walking

B. walked

C. walks

D. walk

23. The train ______ half an hour ago.

A. has been leaving

B. left

C. has left

D. had left

24. Christopher Columbus _________ American more than 500 years ago.

A. discovered

B. has discovered

C. had discovered

D. had been discovering

25.The heart and blood vessels are parts of the ________ system.

A. certain

B. circle

C. circulatory

D. circumstances

III. WRITING:

1. Put the words/ phrases in the correct order to have correct sentences.

26. a. say that sleep b. the brain c. People often d. is good for

A. c-a-d-b

B. c-a-b-d

C. a-c-d-b

D. c-d-a-b

27. a. organ in the body b. which cleans

c. up the blood d. Liver is a large

A. d-a-b-c

B. d-a-c-b

C. a-d-b-c

D. c-d-a-b

2. Change these sentences from active into passive:

28. Fire has destroyed the house.

>The house…………………………………………………………………

29. He allows his daughter to buy a new laptop.

> His daughter…………………………………………………………………..

30. We must finish our housework before our parents go home.

> Our homework………………………………

Đáp án

I.

1. A; 2. B; 3. A; 4. C; 5. D, 6. D; 7. A; 8. B; 9. C; 10. C

II.

16.C; 17. B; 18. D, 19. C; 20. B; 21. C; 22. B; 23. B; 24. A; 25. C

III.

26. A; 27. A

28. The house has been destroyed by fire

29. His daughter is allowed to buy a new laptop

30. Our homework must be finished before our parents go home.

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1 Hà Nội

Năm học 2023 - 2024

Bài thi môn: Tiếng Anh 10 (Thí điểm)

Thời gian làm bài: phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 5)

Pronunciation
 Choose the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. breadwinner         B. heavy                   C. break              D. bread

2. A. skeleton                 B. nerve                   C. preparation   D. intestine

3. A. fortunate               B. considerate         C. nominate       D. passionate

4. A. movement             B. president             C. extent             D. instrument

Choose the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

5. A. alternative       B. acupuncture       C. culturally             D. dictionary

6. A. stimulate         B. evidence              C. pyramid               D. digestive

7. A. advantage       B. minority               C. cooperate           D. education

8. A. effective           B. difficult                C. mountainous      D. organize

Vocabulary and grammar

Choose the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

9. In my family, we ______ the chores equally.

A. have                     B. make                   C. split                         D. help

10. My mother ______ responsibility for doing the housework.

A. holds                    B. takes                    C. runs                        D. makes

11. A ______ is a person who manages the home and often raises children instead of earning money from a job.

A. homemaker              B. teacher                   C. breadwinner           D. worker

12. ______ is the controller of the body. Led by the brain and nerves, it allows us to move, talk and feel emotions.

A. Circulatory system            B. Digestive system              

C. Nervous system                 D. Skeletal system

13. This house ______ in 1990.

A. built               B. was built               C. is built               D. was building

14. In Singapore today, people tend to live in ______ families which consist of parents and children.

A. extended              B. sole                    C. crowded                D. nuclear

15. Every day I ______ up at 6 o'clock, ______ breakfast at 6. 30 and ______ for work at 7. 30.

A. get / eat / leave                                B. have got / eating / leaving

C. got / ate / left                                   D. will get / have eaten / left

16. It is equal to share the household ______ in a family. Husbands should help wives with housework.

A. homework           B. chores                 C. appliances        D. meals

17. In my family, every member ______ to the household duties.

A. splits                   B. contributes          C. prepares          D. creates

18. Women tend to ______ longer than men. They are likely to have longer life _______.

A. live/ expectation                            B. living/ expectation

C. live/ expectancy                             D. living/ expectancy

19. ______ psychologists, most people don't realize the enormous benefits that come to a family when a

husband and children share the housework.

A. On behalf of       B. Thanks to          C. Apart from        D. According to

20. The exercise is very difficult, ______ none of us can do it.

A. and                   B. but                   C. so                     D. because

 Choose the letter A, B, C, or D to indicate the underlined part that needs correcting.

21. Look (A)at those black (B)clouds! It (C)is going to (D)raining.

22. Acupuncture is (A)one of the (B)oldest medical (C)treatment(D)in the world.

23. Her fans admit (A)that her (B)voice is beautiful, (C)and her (D)performance is not good.

24.(A)A tablet PC (B)is used for surfing the web, sending emails, making phone (C)calls and (D)listen to music.

25. It (A)takes them two (B)hours(C)travelling to Hanoi (D)by car.

Reading

Choose the letter A, B, C, or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Taylor Swift is a country music star. She was born on December 13,1989. She was born in Pennsylvania, USA. She is a singer and a (26) ______. Her music is a mix (27) _____ country music and pop. She started playing the guitar when she was 10 years old. She writes songs and sings. When she was 11 years old, she (28) ______ to Nashville. In 2006, at the age of 16, she (29) _____ her first album. Fans love her music and her (30) ______ too. She is a fantastic musician and she is very beautiful and intelligent too. Taylor Swift is fantastic!

26. A. music            B. composer             C. musical                   D. compose

27. A. of                   B. in                            C. for                           D. with

28. A. moves           B. have moved         C. moved                    D. was moving

29. A. released        B. discharged           C. escaped                 D. throw away

30. A. person           B. personal               C. personalize           D. personality

Read the passage below and choose the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each question.

All creatures need to eat something in order to survive. Fortunately, different species of animals have different things that they eat as food. No matter what a creature eats, the food must have enough calories in it to maintain life. Calories, or the energy stored in the food, provide the fuel animals, including humans, need in order to live and move about in the world. Any creature that does not consume enough food, or in other words enough calories, will starve and die.

The term calorie has a scientific meaning. Calorie is a measure of an amount of energy just like pound is a measure of weight. A calorie is officially defined as the amount of energy it takes to raise the temperature of 1 gram of water by 1 degree Celsius, which is 1. 8 degrees Fahrenheit. The term "calorie" and "Calorie" with a capital C have two different meanings to scientists. The term Calorie (with a capital C) means one kilocalorie, the amount of energy required to raise the temperature of one kilogram of water by one degree Celsius. A kilogram is the same as 1,000 grams and a kilocalorie is 1,000 calories. Food calories are always measured as Calories but average people don't care much about the difference and just use the word calories.
 Food is composed of proteins, fats and carbohydrates. Nutritionists know that a gram of protein contains 4 Calories, a gram of fat has 9 Calories, and a gram of carbohydrate has 4 Calories.

All food contain calories. When we eat something it provides energy for our bodies to use when we are active. We even need energy or calories while we are sleeping because, for example, our bodies are still breathing, our heart is pumping, and we continue to digest the food in our stomachs. If a person eats more food and more calories than is used up by activity, the body stores the excess calories in case it might need it later when food might not be available. So a person gains weight due to the extra food and calories. Similarity, if a person consumes fewer calories than are used every day over several weeks and is more active, that person will lose weight.

31. Calorie is a measure of _______.

A. weight        B. distance      C. energy        D. volume

32. Animals that do not consume enough calories over a long time ______.

A. can lose weight                  B. can starve

C. can maintain life                 D. can have a healthy life

33. Humans use calories when _______.

A. running                   B. studying

C. sleeping                  D. A, B and C are correct

34. People gain weight from _______.

A. eating more food and calories than they use up

B. eating fewer food and calories than they use up

C. eating a lot of fat food

D. eating a lot of food and calories when they are active

35. All the following statements are true EXCEPT ______.

A. Eating foods that contains lots of fat cause a person to gain weight faster than eating protein

B. People normally pay less attention to the difference between “calorie” and “Calorie”

C. People who are more active, like playing sports or exercising, eat fewer calories

D. People still consume energy while they are sleeping.

Writing

Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the original sentence.

36. We don't clean our rooms.

=> Our rooms ____________________________________________

37. He gave her a watch on her birthday.

=> She _________________________________________________

38. The nervous system controls all actions and feelings of the body.

=> All actions ___________________________________________

39. I need to repair the roof.

=> The roof needs ________________________________________

40. He is likely to arrive late again.

=> He will ______________________________________________

Đáp án

1. C

2. B

3. C

4. C

5. A

6. D

7. D

8. A

9. C

10. B

11. A

12. C

13. B

14. D

15. A

16. B

17. B

18. C

19. D

20. C

21. C

22. C

23. C

24. D

25. C

26. B

27. A

28. C

29. A

30. B

31. C

32. B

33. D

34. A

35. C

Question 36. aren’t cleaned

Question 37. was given a watch on her birthday.

Question 38. and feelings of the body are controlled by the nervous system.

Question 39. repairing/ to be repaired

Question 40. arrive late again

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1 Hà Nội

Năm học 2023 - 2024

Bài thi môn: Tiếng Anh 10 (Thí điểm)

Thời gian làm bài: phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 6)

I. Find the word which has a different sound in the part underlined.

Question 1.

A. society           B. sociable           C. groceries                D. finance

Question 2.

A. intestine        B. mind                  C. spine                       D. reliable

II. Choose the word which has s different stress pattern from the others

Question 3.

A. breadwinner      B. homemaker          C. washing-up             D. equally

Question 4.

A. oxygenate          B. ability                     C. complicated            D. regularly

III. Fill in each blank with the correct word/ phrase from the box

headache         share               fever                heavy lifting                 sneeze

hurts                nurture            groceries         toothache                     homemaker

Question 5.  If your partner has agreed to buy the , you might plan the week’s meals and make the shopping list.

Question 6.  We should pay attention to the conditions that and strengthen early childhood development and health across the life course.

Question 7.  Past studies have shown that couples who  household chores report feeling happier overall.

Question 8.  I have watched my husband and children take over much of my role as a .

Question 9.  Men and boys do most of the in the family.

Question 10.  Have you got a tissue? I think I’m going to .

Question 11.  I played tennis for two hours yesterday and now my arm .

Question 12.  My daughter feels very hot. I think she’s got a .

Question 13.  My mouth really hurts because I’ve got  .

Question 14.  Can you turn the music down please because I’ve got a (an).

IV. Fill in the blank with the appropriate form of the word in brackets.

Question 15.   A mother’s love can be as as breastfeeding. (benefit)

Question 16.  In the traditional Japanese family system, the entire estate of the family, and theassets are transferred from the father to the eldest son. (finance)

Question 17.  Mrs. White spoke  of her husband because he didn’t share anything with household chores. (criticize)

Question 18.  My aunt workshard to support her family because her husband died in a car accident a year ago. (enormous)

Question 19.  When we have some trouble in our family, we should have family meetings to work out a . (solve)

V. Fill in the gaps with the correct form of verbs in brackets.

Question 20. Ms. Lan is not in the office today. She (work)at home today.

Question 21. Don’t forget your umbrella. It (rain) again.

Question 22. In Viet Nam, children (look)  after their old parents.

Question 23. Can I look at the newspaper now? (you/ read) it?

Question 24. Can I phone you back? We (have)dinner.

VI. Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage.

Working Mothers

In the United States today, more than half of mothers with young children work, compared to about one third in the 1970s. Women have been moving into the workplace not only for career (25) but also for the income.

In many families today, mothers continue to work because they have careers that they have spent years developing. Some women (26) to work soon after giving birth because they know that most employers are not sympathetic to working mothers who wish to take time off to be with their young children.

Some people still think that a “good mother” is one who (27)work to stay at home with their children. However, no scientific evidence says children are harmed when their mothers work. A child who is emotionally well adjusted, well loved, and well cared for will thrive regardless of whether the mother works outside the home.

In most families with working mothers, each person (28) a more active role in the household. The children tend to look at one another and help in other ways. The father as a (29)is more likely to help with household chores and child rearing. These positive outcomes are most likely when the working mother feels valued and supported by family, friends and coworkers.

Question 25.

A. enjoy               B. satisfy                     C. satisfaction             D. pleasant

Question 26.

A. return              B. turn                         C. happen again          D. exchange

Question 27.

A. gives up           B. stops                       C. ends                        D. puts up

Question 28.

A. plays                B. does                        C. makes                     D. takes

Question 29.

A. bread               B. breadwinning         C. breadstick               D. breadwinner

VII. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

Reflexology is a natural treatment dating to ancient times. It is based on the idea that there are zones, or areas, in the feet and hands that are related to other parts and systems of the body. For example, the tips of the toes or fingers are related to head and neck, and the ball of the foot is related to the heart and chest. A reflexologist applies pressure to specific areas in a patient’s feet and hands to relieve symptoms or pain in other related areas.

This type of treatment does not cure or diagnose specific health problem, and it does not involve any medication. Yet many find that it successfully relieves symptoms of stress and disease. Reflexology is effective for pain, headaches, and sleeping difficulties, among other ailments. Applying pressure to the feet and hands relieves tension, improves blood circulation, and relaxes muscles. It promotes the natural, healthy functions and well-being of the entire body. Reflexology is often used along with other types of treatments, including conventional medicine.

This gentle therapy is safe and simple. A reflexologist’s only tools are his or her hands. Pressure is strong, but not uncomfortable. It’s not uncommon for patients to fall asleep during treatments.

A typical treatment session lasts one hour. Treatment is usually focused on the feet for most of the session. A patient is asked to remove his or her shoes and socks, to sit in a comfortable reclining chair, and then to relax as the reflexologist warms the patient’s feet with his or her hands and applies pressure to the appropriate parts of the foot. The last ten minutes of the session are dedicated to the hands.

After relieving specific problems, many patients continue a regular programme of treatment to maintain good health. Some reflexologists suggest building at least a five – minute reflexology session into every day for long – term relief of stress and pain.

Question 30. Reflexology is a natural treatment which is based on the idea that.......................

A. there are zones or areas in the feet and hands that are related to any parts of the body

B. the pressure in certain areas in the feet and hands will affect other parts of the body

C. we can apply pressure to specific areas in a patient’s feet and hands to cure diseases

D. pressure on the ball of the foot can cure heart diseases and chest pain

Question 31. All of the following may be the benefits of reflexology EXCEPT...................

A. giving up using other conventional treatments

B. improving blood circulation

C. relieving tension, pain, sleepless

D. relaxing muscles

Question 32. Reflexology offers the therapy that is...............

A. simple and uncomfortable

B. gentle and uncomfortable

C. safe and comfortable

D. too strong but safe

Question 33. In a typical session of reflexology, about .............. is spent on the feet.

A. one hour

B. fifty minutes

C. ten minutes

D. half the time

Question 34. In order to have good effect, we should ...............

A. have a long – term relief session combined with medicine

B. remove our shoes and socks every day

C. have a regular five – minute reflexology session every day

D. try to avoid specific problems in our daily life

VIII. Write complete sentences using the words/ phrases given in their correct forms. You can add some more necessary words, but you have to use all the words given.

Question 35. Teenagers/ need/ love and support/ their parents/ when they face/ many changes/ their lives.

...............................................................................................................................................

Question 36. Family members/ divide/ household chores/ based/ who/ better/ doing them.

...............................................................................................................................................

Question 37. The one/ who/ arrive/ home earlier/ cook the meal/ and the others/ lay table/ or do/ washing up.

...............................................................................................................................................

Question 38. Drinking green tea/ twice/ three times/ day/ bring/ you/ visible results/ days.

...............................................................................................................................................

Question 39. A glass/ lukewarm water/ a few drops/ mint leaf juice extract/ effective/ weight loss/ prolonged use.

...............................................................................................................................................

Question 40. Cholesterol/ need/ by the body/ keep producing healthy cells.

...............................................................................................................................................

Đáp án

Question 1. B

Question 2. A

Question 3. C

Question 4. B

Question 5. groceries

Question 6. nurture

Question 7. share

Question 8. homemaker

Question 9. heavy lifting

Question 10. sneeze

Question 11. hurts

 Question 12. Fever

Question 13. Toothache

Question 14. headache 

Question 15. Beneficial

Question 16. Financial

Question 17. Critically

Question 18. enormously

Question 19. solution

Question 20. works

Question 21. is going to rain   

Question 22. look

Question 23. Have you read

Question 24. are having

Question 25. C

Question 26. A

Question 27. A

Question 28. A

Question 29. D

Question 30. B 

Question 31. A

Question 32. C

Question 33. B

Question 34. C
 Question35. Teenagers need love and support from their parents when they face many changes in their lives.

Question 36. Family members should divide the household chores based on who are better at doing them.

Question 37. The one who arrives home earlier will cook the meal, and the others will lay the table or do the washing-up.

Question 38. Drinking green tea twice or three times a day brings you visible results in days.

Question 39. A glass of lukewarm water with a few drops of mint leaf juice extract is effective for weight loss on prolonged use.

Question 40. Cholesterol is needed by the body to keep producing healthy cells.

Sở Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1 Hà Nội

Năm học 2023 - 2024

Bài thi môn: Tiếng Anh 10 (Thí điểm)

Thời gian làm bài: phút

(không kể thời gian phát đề)

(Đề số 7)

PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others

1. A. private              B. brilliant                  C. music                  D. prepare

2. A. lunch                 B.umbrella                C. fun                       D. tutor

II. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest

3. A. breadwinner         B. acupuncture           C. disease               D. allergy

4. A. contribute              B. disease                    C. digestive            D. laundry

USE OF LANGUAGE

III. Choose the best answer for each of the following sentences

5. Be quiet! Someone _____ at the front door. I ______ it.

A. has knocked / am going to answer              B. is knocking / will answer

C. knocks / am answering                                   D. is knocking / answer

6. After eating dinner, I have to do the ____ and then do my homework every day.

A. washing – up                                          B. wash - up                         

C. washing – ups                                        D. washings - up

7. These flowers are fresh. They ____ from the garden.

A. have just been picked                                     B. have been just picked        

C. have been picked just                                     D. just have been picked

8. My mother and I often go to the supermarket to shop for _____ at weekends.

A. cook                     B. groceries               C. heavy lifting            D. the chores

9. My boyfriend intends to have a part - time job. He ______ in a restaurant in the summer.

A. will work               B. is going to work      C. works                     D. shall work

10. In my family, my father always takes charge of doing the ____ lifting.

A. strong                 B. hard                      C. heavy                    D. huge

11. Everyone in my family has to do the share of ______ because my parents go out to work.

A. household chores           B. happiness                           

C. responsibility                    D. employment

12. As soon as he ______, I _____ you a phone call.

A. is going to come / give                      B. will come / am going to give    

C. comes / will give                                 D. will come / will give

13. The human ____ system is a series of organs responsible for taking in oxygen and expelling carbon dioxide.

A. circulatory         B. digestive       C. nervous          D. respiratory

14. If people breathe in deeply, their ____ can expand to twice their normal size.

A. hearts                     B. kidneys                C. lungs                   D. stomachs

15. Acupuncture can treat from simple to complicated ailments.

A. diseases                 B. acupoints            C. points                   D. treatments

16. Food is broken down and converted into energy in the ____ system.

A. circulatory              B. skeletal           C. digestive              D. respiratory

17. When acupuncture ____ correctly, it is very safe for patients.

A. will be performed                      B. is performed                      

C. will have performed                   D. performs

18. - Mother: “Haven’t you tidied up your room yet?”      - Son: “____”

A. I will, after I do all the exercises in my textbook.      

C. The more I tidy, the worse it gets.

B. I have my hands full with my tidying.                        

D. Why don’t you give me a hand with cleaning? 

19. Jenny ___________ a beautiful dress on her birthday.

A. gave              B. will give                 C. is giving              D. was given

20. The concert was exciting at the beginning, ___________ it became boring at the end.

A. so                   B. for                     C. and                       D. but

21. Jane has an appointment with her doctor this week. She ___________ the doctor tomorrow as planned.

A. will be seeing                    B. is going to see

C. will see                               D. is seeing

22. I’m too tired to walk home. I think I ___________ a taxi.

A. will get         B. am getting      C. am going to get       D. get

IV. Find the mistake in each sentence

23. The workshop is so interesting that we aren’t wantingto leave now.

                                 A        B                              C                          D

24.Doing crossword puzzlessurely has beneficial effects to our brain’s memory.

                        A                    B                                         C                                 D

V. Give the correct word form of the words in brackets

25. Be _________ (care) not to wake the baby.

26. I have ___________ (responsible) for clearing up the room after the class.

READING

VI. Read the text about Adele and answer the questions that follow.

Adele has been one of the world's most well-known singers and songwriters in recent years. Born in North London in 1988, Adele started singing at a young age and she was mostly influenced by the Spice Girls. At the age of 16, Adele composed her first hit song, "Hometown Glory".

When she was a student at the British School for Performing Arts and Technology, she recorded three songs for a class project. All these songs later were posted on MySpace.com and became very popular. As a result, she was offered a record deal from XL Recordings after her graduation. Her first album "19" debuted at number one on the British charts in 2008.

In March 2008, she did a short tour in America and soon her international career began. In 2011, her second album, "21", came out. The music on this album was different from the soul music of "19". It was influenced by American country music, which Adele was listening to during her tour.

In 2012, she wrote and recorded "Skyfall" for the James Bond film of the same name. The song sold more than two million copies worldwide and for it Adele won the Academy Award for Best Original Song.

Since 2012, Adele has won many more awards. She has many fans including other famous singers because they admire her unique voice and her passion for music.

(Adapted from "Adele" by Learning Resource Network, 2016)

27. Adele's first song _____________.

A. was recorded at her art school                              

B. was influenced by the Spice Girls' music

C. was written when she was a teenager                   

D. was written for her class project

28. The second paragraph is mainly about _____________.

A. the songs Adele wrote for XL Recordings                       

B. what Adele did when she was a student

C. how Adele made her songs popular                      

D. how Adele began her professional music career

29. After Adele graduated from her art school, _____________.

A. she posted her songs on My Space                                   

B. she started singing and writing songs

C. she got a contract with a recording label              

D. she started her career in America

30. The word "came out" in paragraph 3 can be replaced by _____________.

A. be composed                  B. be released             

C. be offered                        D. be recorded

31. The word "it" in paragraph 4 refers to _____________.

A. the song "Skyfall"               B. the Academy Award

C. Adele's best song                D. the 2012 James Bond film

VII. Read the passage below and choose the best answer (A, B, C or D) to each gap.

            One of the best things you can do for your body is exercise. But how (32) ____ is enough? Some people think that doing simple things like cleaning the house is helpful. Other people do heavy exercises every day, (33) ___ instance, running or swimming. One thing experts do agree on is that (34) ___ kind of exercise is good for you.

            Along with exercise, having a healthy diet can help promote good health. Foods like vegetables and fruit should (35) ___ several times each day. It is also important to eat foods high in fiber such as beans, grains, fruit and vegetables. Fibers helps your body to (36) ___ the food you eat. It also helps your body in other ways such as decreasing the chance of getting some cancers, hearts disease and diabetes.

32.A. far                 B. many                C. more                 D. much

33.A. by                  B. for                     C. in                       D. with

34.A. all                  B. any                    C. both                  D. some

35.A. eat                 B. eating               C. been eaten      D. be eaten     

36.A. consume      B. digest               C. pump                D. spoil

WRITING

VIII. Make meaningful sentences with the words given.

37. In case / emergency, electricity and water / provide / from other sources.

=> _______________________________________________________________

38. It / go / rain soon / as the forecast / say / last night?

=> _______________________________________________________________

IX. Rewrite the sentences without changing their meaning.

39. A temporary manager is running the shop at the moment.

The shop __________________________.

40. He never asks when he borrows my things. (always)

He _______________________________________

Đáp án

Question 1. A

Question 12. C

Question 23. C

Question 2. D

Question 13. D

Question 24. C

Question 3. C

Question 14. C

Question 25. careful

Question 4. A

Question 15. A

Question 26. responsibility

Question 5. B

Question 16. C

Question 27. D

Question 6. A

Question 17. B

Question 28. C

Question 7. A

Question 18. A

Question 29. C

Question 8. B

Question 19. D

Question 30. C

Question 9. B

Question 20. D

Question 31. A

Question 10. C

Question 21. B

Question 32. B

Question 11. A

Question 22. A

Question 33. B

Question 34. A

Question 35. D

Question 36. B

Question 37. In case of emergency, electricity and water will be provided from other sources.

Question 38. Is it going to rain soon as the forecast said last night?

Question 39. The shop is being run by a temporary manager at the moment.

Question 40. He is always borrowing my things without asking.

Săn shopee siêu SALE :

ĐỀ THI, GIÁO ÁN, SÁCH ĐỀ THI DÀNH CHO GIÁO VIÊN VÀ PHỤ HUYNH LỚP 9

Bộ giáo án, bài giảng powerpoint, đề thi dành cho giáo viên và sách dành cho phụ huynh tại https://tailieugiaovien.com.vn/ . Hỗ trợ zalo VietJack Official

Tổng đài hỗ trợ đăng ký : 084 283 45 85

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng....miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Bộ đề thi năm học 2023-2024 các lớp các môn học được Giáo viên nhiều năm kinh nghiệm tổng hợp và biên soạn theo Thông tư mới nhất của Bộ Giáo dục và Đào tạo, được chọn lọc từ đề thi của các trường trên cả nước.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.


Các loạt bài lớp 9 khác
Tài liệu giáo viên