Bài tập Tiếng Anh 12 Unit 2 Reading có đáp án

Unit 2: Cultural Diversity

Bài tập Tiếng Anh 12 Unit 2 Reading có đáp án

Bài 1. Read the following passage and then choose the best answer.

When people plan to marry, they expect to find in their partner not only a lover but a friend also. They find a person with whom they can share their opinions, their emotions, thoughts and fears. In marriage we are looking for a partner who will be able to understand our values, our likes and dislikes.

If a man and a woman are born and raised in the same country, most likely they are familiar with the same songs, movies, jokes, books and life in general. They basically have the same roots. In the case of a western man and foreign woman family everything is more complicated and requires much more patience and understanding from both spouses. On one hand each of the partners has an opportunity to learn a great deal about the other's country, culture, traditions and life styles which can be very interesting. On the other hand it can be very disappointing if there is the inability to understand your partner's excitements and frustrations. For example, you are watching the television and suddenly you see a famous actor or singer, or other type of an artist whose name you have grown up with. Maybe this artist was an idol for your parents and the music of this artist was often played in your house when you were a child. Unfortunately you realize that your wife is unable to understand your feelings because she has no idea who this artist is. Her eyes are absolutely empty because she has never even heard the song before. You feel rather disappointed! Remember that your wife has the same situation with you. You do not know her country's songs, her country's famous actors, her books. She has her own memories and in actuality, for her, everything is much more difficult than it is for you. At least, you live in your own country where everybody can understand you. She lives in completely strange surroundings, where she has nobody to share her feelings with, except you.

Do some research and learn about your wife's country, culture and lifestyles. Talk with her, ask her questions, get to know what songs she likes, what movies and books are of interest to her. The Internet will give you a great opportunity to find anything! Tell her about your country's culture, let her listen to the music that you like, rent a movie for her that left you with great impression. Let her understand you better through the things that you like. Patience and time will help you to fight cultural differences.

Question 1. A spouse should …………

A. let the partner to do everything alone

B. be not only a lover but also a friend

C. not share the feelings with the partner

D. not interfere with what the partner's likes and dislikes

Đáp án: B

Thông tin: When people plan to marry, they expect to find in their partner not only a lover but a friend also.

Dịch: Khi mọi người lên kế hoạch kết hôn, họ mong muốn tìm thấy ở người bạn đời không chỉ là người yêu mà còn là một người bạn

Question 2. According to the passage, ………….

A. Spouses who have the same nationality need more patience and understanding in their marriage than those who are from different cultures.

B. Spouses who are from different cultures need more patience and understanding in their marriage than those who have the same roots.

C. Spouses who have the same roots go not share anything together.

D. Spouses who are from different cultures can never share anything together.

Đáp án: B

Thông tin: In the case of a western man and foreign woman family everything is more complicated and requires much more patience and understanding from both spouses.

Dịch: Trong trường hợp của một người đàn ông phương Tây và gia đình phụ nữ nước ngoài, mọi thứ phức tạp hơn và đòi hỏi sự kiên nhẫn và hiểu biết nhiều hơn từ cả hai vợ chồng

Question 3. If there is the inability to understand a spouse's excitements and frustrations the marriage, he or she may feel ………….

A. faithful     B. hopeless     C. disappointed     D. happy

Đáp án: C

Thông tin: On the other hand it can be very disappointing if there is the inability to understand your partner's excitements and frustrations.

Dịch: Mặt khác, nó có thể rất đáng thất vọng nếu không có khả năng hiểu được sự phấn khích và thất vọng của đối tác của bạn.

Question 4. The passage is ………….

A. critical     B. convincing     C. advisory     D. apologetic

Đáp án: C

Thông tin: Chọn đáp án d vì bài đưa ra những ý kiến và lời khuyên của tác giả.

Question 5. To overcome cultural differences in marriage needs ………..

A. patience and time     B. time and money

C. movies and music     D. books and the Internet

Đáp án: A

Thông tin: Patience and time will help you to fight cultural differences.

Dịch: Kiên nhẫn và thời gian sẽ giúp bạn chống lại sự khác biệt về văn hóa.

Bài 2. Choose the option (A, B, C or D) that best completes each of the following sentences.

My aunt is one of those people who can talk to anyone about anything. If she goes to a party where she doesn't know any of the people, she just walks up to the first person that she sees and introduces herself. And yet she doesn't seem to talk about deeply important things like politics or religion. She always starts off on something very obvious like the other person's job. Very soon she's talking as if she's known the other person for years. I asked her once what her secret was. She said that the most important thing in a conversation was listening. People love to talk about themselves, so if you allow them to do so, it's very easy to keep a conversation going. You have to listen very carefully and ask questions. And you have to look interested, too. So don't keep looking at other things in the room while you're talking to someone.

Another thing that I've noticed is that she only pays people compliments. She says: “I like your hair. Which hairdresser do you go to?” or “You look very well. Have you been on holiday?” Friendly messages like this seem to provide an easy way into a conversation.

Question 1. According to my aunt, the most important thing in a conversation was …….

A. speaking     B. discussing     C. looking     D. listening

Đáp án: D

Thông tin: She said that the most important thing in a conversation was listening.

Dịch: Cô ấy nói rằng điều quan trọng nhất trong một cuộc trò chuyện là lắng nghe

Question 2. According to my aunt, the most important thing in a conversation was …….

A. feels embarrassed and stays away from people

B. asks people to introduces themselves to her

C. comes over to the first person and introduces herself

D. sits alone and avoids talking to other people

Đáp án: C

Thông tin: If she goes to a party where she doesn't know any of the people, she just walks up to the first person that she sees and introduces herself.

Dịch: Nếu cô ấy đi đến một bữa tiệc nơi mà cô ấy không quen biết bất kỳ người nào, cô ấy sẽ lại gần người đầu tiên mà cô ấy nhìn thấy và tự giới thiệu

Question 3. My aunt thinks that it's very easy to keep a conversation going if you ………

A. let people talk about themselves

B. let people hear about yourself

C. talk about politics or religion

D. ask people about their secrets

Đáp án: A

Thông tin: People love to talk about themselves, so if you allow them to do so, it's very easy to keep a conversation going

Dịch: Người ta thích nói về mình, vì vậy nếu bạn cho phép họ làm như vậy, sẽ rất dễ dàng để duy trì một cuộc nói chuyện

Question 4. What should you NOT do when you have a conversation with someone?

A. Looking very interested in his or her story

B. Looking at other things in the room

C. Listening very carefully and asking questions

D. Paying him or her compliments

Đáp án: B

Thông tin: So don't keep looking at other things in the room while you're talking to someone.

Dịch: Vì vậy, đừng chỉ nhìn vào những vật khác trong phòng trong khi bạn đang nói chuyện với một ai đó.

Question 5. According to the passage, my aunt often starts a conversation by talking about ……..

A. the other person's wealth

B. the other person's health

C. the other person's daily activities

D. the other person's job

Đáp án: D

Thông tin: She always starts off on something very obvious like the other person's job.

Dịch: Cô ấy luôn luôn bắt đầu đi vào một cái gì đó rất rõ ràng như công việc của người khác.

Bài 3. Read the passage carefully and choose the correct answer.

In the past, both men and women were expected to be married at quite young ages. Marriages were generally arranged by parents and family, with their children having little chance to say no in the matter. In the past it was not surprising to find that a bride and groom had only just met on the day of their engagement or marriage.

In modern Vietnam, this has changed completely as people choose their own marriage-partners based on love, and in consideration primarily to their own needs and wants. Moreover early marriage is quite illegal.

The traditional Vietnamese wedding is one of the most important of traditional Vietnamese occasions. Regardless of westernization, many of the age-old customs practiced in a traditional Vietnamese wedding continue to be celebrated by both Vietnamese in Vietnam and overseas, often combining both western and eastern elements. Besides the wedding ceremony, there is also an engagement ceremony which takes place usually half a year or so before the wedding. Due to the spiritual nature of the occasion, the date and time of the marriage ceremony are decided in advance by a fortune teller. The traditional Vietnamese wedding consists of an extensive array of ceremonies: the first is the ceremony to ask permission to receive the bride, the second is the procession to receive the bride (along with the ancestor ceremony at her house), the third is to bring the bride to the groom's house for another ancestor ceremony and to welcome her into the family, then the last is a wedding banquet. The number of guests in attendance at these banquets is huge, usually in the hundreds. Several special dishes are served. Guests are expected to bring gifts, often money, which the groom and bride at one point in the banquet will go from table to table collecting.

Question 1. In the past, _________.

A. Vietnamese couples were free to make a decision on the marriage

B. Vietnamese marriage was decided by parents and family

C. getting married at an early age was not allowed

D. parents had no right to interfere their children's marriage

Đáp án: B

Thông tin: Marriages were generally arranged by parents and family, with their children having little chance to say no in the matter.

Dịch: Các cuộc hôn nhân thường được sắp xếp bởi cha mẹ và gia đình, con của họ thường có ít cơ hội để nói không trong việc này.

Question 2. In former days, the fact that a bride and groom had only first met just on the day of their engagement or marriage was _________.

A. surprising     B. popular     C. uncommon     D. strange

Đáp án: B

Thông tin: In the past, it was not surprising to find that a bride and groom had only just met on the day of their engagement or marriage.

Dịch: Trong quá khứ, không ngạc nhiên khi phát hiện ra rằng cô dâu và chú rể chỉ vừa mới gặp nhau vào ngày cưới hay ngày đính hôn của họ.

Question 3. Which sentence is referred Vietnamese modern marriage?

A. Most young people do not have their marriage based on love.

B. All marriages are arranged by parents and family.

C. Marriage is quite westernization.

D. Couples do not get married at quite young ages.

Đáp án: D

Thông tin: In modern Vietnam, this has changed completely as people choose their own marriage-partners based on love, and in consideration primarily to their own needs and wants. Moreover early marriage is quite illegal.

Dịch: Ở Việt Nam hiện đại, điều này đã thay đổi hoàn toàn khi mọi người chọn một nửa để kết hôn của họ dựa trên tình yêu, và xem xét chủ yếu vào nhu cầu và mong muốn của họ. Hơn nữa tảo hôn là bất hợp pháp.

Question 4. According to the passage, __________.

A. Oversea Vietnamese people do not like to organize a traditional wedding

B. There is an engagement ceremony which takes place usually half a year or so before the wedding

C. Many of the age-old customs practiced in a traditional Vietnamese wedding do not exist nowadays

D. Vietnamese people never ask a fortune teller the date and time of the marriage ceremony

Đáp án: B

Thông tin: Besides the wedding ceremony, there is also an engagement ceremony which takes place usually half a year or so before the wedding.

Dịch: Bên cạnh lễ cưới, cũng có một lễ đính hôn thường diễn ra nửa năm trước đám cưới.

Question 5. Which does not exist in a Vietnamese wedding party?

A. dishes     B. firecrackers     C. guests     D. gifts

Đáp án: B

Thông tin: The number of guests in attendance at these banquets is huge, usually in the hundreds. Several special dishes are served. Guests are expected to bring gifts, often money, which the groom and bride at one point in the banquet will go from table to table collecting.

Dịch: Số lượng khách mời tham dự các bữa tiệc rất lớn, thường là hàng trăm người. Một số món ăn đặc biệt được phục vụ. Khách dự kiến sẽ mang quà, thường là tiền, chú rể và cô dâu tại một thời điểm trong bữa tiệc sẽ đi từ bàn này tới bàn khác để nhận.

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 12 có đáp án khác:

Ngân hàng trắc nghiệm miễn phí ôn thi THPT Quốc Gia tại khoahoc.vietjack.com

KHÓA HỌC GIÚP TEEN 2002 ĐẠT 9-10 THI THPT QUỐC GIA

Tổng hợp các video dạy học từ các giáo viên giỏi nhất - CHỈ TỪ 399K tại khoahoc.vietjack.com

unit-2-cultural-diversity.jsp

Các loạt bài lớp 12 khác
Khóa học 12