Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 6 Reading có đáp án

Unit 6: VietNam then and now

Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 6 Reading có đáp án

Bài 1. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

In the old days, Vietnamese roads were seen with bicycles and a few trucks. Now they are full of a variety of vehicles. The Vietnamese carry a huge load of a variety of goods up to over one hundred kilograms, especially during the war.

Time has gone by and fewer bikes are visible in the street. In big cities, many people think that bicycles belong to the inferior classes and seem unfashionable. That is why people often find it hard - psychologically and physically - to park their bikes when going to a modern cafe or shopping malls.

Motorbikes are the main mode of transport in Viet Nam, with 24 million of them in a country of 87 million people in 2009, one of the highest ratios in the world. More motorbikes of all brands have dominated the road. The mobility which motorbikes provide is so crucial to workers in big cities. Some youths try to show off with expensive motorbikes of famous brands. Almost anything can be transported on a motorcycle. The loads include baskets of fruits, tree trunks, live pigs, flocks of live ducks and stacked crates of raw eggs. Two thirds of Viet Nam's population of 85 million arc under 30, and the motorcycle has become the center of youth culture.

Question 1: Nowadays, bicycles ………….

A. become more visible in the streets    B. are looked down on by some people

C. are used in the war    D. can’t be parked outside a modern café

Đáp án: A

Thông tin: In the old days, Vietnamese roads were seen with bicycles and a few trucks. Now they are full of a variety of vehicles.

Dịch: Ngày xưa, những con đường Việt Nam được nhìn thấy bằng xe đạp và một vài chiếc xe tải. Bây giờ họ có đầy đủ các loại xe.

Question 2: The most important thing that makes motorbikes become the most popular means of transport in big cities may be that ………….

A. the Vietnamese often carry a huge load of a variety of goods

B. a large number of young people own motorbikes

C. there are expensive motorbikes with famous brands

D. young people can easily move around in big cities by motorbike

Đáp án: B

Thông tin: Some youths try to show off with expensive motorbikes of famous brands

Dịch: Một số thanh niên cố gắng thể hiện với những chiếc xe máy đắt tiền của các thương hiệu nổi tiếng.

Question 3: According to the passage, all of the following arc true EXCEPT that ……….

A. the density of bicycles is still high

B. Viet Nam has one of the highest vehicle densities is the world

C. motorbikes are very popular among young people

D. bicycle was used as a means of transportation during the war

Đáp án: A

Thông tin: Two thirds of Viet Nam's population of 85 million arc under 30, and the motorcycle has become the center of youth culture.

Dịch: Hai phần ba dân số Việt Nam là 85 triệu cung dưới 30 tuổi và chiếc xe máy đã trở thành trung tâm của văn hóa giới trẻ.

Question 4: We can infer from the passage that ……………

A. there are some regulations about transport by motorbike

B. expensive motorbikes of famous brands are dominating the road

C. the majority of Viet Nam’s population is young

D. cycling has become fashionable recently

Đáp án: C

Thông tin: Two thirds of Viet Nam's population of 85 million arc under 30, and the motorcycle has become the center of youth culture.

Dịch: Hai phần ba dân số Việt Nam là 85 triệu cung dưới 30 tuổi và chiếc xe máy đã trở thành trung tâm của văn hóa giới trẻ.

Question 5: The word “dominated” in paragraph 3 is closest in meaning to …………..

A. controlled over a place    B. blocked a place

C. been the most obvious    D. played a role

Đáp án: A

Dominant (có ưu thế) = Controlled over a place (kiểm soát một nơi)

Bài 2. Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage.

During the war, children wore straw hats to (1) …….. themselves from debris. Houses and schools were bombed and destroyed. Many children were made (2)….. and their schools had to be moved around or lessons sometimes had to (3)……. after dark to avoid being targeted by heavy bombing. Many schools had its roof (4)…….. with several layers of straw to withstand the (5)……… of the bombs. Life for children was very hard in both the North and South of Viet Namduring the war.

Young people were (6)…….. of their duty to serve their country. Even young girls took part in the war efforts by digging bomb shelters. Children took first-aid courses after school so that they could (7)………. injured people.

Childhood years of children born in the 1960s are (8)…….. As innocent children, they went to school (9)……… straw hats in the sounds of American jet fighters in the sky and the shots from Vietnamese anti-aircraft guns.

Nowadays, they are proud that they came through those hardships. They had their heads held (10)……… walking out of the war.

Question 1: A.save     B.keep     C.protect     D.help

Đáp án: C

Protect … from (bảo vệ khỏi …)

Question 2: A.homemade    B.homeless    C.homelessness    D.homesick

Đáp án: B

Vị trí cần tính từ. Homeless = mất nhà

Question 3: A.place    B.take place    C.be happened    D.exist

Đáp án: B

Take place (ph.v) diễn ra

Question 4: A.cover    B.covering    C.covered    D.being covered

Đáp án: C

Rút gọn mệnh đề quan hệ bị động

Question 5: A.reasons    B.causes    C.actions    D.impacts

Đáp án: D

Dịch: Nhiều trường học có mái che bằng nhiều lớp rơm để chống lại những ảnh hưởng của bom.

Question 6: A.known    B.afraid    C.capable    D.aware

Đáp án: D

Tobe aware of N: có nhận thức là điều gì

Question 7: A.care for    B.take after     C.take core about    D.deal

Đáp án: B

Take after (ph.v) chăm sóc = take care of

Question 8: A.unfortunate   B.unforgettable    C.forgettable     D.memorably

Đáp án: B

Vị trí trống cần tính từ. Unforgettable (adj) không thể nào quên

Question 9: A.wear    B.to wear    C.wearing    D.that wear

Đáp án: C

Rút gọn mệnh đề quan hệ chủ động

Question 10: A.high    B.highly     C.height     D.above

Đáp án: B

Dịch: Họ ngẩng cao đầu bước ra khỏi cuộc chiến.

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 9 thí điểm có đáp án khác:

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh 9 mới hay khác:

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Phụ huynh đăng ký mua khóa học lớp 10 cho con, được tặng miễn phí khóa lớp 9 ôn hè. Đăng ký ngay!

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài 720 Bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh 9 thí điểm của chúng tôi được biên soạn bám sát nội dung sgk Tiếng Anh 9 mới Tập 1 và Tập 2.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.

unit-6-viet-nam-then-and-now.jsp