Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 7 Reading có đáp án

Unit 7: Recipes and eating habbits

Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 7 Reading có đáp án

Bài 1. Read the text and decide T (true)/ F (false) for each statement.

FOOD OF TYPICAL WET RICE COUNTRY

Vietnamese sometime wonder how westerners can eat bread days after days but the vice-versa also holds water. Most tourists coming to Vietnam are amazed at the omni-presence of rice and rice-related dishes.

Rice is an object for worshipping in many temples of Vietnam. It is said to originate from the Mother Godness Worshipping, the most long–standing belief in Vietnam. Yes rice is a big thing out here. The very first written characters constituting the word “Happiness” in ancient Vietnamese is the image of many rice plants and a square symbolizing a paddy field. Rice is not only happiness, it really forms Vietnamese.

Accordingly, many main dishes and snacks in Vietnam are made from rice: boiled rice in daily meal, rice porridge, steamed rice, glutinous rice cake, well-known Banh Chung (square cake) and uncountable made-from rice dishes from every region in Vietnam.

Even the universal Pho that you definitely hear about is made from rice as well. Rice is the center of everything, like a sun lying in the center of the whole solar planet.

Considering rice important, Vietnamese has been always developing their farming method and new rice genres. Many Vietnam rice varieties exported to all over the world are renowned for their distinctive flavor, yet only when coming to Vietnam and have boiled rice with soya sauce pickled egg-plants, your adventure to Vietnam is considered perfect.

Question 1: Few tourists coming to Vietnam are amazed at the omni-presence of rice and rice-related dishes

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Most tourists coming to Vietnam are amazed at the omni-presence of rice and rice-related dishes.

Dịch: Hầu hết khách du lịch đến Việt Nam đều ngạc nhiên trước sự hiện diện của gạo và các món ăn liên quan đến gạo.

Question 2: Rice is an object for worshipping in many temples of Vietnam.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Rice is an object for worshipping in many temples of Vietnam.

Dịch: Gạo là một vật để thờ cúng ở nhiều ngôi đền của Việt Nam.

Question 3: Few main dishes and snacks in Vietnam are made from rice.

A. True     B. False

Đáp án: B

Thông tin: Accordingly, many main dishes and snacks in Vietnam are made from rice

Dịch: Theo đó, nhiều món ăn chính và đồ ăn nhẹ ở Việt Nam được làm từ gạo

Question 4: Pho is one of the most popular dishes made from rice.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Even the universal Pho that you definitely hear about is made from rice as well.

Dịch: Ngay cả món phở phổ thông mà bạn chắc chắn nghe nói cũng được làm từ gạo

Question 5: Vietnamese rice is exported to lots of countries in the world.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Many Vietnam rice varieties exported to all over the world are renowned for their distinctive flavor.

Dịch: Nhiều giống lúa Việt Nam xuất khẩu trên toàn thế giới nổi tiếng với hương vị đặc biệt của chúng.

Bài 2. Read the article, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

Simple Ways to Lose Weight on a Budget

Plan to Cook at Home

Instead of buying costly prepared meals, which often tend to be high in calories, cook your own at home. Plan out your meals with high-fiber foods like beans and whole grains which will keep you full and are a cheaper, healthier alternative to rich proteins and more processed grains.

Eat Less

Eating less leads to weight loss, and cost savings, especially if you cut down on the right things. Start by cutting your portions of pricy meat and poultry. Double Up on Vegetables

Vegetables are great for weight loss, as well as all-around health. They are low in calories and high in water and fiber - two things that keep you feeling full. Save cash by shopping for those that are in season. Frozen vegetables can be a great bargain, with just as much nutrition as fresh, since they are picked and frozen at their peak ripeness.

Get Creative with Your Exercise Options

You don’t need to shell out a monthly gym fee to get moving. Instead, find fun activities you enjoy for free. If you’re just getting started with a regular exercise routine, try your beginning with daily walks: start slowly and build up time and speed.

Make Friends with Someone

One of the most powerful resources you have for helping you lose weight is your social network. Find a friend who is also trying to lose weight and agree to help each other stay motivated. One study found that when friends participated in a group weight-loss programme together, they lost more weight than people who did the same programme on their own.

Question 1: The advantage of cooking at home is ………..

A.to have food that is high in calories

B.to enjoy a variety of rich proteins and more processed grains

C. to plan out your costly prepared meals

D. to choose foods that keep you full and is cheaper

Đáp án: D

Thông tin: Plan out your meals with high-fiber foods like beans and whole grains which will keep you full and are a cheaper, healthier alternative to rich proteins and more processed grains.

Dịch: Lên kế hoạch cho bữa ăn của bạn với các thực phẩm giàu chất xơ như đậu và ngũ cốc nguyên hạt sẽ giúp bạn no và là một lựa chọn rẻ hơn, lành mạnh hơn cho protein giàu và ngũ cốc chế biến nhiều hơn.

Question 2: In order to cut down on your daily calories, you should do all the following things EXCEPT ………….

A.follow vegetarian diets for your meals

B.eat less meat and poultry

C. eat more beans, lentils, tofu and eggs

D. cut down on animal proteins for some of your meals

Đáp án: B

Thông tin: Or swap out meat and poultry for cheaper vegetarian proteins like beans, lentils, tofu and eggs for some of your meals.

Dịch: Hoặc trao đổi thịt và thịt gia cầm để có protein chay rẻ hơn như đậu, đậu lăng, đậu phụ và trứng cho một số bữa ăn của bạn.

Question 3: All of the following are true about vegetables EXCEPT that ……….

A.vegetables can keep you feeling full

B.they help you lose weight effectively

C. frozen vegetables are not good for your health

D. you feel healthier and save money with fresh vegetables in season

Đáp án: C

Thông tin: Frozen vegetables can be a great bargain, with just as much nutrition as fresh, since they are picked and frozen at their peak ripeness.

Dịch: Rau đông lạnh có thể là một món hời lớn, với nhiều dinh dưỡng như tươi, vì chúng được hái và đông lạnh ở độ chín cao nhất của chúng.

Question 4: We can infer from the article that ………….

A.you should join in a social network instead of going to a gym

B.a partner can make you feel more motivated in losing weight

C. you should find fun activities at the gym and follow them

D. joining a programme you can lose more weight than your partner

Đáp án: B

Thông tin nằm ở đoạn cuối.

Question 5: The phrase “shell out” is closest in meaning to………….

A. become more interested in something

B. pay money for something

C. peel something out

D. take someone out of a shell

Đáp án: C

Shell out (bỏ vỏ) = Peel something out (bóc cái gì đó ra)

Bài 3. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

Insects on the Menu

Humans have a long history of eating insects, and it turns out that they can be a very nutritious part of a person’s regular diet. Insects have a lot of protein, and they are often easier to catch than prey animals. Therefore, it is no wonder that when our ancient ancestors saw some tasty worms or grubs wiggling on the ground, they made a quick snack of them.

In Thailand, insects are a regular part of the street food that can be found. The different insects that people snack on are crickets, grasshoppers, giant water bugs, and assorted worms. They are often deep-fried and salted, so they have a crunchy texture that makes them a perfect snack food. If you can get past the fact that you are eating a cricket, it will crunch in your mouth just like a corn chip!

For a lot of people, however, it is difficult to get over the fear of eating insects. People tend to see insects as invaders, especially when they are crawling on the food that we are about to eat. Therefore, being able to eat insects without feeling disgusted is cultural. Some people cannot eat French cheese or stinky tofu because they weren’t brought up doing so. To many of us, insects fall right into that category, making it difficult to even try them.

If given the chance, though, be courageous. Insects can be nutritious and tasty, so long as you can get over the “yuck” factor.

Question 1: Which is the reason given for gathering and eating insects?

A. They are very easy to find close to the home.

B. They are more nutritious than most vegetables.

C. They come in all shapes and sizes.

D. They are easier to catch than other prey animals.

Đáp án: D

Thông tin: Insects have a lot of protein, and they are often easier to catch than prey animals.

Dịch: Côn trùng có rất nhiều protein và chúng thường dễ bắt hơn động vật săn mồi.

Question 2: Why are deep-fried insects considered a perfect snack food?

A. Because they taste exactly like corn chips.

B. Because they don’t fill you up.

C. Because they have a crunchy texture.

D. Because they are not expensive.

Đáp án: A

Thông tin: Insects have a lot of protein, and they are often easier to catch than prey animals. Therefore, it is no wonder that when our ancient ancestors saw some tasty worms or grubs wiggling on the ground, they made a quick snack of them.

Dịch: Côn trùng có rất nhiều protein và chúng thường dễ bắt hơn động vật săn mồi. Do đó, không có gì lạ khi tổ tiên xa xưa của chúng ta nhìn thấy một số con giun ngon hoặc những con sâu đang ngọ nguậy trên mặt đất, họ đã làm một bữa ăn nhanh trong số đó.

Question 3: Which insects are not mentioned in the passage?

A. water bugs    B. grasshoppers    C. beetles    D. crickets

Đáp án: C

Thông tin: The different insects that people snack on are crickets, grasshoppers, giant water bugs, and assorted worms.

Dịch: Các loại côn trùng khác nhau mà mọi người ăn nhẹ là dế, châu chấu, bọ nước khổng lồ và các loại giun.

Question 4: Where are insects a regular part of the street food?

A. France    B Thailand    C. Britain    D. All of the above

Đáp án: D

Thông tin ở đoạn 2 và 3.

Question 5: What advice is given in the passage?

A. Be courageous    B. Eat very cautiously

C. Try eating worms first    D. Always cook your insects

Đáp án: A

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 9 thí điểm có đáp án khác:

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh 9 mới hay khác:

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Hơn 5000 bạn đã học và tiến bộ tại VietJack chỉ với 2k/ 1 ngày. Đăng ký ngay!

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài 720 Bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh 9 thí điểm của chúng tôi được biên soạn bám sát nội dung sgk Tiếng Anh 9 mới Tập 1 và Tập 2.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.

unit-7-recipes-and-eating-habbits.jsp