Trắc nghiệm Tiếng Anh 6 Unit 8 (Friends plus có đáp án): Reading and Writing

Với 20 câu hỏi trắc nghiệm Tiếng Anh 6 Unit 8 phần Reading and Writing trong Unit 8: Going away sách Friends plus 6 sẽ giúp học sinh ôn luyện Tiếng Anh 6 Unit 8.

Trắc nghiệm Tiếng Anh 6 Unit 8 (Friends plus có đáp án): Reading and Writing

TRẮC NGHIỆM ONLINE

I. Choose the best answer to complete the passage

Three students meet in Munich. Hans, (1)_______ Germany, Frank from Switzerland and Peter from Austria. They know each other from university. Hans talks about his holiday in northern Germany.

"I went to the station (2)_______ bus. There I took a train to the North Sea. My parents live on an island that can only be reached by ferry. On the island I ride a (3)_________. I love the North Sea because can see the ships in the distance. My parents also have a sailboat, with which I often sail to another island.

Frank says "I like (4)_________ to other countries. Last year I was in Spain. There I rented a car and travelled through the country. In some of the cities I have took a tram. In Paris I took the subway.

Peter then tells. "I love the mountains and nature and have travelled around with a scooter. Unfortunately, there are (5)__________ lorries on the motorways. I don't like that.'

Question 1: Three students meet in Munich. Hans, ________ Germany, Frank from Switzerland and Peter from Austria.

Quảng cáo

A. in

B. at

C. from

D. on

Giới từ from + địa điểm: đến từ

=> Three students meet in Munich. Hans, from Germany, Frank from Switzerland and Peter from Austria.

Tạm dịch: Ba học sinh gặp nhau ở Munich. Hans, đến từ Đức, Frank từ Thụy Sĩ và Peter từ Áo.

Đáp án cần chọn là: C

Question 2: "I went to the station _______ bus. There I took a train to the North Sea.”

A. by

B. on

C. with

D. in

Giới từ by + phương tiện giao thông : (đi) bằng..

=> "I went to the station by bus. There I took a train to the North Sea.”

Tạm dịch: "Tôi đến nhà ga bằng xe buýt. Ở đó, tôi bắt một chuyến tàu đến Biển Bắc."

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Question 3: On the island I ride a ___________.

A. car

B. ship

C. bike

D. plane

Cụm từ ride a bike: đap xe đạp

=> On the island I ride a bike.

Tạm dịch: Trên đảo tôi đi xe đạp.

Đáp án cần chọn là: C

Question 4: Frank says "I like _______ to other countries.

A. travel

B. travelling

C. travels

D. travelled

Cấu trúc: like + Ving (thích làm gì)

=> Frank says "I like travelling to other countries.

Tạm dịch: Frank nói: “Tôi thích đi du lịch đến các nước khác.

Đáp án cần chọn là: B

Question 5: Unfortunately, there are ________lorries on the motorways. I don't like that.

Quảng cáo

A. a

B. little

C. many

D. much

a + danh từ số ít đếm được

little + N không đếm được

many + N số nhiều đếm được

much + N không đếm được

lorries là danh từ số nhiều đếm được

=> Unfortunately, there are many lorries on the motorways. I don't like that.

Tạm dịch: Thật không may, có rất nhiều xe tải trên đường cao tốc. Tôi không thích điều đó.

Đáp án cần chọn là: C

Bài đọc hoàn chỉnh:

Three students meet in Munich. Hans, from Germany, Frank from Switzerland and Peter from Austria. They know each other from university. Hans talks about his holiday in northern Germany.

"I went to the station by bus. There I took a train to the North Sea. My parents live on an island that can only be reached by ferry. On the island I ride a bike. I love the North Sea because can see the ships in the distance. My parents also have a sailboat, with which I often sail to another island.

Frank says "I like travelling to other countries. Last year I was in Spain. There I rented a car and travelled through the country. In some of the cities I have took a tram. In Paris I took the subway.

Peter then tells. "I love the mountains and nature and have travelled around with a scooter. Unfortunately, there are many lorries on the motorways. I don't like that.'

Xem Bài Dịch

Ba sinh viên gặp nhau ở Munich. Hans, đến từ Đức, Frank từ Thụy Sĩ và Peter từ Áo. Họ quen nhau từ thời đại học. Hans nói về kỳ nghỉ của mình ở miền bắc nước Đức.

"Tôi đến ga bằng xe buýt. Ở đó, tôi đi tàu đến Biển Bắc. Bố mẹ tôi sống trên một hòn đảo chỉ có thể đến bằng phà. Trên đảo, tôi đi xe đạp. Tôi yêu biển Bắc vì có thể nhìn thấy Bố mẹ tôi cũng có một chiếc thuyền buồm, tôi thường chèo thuyền đến một hòn đảo khác.

Frank nói: "Tôi thích đi du lịch các nước khác. Năm ngoái tôi ở Tây Ban Nha. Ở đó, tôi thuê một chiếc ô tô và đi khắp đất nước. Ở một số thành phố, tôi đã đi xe điện. Ở Paris, tôi đi tàu điện ngầm.

Sau đó Peter kể. "Tôi yêu những ngọn núi và thiên nhiên và đã đi du lịch khắp nơi bằng một chiếc xe tay ga. Thật không may, có rất nhiều xe tải trên đường cao tốc. Tôi không thích điều đó."

II. Choose the best answer to complete the passage

Sapa is a small, (1)____ town in Lao Cai Province. It is located about 350 km northwest of Hanoi, close to the Chinese border. Here's where you'll find the Hoang Lien Son range of mountains, which includes Fan Si Pan—the country's highest peak.

This quiet Vietnamese town is home to different ethnic tribal groups. There are (2) ______ main ethnic groups in Sapa: the Hmong, Dao, Tay, Giay and Xa Pho.

The most prominent attraction in the area around Sapa is Fan Si Pan, which is (3) _______ mountain in Vietnam. It's only 19km from town. Fan Si Pan can be found in Hoang Lien National Park. The park (4) ________ a picturesque mountain landscape and several forests, and serves as the habitat for a diverse set of animals. Some species can only be found in northwest Vietnam and are highly endangered. Nature lovers will (5) _______ appreciate this park. Other attractions that are part of the Hoang Lien National Park include the Cat Cat Village and the Ta Phin Village and caves.

In Sapa town, there's a small museum and a modest cathedral. Like most rural areas in Vietnam, there are no shopping malls in Sapa. Instead, shopping takes place at markets where locals buy and sell goods.

Question 1: Sapa is a small, (1) ____town in Lao Cai Province.

A. sea

B. mountain

C. river 

D. sky

sea (n) biển, cảng

mountain (n) núi

river (n) sông

sky (n) trời, trên không

Ta có: mountain town: thị trấn miền núi

=> Sapa is a small, (1) mountain town in Lao Cai Province.

Tạm dịch:Sapa là một thị trấn miền núi nhỏ thuộc tỉnh Lào Cai.

Đáp án cần chọn là: B

Question 2: There are (2) _________main ethnic groups in Sapa: the Hmong, Dao, Tay, Giay and Xa Pho.

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

Thông tin: There are (2) _________main ethnic groups in Sapa: the Hmong, Dao, Tay, Giay and Xa Pho. (Có _______dân tộc chính ở Sa Pa: Hmông, Dao, Tày, Giáy và Xa Phó.)

=> five main ethnic groups

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Question 3: The most prominent attraction in the area around Sapa is Fan Si Pan, which is (3)________mountain in Vietnam.

A. high

B. highest

C. higher

D. the highest

Trong câu chỉ nhắc đến một danh từ nên không thể sử dụng so sánh hơn được, phải sử dụng so sánh nhất

Cấu trúc: S + be + the adj-est

=> The most prominent attraction in the area around Sapa is Fan Si Pan, which is (3) the highest mountain in Vietnam.

Tạm dịch:Điểm tham quan nổi bật nhất ở khu vực xung quanh Sapa là Fan Si Pan, đây là ngọn núi cao nhất Việt Nam.

Đáp án cần chọn là: D

Question 4: The park (4) __________ a picturesque mountain landscape and several forests, and serves as the habitat for a diverse set of animals.

A. cover

B. covered

C. covers

D. is covering

Đây là một đoạn miêu tả về một thành phố có thật nên phải dùng thì hiện tại đơn

Cấu trúc: S + V(s,es)

Chủ ngữ của câu là số ít “the park” nên chủ ngữ phải thêm s,es

=> The park (4) covers a picturesque mountain landscape and several forests, and serves as the habitat for a diverse set of animals.

Tạm dịch:Công viên (4) có phong cảnh núi non đẹp như tranh vẽ và một số khu rừng, và là nơi cư trú của nhiều loài động vật đa dạng.

Đáp án cần chọn là: C

Question 5: Nature lovers will (5) ________appreciate this park.

A. truly

B. true

C. truth

D. untrue

truly (adv) thực sự, thực lòng

true (adj) đúng

truth (n) sự thật

untrue (adj) không đúng

Vị trí cần điền là một trạng từ bổ nghĩa cho động từ “love”

=> Nature lovers will (5) truly appreciate this park.

Tạm dịchNhững người yêu thiên nhiên sẽ (5) thực sự yêu thích công viên này.

Đáp án cần chọn là: A

III. Read the passage and choose the best answer.

Da Nang city lies in the Midlands of Viet Nam, from which Ha Noi capital in the north and Ho Chi Minh city in the south are almost equally spaced. It’s the fourth largest city in Vietnam.

Apart from some shopping highlights and historical sights, the main reason for most travellers staying here is its wonderful sceneries: My Khe Beach, Lang Co Beach, Hoi An and My Son. Da Nang city is also home to Ba Na Hills – a well-marketed brand of Da Nang tourism.

Da Nang is said to be ‘worth-living’ due to its refreshing and peaceful environment. Every evening, after work, you can easily catch the sight of families riding to the beach, leaving their motorbikes. They believe that their vehicles will still be there when they come back. There is also no beggar here and less traffic jams and pollution.

Another good thing is the food. If you love sea food, Da Nang will be the right choice. The food here is very fresh and the price is cheaper than that in Ho Chi Minh City.

Question 1: Da Nang city lies _________ Hanoi and Ho Chi Minh city.

A. next to

B. near

C. between

D. among

Thành phố Đà Nẵng nằm ở Hà Nội và thành phố Hồ Chí Minh.

A. bên cạnh                     

B. gần

C. giữa (2 sự vật, người)   

D. giữa (giữa 3 người, vật trở lên)

Thông tin: Da Nang city lies in the Midlands of Viet Nam, from which Ha Noi capital in the north and Ho Chi Minh city in the south are almost equally spaced.

Tạm dịch:Thành phố Đà Nẵng nằm ở vùng Trung của Việt Nam, cách thủ đô Hà Nội ở phía bắc và thành phố Hồ Chí Minh ở phía nam gần như cách nhau.

Đáp án cần chọn là: C

Question 2: Da Nang is the _______ largest city in Vietnam.

A. 3rd

B. 4th

C. 5th

D. 6th

Giải thích:

Đà Nẵng là  thành phố lớn _________ở Việt Nam.

A. Thứ 3 

B. Thứ 4 

C. Thứ 5     

D. thứ 6

Thông tin: It’s the fourth largest city in Vietnam.

Tạm dịch:Đây là thành phố lớn thứ tư ở Việt Nam.

Đáp án cần chọn là: B

Question 3: Da Nang is famous for some shopping highlights, historical sights and ____.

A. tourism

B. amazing buildings

C. Ba Na Hills

D. wonderful sceneries

Đà Nẵng nổi tiếng với một số điểm mua sắm, điểm tham quan lịch sử và ____.

A. du lịch

B. những tòa nhà đồ sộ

C. Bà Nà Hills

D. cảnh đẹp tuyệt vời

Thông tin: Apart from some shopping highlights and historical sights, the main reason for most travellers staying here is its wonderful sceneries: My Khe Beach, Lang Co Beach, Hoi An and My Son.

Tạm dịch:Ngoài một số điểm mua sắm nổi bật và điểm tham quan lịch sử, lý do chính khiến hầu hết du khách lưu trú tại đây là cảnh quan tuyệt vời: Bãi biển Mỹ Khê, Bãi biển Lăng Cô, Hội An và Mỹ Sơn.

Đáp án cần chọn là: D

Question 4: Why do people think Da Nang is a worth-living city?

A. Because it has its refreshing and peaceful environment

B. Because it has many visitors

C. Because it is modern

D. Because it has a lot of attractions

Tại sao mọi người nghĩ Đà Nẵng là thành phố đáng sống?

A. Bởi vì nó có môi trường trong lành và yên bình

B. Vì nó có nhiều du khách

C. Vì nó hiện đại

D. Vì nó có rất nhiều điểm hấp dẫn

Thông tin: Da Nang is said to be ‘worth-living’ due to its refreshing and peaceful environment.

Tạm dịch:Đà Nẵng được cho là 'đáng sống' do môi trường trong lành và yên bình.

Đáp án cần chọn là: A

Question 5: Da Nang doesn’t have __________.

A. pollution

B. cheaper food

C. beggar

D. traffic jams

Đà Nẵng không có __________.

A. ô nhiễm

B. thức ăn rẻ hơn

C. người ăn xin

D. tắc đường

Thông tin: There is also no beggar here and less traffic jams and pollution.

Tạm dịch:Ở đây cũng không có người ăn xin và ít kẹt xe, ô nhiễm.

Đáp án cần chọn là: C

IV. Read the passage and tick TRUE or FALSE

Travel is something which people do every day. It is very difficult to avoid the need to travel. It may be a trip to school, university or to work. Travelling can often take a long time. People often enjoy travelling abroad for holidays. But for some people travelling is not fun at all. Some people suffer from travel sickness. This means that they will become very unwell each time they travel.

Travelling can be either affordable or costly. It often depends on how far you want to travel and the choice of transport. Using a bicycle will not cost anything as you power it by using your legs. However, the use of a bicycle can be hard work and can take a lot of time to travel long distances. Cars and motorcycles are faster modes of transport, but are more expensive to use as gasoline is needed for them to work.

A train is another mode of transport which is ideal for travelling long distances within the same country, or between countries which are connected by land. A train driver will stop at train stations on route to allow passengers wishing to proceed to the scheduled destination to board the train.

Question 1: Travelling is unavoidable in our lives.

T

F

1. Travelling is unavoidable in our lives. (Di chuyển đi lại là điều khó tránh khỏi trong cuộc sống của chúng ta.)

Thông tin: Travel is something which people do every day. It is very difficult to avoid the need to travel.

Tạm dịch: Đi lại là điều mà mọi người làm hàng ngày. Rất khó tránh khỏi việc phải đi lại.

TRUE

Question 2: Everyone like travelling.

T

F

2. Everyone like travelling. ( Mọi người đều thích di chuyển đi lại.)

Thông tin:  People often enjoy travelling abroad for holidays. But for some people travelling is not fun at all.

Tạm dịch: Mọi người thường thích đi du lịch nước ngoài vào các kỳ nghỉ. Nhưng đối với một số người thì việc đi du lịch không hề vui vẻ chút nào.

FALSE

Question 3: Travelling is always expensive.

T

F

3. Travelling is always expensive. (Di chuyển đi lại luôn tốn kém.)

Thông tin: Travelling can be either affordable or costly. It often depends on how far you want to travel and the choice of transport.

Tạm dịch: Di chuyển đi lại có thể vừa túi tiền hoặc tốn kém. Nó thường phụ thuộc vào quãng đường bạn muốn đi và sự lựa chọn phương tiện di chuyển.

FALSE

Question 4: Travelling by bike is cheaper than by car.

T

F

4. Travelling by bike is cheaper than by car. (Di chuyển đi lại bằng xe đạp rẻ hơn bằng ô tô.)

Thông tin: . Using a bicycle will not cost anything as you power it by using your legs. However, the use of a bicycle can be hard work and can take a lot of time to travel long distances. Cars and motorcycles are faster modes of transport, but are more expensive to use as gasoline is needed for them to work.

Tạm dịch: Sử dụng xe đạp sẽ không tốn bất kỳ chi phí nào vì bạn cung cấp năng lượng cho nó bằng cách sử dụng chân của mình. Tuy nhiên, việc sử dụng xe đạp có thể vất vả và mất nhiều thời gian để di chuyển trên quãng đường dài. Ô tô và xe máy là những phương tiện giao thông nhanh hơn, nhưng tốn kém hơn khi sử dụng vì xăng cần thiết để chúng hoạt động.

TRUE

Question 5: Passengers can catch trains everywhere.

T

F

5. Passengers can catch trains everywhere. (Hành khách có thể bắt tàu ở khắp mọi nơi.)

Thông tin: A train driver will stop at train stations on route to allow passengers wishing to proceed to the scheduled destination to board the train.

Tạm dịch: Lái tàu sẽ dừng tại các ga tàu trên tuyến đường để cho phép hành khách có nhu cầu đi đến điểm đến đã định để lên tàu.

FALSE

Xem Bài Dịch

Travel is something which people do every day. It is very difficult to avoid the need to travel. It may be a trip to school, university or to work. Travelling can often take a long time. People often enjoy travelling abroad for holidays. But for some people travelling is not fun at all. Some people suffer from travel sickness. This means that they will become very unwell each time they travel.

Travelling can be either affordable or costly. It often depends on how far you want to travel and the choice of transport. Using a bicycle will not cost anything as you power it by using your legs. However, the use of a bicycle can be hard work and can take a lot of time to travel long distances. Cars and motorcycles are faster modes of transport, but are more expensive to use as gasoline is needed for them to work.

A train is another mode of transport which is ideal for travelling long distances within the same country, or between countries which are connected by land. A train driver will stop at train stations on route to allow passengers wishing to proceed to the scheduled destination to board the train.

TRẮC NGHIỆM ONLINE

Xem thêm câu hỏi trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 6 Friends plus có đáp án khác:

Xem thêm các tài liệu học tốt lớp 6 hay khác:

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng....miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài soạn, giải bài tập Tiếng Anh lớp 6 Friends plus bám sát nội dung sách Tiếng Anh lớp 6 Chân trời sáng tạo (NXB Giáo dục).

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.


Giải bài tập lớp 6 sách mới các môn học