[Năm 2021] Đề thi Tiếng Anh lớp 8 Giữa kì 1 có đáp án (5 đề)



[Năm 2021] Đề thi Tiếng Anh lớp 8 Giữa kì 1 có đáp án (5 đề)

Bộ 3 Đề thi Tiếng Anh lớp 8 Giữa kì 1 có đáp án năm học 2021 - 2022 được chúng tôi sưu tầm và biên soạn từ đề thi môn Tiếng Anh của các trường THPT trên cả nước giúp học sinh có thêm tài liệu đề thi để ôn luyện đạt điểm cao trong các bài thi môn Tiếng Anh lớp 8.

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh lớp 8

(Thời gian làm bài: 60 phút)

(Đề thi số 1)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1. A. abroad    B. state    C. lava    D. husband

2. A. gallery    B. over    C. here    D. liberty

3. A.include    B. prison    C. trip    D. decide

4. A. head    B. beach    C. weather    D. heavy

5. A. temperature    B. exciting    C. right    D.tour

II. Choose the word or phrase that best completes each unfinished sentence below.

6. At 9 o’clock yesterday________ we on the beach.

A. are lying

B.have lain

C. lay

D. were lying

7. The baby________his food onto the floor and making his mother angry.

A. always threw

B. is always throwing

C. has alwaysthrown

D. always throws

8. I would like________to Africa.

A. go

B. to go

C. going

D. to going

9.It was kind ________you to help them.

A. of

B. from

C. for

D. to

10.Are you going abroad this summer?

A. going overseas

B. going on holiday

C. going to another country

D. A & C

11.________is a building or room where people can go to look at paintings.

A. Gallery

B. Library

C. University

D. Gym

12.I brought back this cowboy hat as a ________of America.

A. gift

B. present

C. award

D. souvenir

13.While Angela was cleaning her room, she ________her lost ear-ring.

A. is finding

B. finds

C. has found

D. found

14.Why don’t you come ________for dinner?

A. about

B. over

C. up

D. upon

15.Will you pick me ________after the party?

A. on

B. over

C. through

D. up

16.Miss. Brown________us last week while our teacher was ill.

A. teaches

B. is teaching

C. was teaching

D. has taught

17.You ________come and visit us again some time.

A. should

B. must

C. need

D. could

18.I’m usually free in the evening.

A. tired

B. relaxed

C. not busy

D. not at home

19.I picked up a copy of their summer travel________.

A. paper

B. magazine

C. book

D. brochure

20.While the choir ________Christmas carols, we were making them some cocoa.

A. are singing

B. were singing

C. sang

D. have sung

21.Would you like ________for a drink?

A. go

B. to go

C. going

D. went

22._______is hot liquid rock that comes out of a volcano.

A. Limestone

B. Marble

C. Lava

D. Ice

23.When I was a child, I ________my ball through the window.

A. was always kicking

B. always was kicking

C. was kicking always

D. kicked always

24.I was born in a small village ______Lantau Island.

A. on

B. for

C. in

D. at

25.We went________a 10-day tour of central Africa.

A. to

B. in

C. for

D. on

III. Choose the underlined part that needs correction.

Soạn Tiếng Anh 8 Unit | Tiếng Anh 8 và giải bài tập tiếng Anh lớp 8 Soạn Tiếng Anh 8 Unit | Tiếng Anh 8 và giải bài tập tiếng Anh lớp 8

IV. Choose the word (a, b, c, or d) that best fits each of the blank spaces.

Hi. I’m back in the U. S. I was with Matilda on her concert tour of Africa. The best part was Eritrea. The Eritrean people were very friendly and (31)______. The streets weren’t (32)______, but the markets often were. The restaurants were great, but the service was often (33)______. Some hotels were modern and some weren’t, but even modern hotels weren’t air-conditioned. The weather was very hot and (34)______, but Matilda’s concerts were great, and my whole trip to Eritrea was a lot of (35)______.

31.

A. kind

B. lucky

C. reserved

D. quiet

32.

A. crowd

B. crowded

C. crowds

D. overcrowding

33.

A. slow

B. slowly

C. quick

D. quickly

34.

A. cold

B. cool

C. humid

D. wet

35.

A. fun

B. joke

C. humor

D. humorous

V. Read the following passage and choose the best answers to each of the questions below.

My husband and I had a problem about our holiday last year. I wanted to have a lazy seaside holiday because I was tired and needed to relax. I loved lying in the sun, drinking iced beer and reading a good book. But Robert liked busy, cultural holidays. He liked visiting museums and art galleries. He hated sunbathing because he always went red, not brown. The travel agent tried to help us and suggested Greece. I said I love to sail to a quiet island, but of course Robert said he’d like to stay in Athens. It was easy to decide what to do, we flew to Athens together, Robert stayed there and I traveled to the island of Kos!

36.What is the passage written about?

A. a trip to Greece

B. a lazy seaside holiday

C. a busy cultural holiday

D. a problem about the holiday

37. The author ________________.

A. liked sunbathing

B. was tired and needed to relax

C. liked a busy cultural holiday

D. a & b are correct

38. What does the word ‘island’ in line 5 mean?

A. a piece of land with water all around it

B. a place in a desert that has trees and water

C. a high piece of land that is not as high as a mountain

D. a big area of salty water

39. Robert wanted ________________.

A. to stay in Athens

B. sunbathing

C. drinking iced beer

D. lazy seaside holidays

40. Kos is ________________.

A. a town in Athens

B. a city in Greece

C. an island

D. a place which has many island

Đáp án

1.B 2.C 3.D 4.B 5.A 6.D 7. B 8.B 9.A 10.D
11.A 12.D 13.D 14.B 15.D 16.C 17.B 18. C 19.B 20.B
21.B 22.C 23.A 24.A 25.D 26.B 27.B 28.B 29.B 30.B
31.A 32.B 33.A 34.C 35.A 36.D 37.B 38.A 39.A 40.C

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh lớp 8

(Thời gian làm bài: 60 phút)

(Đề thi số 2)

I.Circle the best answer a, b, c or d: (2,5P)

1. .............. you show me the way to the nearest bank?

a. Do

b. Are

c. Should

d. Could

2. My brother said that I should..................hard.

a. study

b. studied

c. studying

d. studies

3. I love ...................volleyball.

a. play

b. to play

c. plays

d. playing

4. Mrs. Nga speaks English........................

a. good

b. goodly

c. well

d. better

5. Mai usually ............................ to school in the morning.

a. goes

b. go

c. went

d. going

6.Ha ................to the movies last night.

a. go

b. went

c. going

d. goes

7.I'll see you ................Saturday.

a.on

b. in

c. at

d. with

8.Nam asked me ................him my report card.

a. give

b. giving

c. to give

d. gives

9.Hoa used to ............................long hair.

a. has

b. have

c. had

d. having

10. Quang had bad marks in Math last semester. He should ...............................

a. watch TV a lot

c. write a lot of letters

b. do a lot of homeworks

d. make noise in the class.

II. Match the questions in column A with the answers in column(2.5P)

A B

1. Where did your Grandma use to live?

2. Which subject do you need to improve?

3. Could you help me, please?

4. When do they plant trees along the streets

a.Sure. What can I do for you?

b.English and Math.

c.On october 15.

d.She used to live on a farm.

III. Change the following sentences into reported speech: (2,5P)

1.“You should get up earlier” My father said to me.

=> My father said I ..................

2.Nam said to Hoa: “Can you open the door?”

=> Nam told Hoa ..................

3. Nga said to me: “You should practise speaking English with your friends.”

=> Nga said I ..................

4. Lan said to me : “Give me your opinion”

=> Lan asked me ..................

IV.Read the passage carefully :(2,5P)

In the first year of lower secondary school, I had some difficulties in learning English. My pronunciation of English words was really bad and my English grammar was worse. I did not know how to improve them. One afternoon after the lesson, my teacher of English told me to wait for her outside the classroom. She took me to the school library and showed cassettes of pronunciation drills kept in a glass bookcase. She also told me how to use an English-English dictionary to improve my English grammar. “ Now, I think you know what you should do” she said. I did not know that only one year later I would win the first prize in the English Speaking Contest held for secondary school students in my hometown.

Answer true

( T ) or false ( F ):

...... 1. His pronunciation of English words was bad.

...... 2.There was not any difficulties in his learning English.

...... 3. His teacher told him how to use an English-Vietnamese dictionary.

...... 4.His teacher took him to the library.

...... 5.Later, he knew what he should do to improve his English.

Đáp án

I.

1. d 2. a 3. d 4. c 5. a
6. b 7. a 8. c 9. b 10. b

II.

1. d 2. b 3. a 4. c

III.

1. My father said I should get up earlier.

2. Nam told Hoa to open the door.

3. Nga said I should practise speaking English with my friends.

4. Lan asked me to give her my opinion.

IV.

1.T 2.F 3.F 4.F 5.T

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh lớp 8

(Thời gian làm bài: 60 phút)

(Đề thi số 3)

I. Choose the best answer:5 marks

1. We should reuse cloth bags ................ of plastic bags .

a. instead

b. besides

c. apart

d. without

2. In the world , million of papers ......away every day .

a. thrown

b. is throwing

c. are thrown

d. threw

3. He ......... many old books for 5 years.

a. recycled

b. is recycling

c. has recycled

d. will recycle

4. They .................. mashed into small pieces last week .

a. was

b. were

c. is

d. are

5. ...............means not buying products which are overpackaged .

a. Reduce

b. Reuse

c. Recycle

d. Repeat

6. To prepare for the new year , I .................. my house again since last month .

a. paint

b. painted

c. have painted

d. has painted

7. The used plastic bottles ................... with water several times yesterday.

a. washed

b. is washed

c. are washed

d. were washed

8. It is dangerous ............. quickly in the Tet holiday .

a. driving

b. drove

c. to drive

d. driven

9. I am ............... that you passed your English exam .

a. please

b. happily

c. happy

d. friendly

10. I am looking forward to ................... you on next Sunday .

a. meeting

b. meet

c. met

d. will meet

11. The liquid ....................... into new glassware .

a. is blown

b. blew

c. is blowing

d. are blown

12. The empty bottles ............. and ............. the factories for recycling .

a. collected–sent

b. collected–are sent

c. are collected–sent

d. collect–send

13.We are ready ................. the environment .

a. clean

b. cleaned

c. cleaning

d. to clean

14. Shoes ...................... from old tires to safe money .

a. is made

b. are made

c. is making

d. will make

15. We should study English better so as ............a good job .

a. get

b. will get

c. to get

d. getting

16. Do you mind if Lan ................ that book away ?

a. take

b. taked

c. takes

d. took

17. Would you mind ................. the door ?

a. open

b. opening

c. opened

d. opens

18.It ..................... raining an hour ago .

a. start

b. started

c. has started

d. starts

19. I ..................... in Danang several years .

a. lives

b. lived

c. have lived

d. has lived

20. We .................. Tom and Mary since last TET holiday .

a. don’t see

b. didn’t see

c. hasn’t

d. haven’t seen

II.Complete the text with given words: 1.5 marks

wound   ambulance   accident   bleeding   emergency   conscious

Tim was riding a motorbike when he had an (1) ............................ . He fell off his motorbike and hit his head on the road . His head was hurt and it was badly bleeding .However , he was still (2) ................... . It was an (3) ............ so Mary called an (4)............................ in order to take him to Danang hospital . While waiting for the ambulance , Mary tried to stop the (5)........................... by using a handkerchief to cover the (6) .........................

III. Combine these sentences:1mark

1.Lan got up early yesterday. She went to the meeting on time. ( in order to )

...........................................................................................................................

2. Mr Nam called an ambulance . He wanted to take Mr Luc to the hospital . ( so as to )

...........................................................................................................

IV. Complete these sentences :1.5 mark

1.Lan was happy ....... pass the English exam .

2.Hoa is pleased............ you went........school on time.

3.I promise .................. learn English better next month.

V. Make sentence : 1 mark

4.Why/ not / old bottles/ recycled / last / Sunday / ? /

....................................................................................................

5.He / show/ me / where / buy / flowers /

....................................................................................................

Đáp án

I.

1.a 2.c 3.c 4.b 5.a
6.c 7.d 8.c 9. c 10.c
11.a 12.c 13.d 14.b 15.c
16.c 17.c 18.b 19.c 20.d

II.

1.accident 2.conscious 3.emergency
4.ambulance 5.bleeding 6.wound

III.

1.Lan got up early yesterday in order to go to the meeting on time .

2.Mr nam called an ambulance so as to take mr luc to the hospital .

IV.

1.to

2.that–to

3.I will

V.

1. Why weren’t old bottles recycled last Sunday ?

2. He showed me where to buy flowers .

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh lớp 8

(Thời gian làm bài: 60 phút)

(Đề thi số 4)

I. MULTIPLE CHOICE: (8 points )

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1 :

A. sound       B. out       C. found       D. enough

Question 2 :

A. worked       B. watched       C. relaxed       D. crowded

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3 :

A. leisure

B. diving

C. origami

D. movie

Question 4 :

A. ancestor

B. curious

C. heritage

D. tradition

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5 :

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 - 2022 có đáp án (Đề 1)

Question 6 :

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 - 2022 có đáp án (Đề 1)

Question 7 :

Đề thi Giữa kì 1 Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 - 2022 có đáp án (Đề 1)

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8 : Life in a small town is __________ than that in a big city

A. peaceful

B. much peaceful

C. less peaceful

D. much more peaceful

Question 9 : month is the Hoa Ban Festival of the Thai people held in?

A. When

B. Which

C. How many

D. How often

Question 10 : The Gong Festival is held __________ in the Central Highlands.

A. year

B. yearly

C. annual

D. annually

Question 11 : What colour is ________ symbol of good luck for the Hoa?

A. a

B. an

C. Ø

D. some

Question 12 : "Do you love it?" can be abbreviated:

A. WBU

B. J4F

C. NUFF

D. DYLI

Question 13 : Steven dislikes _______, so he usually takes a bus to work.

A. to drive

B. to be driven

C. be driven

D. driving

Question 14 : I think country life is so boring and _______ because you’re not close to shops and services.

A. unhealthy

B. inconvenient

C. comfortable

D. peaceful

Question 15 : Visitors find the Central Highland_______.

A. attraction

B. attractive

C. attract

D. attractively

Question 16 : Farmers who are working on _______ look very happy with shining smiles in summer days.

A. grasslands

B. paddy fields

C. factories

D. construction sites

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Question 17 : - ‘I have two tickets to a gong performance. Would you like to go?’

- ‘_________ What time?’

A. Sorry, I can’t.

B. Not very good.

C. Yes, I’d like that.

D. Never mind.

Question 18 : - ‘Is it true that Y Moan was the greatest pop singer of the Ede?’

- ‘_________’.

A. Really?

B. How beautiful!

C. Come on!

D. Exactly.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 19 : He was late, but fortunately his friends waited for him.

A. luckily

B. magically

C. cruelly

D. lately

Question 20 : Will she be annoyed that you forgot to phone?

A. displeased

B. pleased

C. please

D. pleasure

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 21 : Mr Thompson works more carefully than Mr Baker.

A. carelessly

B. carefully

C. carefulness

D. uncarefully

Question 22 : I like providing minority children with literacy

A. adult

B. most

C. majority

D. many

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Viet is a student and he (23) ______ in a bed-sit in a suburb of Ha Noi. It is a part of an old house. He has one room and a kitchen and (24) ______ a bathroom with three other people. In his room, there is a bed on the left hand side. There is (25) _______ armchair beside the bed. The desk is opposite the bed and there is a closet (26) ______ the right side of the room. Above the desk, there is a bookshelf and above the bed there is a clock. He has a TV and a cassette player. The room is rather (27) ______, but it’s OK. Viet likes this room very much.

Question 23 :

A. lives

B. live

C. will live

D. is going to live

Question 24 :

A. shares

B. has

C. puts

D. takes

Question 25 :

A. an

B. a

C. some

D. the

Question 26 :

A. on

B. to

C. at

D. in

Question 27 :

A. small

B. suitable

C. dangerous

D. large

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Living in the country is something that people from the city often dream about. However, in reality, it has both advantages and disadvantages.

There are certainly many advantages to living in the country. First, you can enjoy peace and quietness. Moreover, people tend to be friendlier. A further advantage is that there is less traffic, so it is safer for young children.

However, there are certain disadvantages or drawbacks to life outside the city. First, because there are fewer people, you are likely to have few friends. In addition, entertainment is difficult to find, particularly in the evening. Furthermore, the fact that there are fewer shops and services means that it is hard to find jobs.

In short, it can be seen that the country is more suitable for some people than others. On the whole, it is often the best for those who are retired or who have young children. In contrast, young people who have a career are better provided in the city.

Question 28 : According to the passage, living in the country has ___________.

A. only good points

B. only bad points

C. both good and bad points

D. no disadvantages

Question 29 : How many advantages does living in the country have?

A. Two

B. Three

C. Four

D. five

Question 30 : Living in the country is safer for young children because___________.

A. there is less traffic

B. there are fewer people

C. there are few shops

D. there are few services

Question 31 : Which of the following statements is NOT true according to the passage?

A. People in the country tend to be friendlier than people in the city.

B. It’s hard to find entertainment in the country.

C. There are fewer shops and services in the country.

D. The country is only suitable for retired people

Question 32 : Having few friends is _______________________.

A. one of drawbacks to life in the country

B. the only disadvantage to living in the country

C. one of certain drawbacks to life outside the city

D. one of certain advantages to life outside the city

II. WRITING: (2 points)

Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, beginning with the given words or using suggestions.

Question 33 : I have never seen such beautiful pictures before.

⇒ They are...................................................................

Question 34 : Why do some ethnic people build the communal house?

⇒ What............................................................................

Question 35 : Playing beach games is very interesting

⇒ It is...........................................................................

Question 36 : I get a lot of pleasure from reading cookery books.

⇒I enjoy............................................................................

Write new sentences as similar as possible in meaning to the original sentences, using the given words in brackets. Do not change the given words in any ways.

Question 37 : The worker is clever. He can make fine things from wood.

(ENOUGH)

⇒............................................................................................

Question 38 : My father’s explanation about the subject was clearer than my brother’s.

(CLEARLY)

⇒............................................................................................

Question 39 : I lived on the farm with my grandma ten years ago. (USED)

⇒............................................................................................

Question 40 : He uses all of his free time to collect stamps. (SPENDS)

⇒............................................................................................

Đáp án và Hướng dẫn làm bài

1. D 2. D 3. C 4. D 5. A 6. B 7. C 8. D
9. B 10.D 11. A 12. D 13. D 14. B 15. B 16. B
17. C 18. D 19. A 20. A 21. A 22. C 23. A 24. A
25. A 26. C 27. D 28. C 29. B 30. A 31. D 32. C

Question 33. They are the most beautiful pictures that I have ever seen.

Question 34. What do some ethnic people build the communal house for?

Question 35. It is very interesting to play beach games.

Question 36. I enjoy reading cookery books.

Question 37. The worker is clever enough to make fine things from wood.

Question 38. My father explained the subject more clearly than my brother did.

Question 39. I used to live on the farm with my grandma ten years ago.

Question 40. He spends all of his free time collecting stamps.

1. D

A. sound /saʊnd/

B. out /aʊt/

C. found /faʊnd/

D. enough /ɪˈnʌf/

Phần gạch chân đáp án D được phát âm là /ʌ/, còn lại được phát âm là /aʊ/.

2. D

Kiến thức: Phát âm “-ed”

Giải thích:

A. worked /wɜːkt/

B. watched /wɒtʃt/

C. relaxed /rɪˈlækst/

D. crowded /ˈkraʊdɪd/

Quy tắc: Cách phát âm đuôi “-ed”:

- /t/: khi động từ có phát âm kết thúc là /s/, /f/, /p/, /ʃ/, /tʃ/, /k/ và /s/.

- /id/: khi động từ có phát âm kết thúc là /t/ hay /d/

- /d/: với những trường hợp còn lại

Phần gạch chân đáp án D được phát âm là /ɪd/, còn lại được phát âm là /t/.

3. C

Kiến thức: Trọng âm từ có 2, 4 âm tiết

Giải thích:

A. leisure /ˈleʒə/

B. diving /ˈdaɪvɪŋ/

C. origami /ɒrɪˈɡɑːmi/

D. movie /ˈmuːvi/

Quy tắc:

- Động từ thường có trọng âm rơi vào âm tiết thứ hai.

- Danh từ, tính từ thường có trọng âm rơi vào âm thứ nhất.

Trọng âm đáp án C rơi vào âm tiết thứ ba, còn lại là âm thứ nhất.

4. D

Kiến thức: Trọng âm từ có 3 âm tiết

Giải thích:

A. ancestor /ˈænsestə/

B. curious /ˈkjʊəriəs/

C. heritage /ˈherɪtɪdʒ/

D. tradition /trəˈdɪʃn/

Quy tắc: Những từ có tận cùng là đuôi “-ious”, “-ion” có trọng âm rơi vào âm tiết đứng ngay trước nó.

Trọng âm đáp án D rơi vào âm tiết thứ hai, còn lại là âm thứ nhất.

5. A

Kiến thức: Tình từ

Giải thích:

Phân biệt tính từ đuôi “-ing” và “-ed”:

- Tính từ đuôi “-ing”: dùng để miêu tả tính cách, tính chất, đặc điểm của người, sự vật, hiện tượng.

- Tính từ đuôi “-ed”: dùng để diễn tả cảm xúc, cảm nhận của con người, con vật về một sự vật, hiện tượng, sự việc nào đó.

Sửa: boring ⇒ bored

Tạm dịch: Cô ấy chán cảnh tĩnh lặng xung quanh vì cô ấy từng sống ở một thành phố lớn.

6. B

Kiến thức: Mạo từ

Giải thích:

Mạo từ “a/an” được dùng với danh từ đếm được số ít được nhắc đến lần đầu hoặc chưa được xác định.

Sửa: the ethnic ⇒ an ethnic

Tạm dịch: Người Mường là một dân tộc thiểu số sống ở các vùng miền núi Việt Nam.

7. C

Kiến thức: Thì quá khứ đơn

Giải thích:

Thì quá khứ đơn dùng để diễn tả một hành động đã xảy ra và kết thúc trong quá khứ.

Công thức: S + Ved.

Dấu hiệu: “a long time ago” (lâu lắm rồi)

Sửa: closes ⇒ closed

Tạm dịch: Ở đây từng có rạp chiếu phim nhưng đóng cửa lâu rồi.

8. D

Kiến thức: So sánh hơn/ kém

Giải thích:

So sánh hơn/ kém với tính từ dài: S + to be + (much) more/ less adj + than + N/Pronoun.

Tạm dịch: Cuộc sống ở một thị trấn nhỏ yên bình hơn nhiều so với ở thành phố lớn.

9. B

Kiến thức: Từ nghi vấn

Giải thích:

A. When: khi nào

B. Which: cái nào (ngụ ý lựa chọn)

C. How many: bao nhiêu

D. How often: bao nhiêu lần (hỏi về tần suất)

Tạm dịch: Lễ hội Hoa Ban của dân tộc Thái được tổ chức vào tháng mấy?

10. D

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

A. year (n): năm

B. yearly (adj/adv): hằng năm, thường niên (năm nào cũng có, từ 1 lần trở lên)

C. annual (adj): hàng năm

D. annually (adj): hàng năm (mỗi năm một lần)

Tạm dịch: Lễ hội Cồng Chiêng được tổ chức hàng năm ở Tây Nguyên.

11. A

Kiến thức: Mạo từ

Giải thích:

Mạo từ “a/an” được dùng với danh từ đếm được số ít được nhắc đến lần đầu hoặc chưa được xác định.

Tạm dịch: Màu gì tượng trưng cho sự may mắn đối với người mệnh Hỏa?

12. D

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

Cụm từ sẽ được viết tắt theo chữ cái đầu, và chữ cái đó phải viết in hoa.

"Yêu thích nó không?" có thể được viết tắt:

Tạm dịch: "Yêu thích nó không?" có thể được viết tắt: DYLI.

13. D

Kiến thức: to V/Ving

Giải thích:

dislike + V-ing: không thích làm gì

Tạm dịch: Steven không thích lái xe, vì vậy anh thường đi xe buýt đến nơi làm việc.

14. B

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

A. unhealthy (adj): không lành mạnh

B. inconvenient (adj): bất tiện

C. comfortable (adj): thoải mái

D. peaceful (adj): yên bình

Tạm dịch: Tôi nghĩ cuộc sống nông thôn thật buồn tẻ và bất tiện vì bạn không ở gần các cửa hàng và dịch vụ.

15. B

Kiến thức: Từ loại

Giải thích:

A. attraction (n): sự hấp dẫn

B. attractive (adv): thu hút, hấp dẫn

C. attract (v): thu hút, hấp dẫn

D. attractively (adv): thu hút, hấp dẫn

⇒ find st adj: thấy cái gì như thế nào

Tạm dịch: Du khách thấy Tây Nguyên hấp dẫn.

16. B

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

A. grasslands (n): đồng cỏ

B. paddy fields (n): cánh đồng lúa

C. factories (n): nhà máy

D. construction sites (n): công trường

Tạm dịch: Những người nông dân đang làm việc trên cánh đồng lúa trông rất vui với nụ cười rạng rỡ trong những ngày hè.

17. C

Kiến thức: Ngôn ngữ giao tiếp

Giải thích:

‘Tôi có hai vé xem một buổi biểu diễn cồng chiêng. Bạn có muốn đi không? '

- '_________. Mấy giờ thế?'

A. Xin lỗi, tôi không thể.

B. Không tốt lắm.

C. Vâng, tôi thích điều đó.

D. Đừng bận tâm.

Các phản hồi A, B, D không phù hợp với ngữ cảnh.

18. D

Kiến thức: Ngôn ngữ giao tiếp

Giải thích:

‘Có phải Y Moan là ca sĩ hát bội vĩ đại nhất của người Êđê không? ”

- ‘_________’.

A. Thật không?

B. Đẹp làm sao!

C. Đi thôi!

D. Chính xác.

Các phản hồi A, B, C không phù hợp với ngữ cảnh.

19. A

Kiến thức: Từ đồng nghĩa

Giải thích:

fortunately (adv): may mắn

A. luckily (adv): may mắn

B. magically (adv): kỳ diệu

C. cruelly (adv): tàn nhẫn

D. lately (adv): gần đây

⇒ fortunately (adv) = luckily (adv): may mắn

Tạm dịch: Anh ấy đến muộn, nhưng may mắn thay bạn bè của anh ấy đã đợi anh ấy.

20. A

Kiến thức: Từ đồng nghĩa

Giải thích:

annoyed (adj): khó chịu

A. displeased (adj): không hài lòng

B. pleased (adj): hài lòng, vui mừng

C. please (v): làm vui lòng

D. pleasure (n): niềm vui

⇒ annoyed (adj): khó chịu = displeased (adj): không hài lòng

Tạm dịch: Cô ấy sẽ khó chịu vì bạn quên điện thoại đúng không?

21. A

Kiến thức: Từ trái nghĩa

Giải thích:

carefully (adv): cẩn thận

A. carelessly (adv): bất cẩn

B. carefully (adv): cẩn thận

C. carefulness (n): sự bất cẩn

D. uncarefully: từ không tồn tại

⇒ carefully (adv): cẩn thận <> carelessly (adv): bất cẩn

Tạm dịch: Ông Thompson làm việc cẩn thận hơn ông Baker.

22. C

Kiến thức: Từ trái nghĩa

Giải thích:

minority (n): thiểu số

A. adult (n): người lớn

B. most: hầu hết

C. majority (n): đa số

D. many: nhiều

⇒ minority (n): thiểu số >< majority (n): đa số

Tạm dịch: Tôi thích dạy trẻ em thiểu số học chữ.

23. A

Kiến thức: Thì hiện tại đơn

Giải thích:

Thì hiện tại đơn diễn tả một hành động hay sự việc mang tính chất chung chung, tổng quát lặp đi lặp lại nhiều lần hoặc một sự thật hiển nhiên hay một hành động diễn ra trong thời gian ở hiện tại.

Công thức: S + V(s/es).

Dấu hiệu: “he” (anh ấy) là chủ ngữ ngôi 3 số ít => động từ chia ở dạng số ít

Viet is a student and he (23) lives in a bed-sit in a suburb of Ha Noi.

Tạm dịch: Việt là sinh viên và anh ấy đang sống trong một căn phòng tại ngoại thành Hà Nội.

24. A

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

A. shares (v): chia sẻ

B. has (v): có

C. puts (v): đặt, để

D. takes (v): cầm, lấy

He has one room and a kitchen and (24) shares a bathroom with three other people.

Tạm dịch: Anh ấy có một phòng và một nhà bếp và dùng chung phòng tắm với ba người khác.

25. A

Kiến thức: Mạo từ

Giải thích:

Mạo từ “a/an” được dùng với danh từ đếm được số ít được nhắc đến lần đầu hoặc chưa được xác định.

There is (25) an armchair beside the bed.

Tạm dịch: Có một chiếc ghế bành bên cạnh giường.

26. C

Kiến thức: Giới từ

Giải thích:

on the right side of st: ở bên phải của cái gì

The desk is opposite the bed and there is a closet (26) on the right side of the room.

Tạm dịch: Bàn làm việc đối diện giường ngủ và có tủ đựng quần áo bên phải phòng.

27. D

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

A. large (adj): rộng

B. suitable (adj): phù hợp

C. dangerous (adj): nguy hiểm

D. small (adj): nhỏ

The room is rather (27) small, but it’s OK.

Tạm dịch: Căn phòng khá nhỏ, nhưng nó ổn.

Tạm dịch bài đọc:

Việt là sinh viên và anh ấy đang sống trong một căn phòng tại ngoại thành Hà Nội. Nó là một phần của ngôi nhà cũ. Anh ấy có một phòng và một nhà bếp và dùng chung phòng tắm với ba người khác. Trong phòng của anh ấy, có một cái giường ở phía bên tay trái. Có một chiếc ghế bành bên cạnh giường. Bàn làm việc đối diện giường ngủ và có tủ đựng quần áo bên phải phòng. Phía trên bàn làm việc có giá sách và phía trên giường có đồng hồ. Anh ấy có một chiếc TV và một băng cát-xét. Căn phòng khá nhỏ, nhưng nó ổn. Việt rất thích căn phòng này.

28. C

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích: Theo đoạn văn, sống ở nông thôn có ___________.

A. chỉ điểm tốt

B. chỉ điểm xấu

C. cả điểm tốt và điểm xấu

D. không có nhược điểm

Thông tin: However, in reality, it has both advantages and disadvantages.

Tạm dịch: Tuy nhiên, trong thực tế, nó có cả mặt lợi và mặt hại.

29. B

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích: Sống ở nông thôn có bao nhiêu thuận lợi?

A. Hai

B. Ba

C. Bốn

D. năm

Thông tin: There are certainly many advantages to living in the country. First, you can enjoy peace and quietness. Moreover, people tend to be friendlier. A further advantage is that there is less traffic, so it is safer for young children.

Tạm dịch: Chắc chắn có rất nhiều thuận lợi để sống ở nông thôn. Đầu tiên, bạn có thể tận hưởng sự yên bình và tĩnh lặng. Hơn nữa, mọi người có xu hướng thân thiện hơn. Một ưu điểm nữa là ít xe cộ qua lại nên an toàn hơn cho trẻ nhỏ.

30. A

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích: Sống ở nông thôn an toàn hơn cho trẻ nhỏ vì ________.

A. có ít xe cộ hơn

B. có ít người hơn

C. có ít cửa hàng

D. có ít dịch vụ

Thông tin: A further advantage is that there is less traffic, so it is safer for young children.

Tạm dịch: Một ưu điểm nữa là ít xe cộ qua lại nên an toàn hơn cho trẻ nhỏ.

31. D

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích: Câu nào sau đây KHÔNG đúng theo đoạn văn?

A. Người dân ở nông thôn có xu hướng thân thiện hơn người ở thành phố.

B. Thật khó để tìm thấy chương trình giải trí ở nông thôn.

C. Ở nông thôn có ít cửa hàng và dịch vụ hơn.

D. Nông thôn chỉ phù hợp với những người đã nghỉ hưu

Thông tin: On the whole, it is often the best for those who are retired or who have young children.

Tạm dịch: Nhìn chung, nó thường là tốt nhất cho những người đã nghỉ hưu hoặc những người có con nhỏ.

32. C

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích: Có ít bạn bè là _______________________.

A. một trong những hạn chế đối với cuộc sống ở nông thôn

B. bất lợi duy nhất để sống ở nông thôn

C. một trong những hạn chế nhất định đối với cuộc sống bên ngoài thành phố

D. một trong những lợi thế nhất định đối với cuộc sống bên ngoài thành phố

Thông tin: However, there are certain disadvantages or drawbacks to life outside the city. First, because there are fewer people, you are likely to have few friends.

Tạm dịch: Tuy nhiên, cuộc sống bên ngoài thành phố cũng có những nhược điểm hoặc hạn chế nhất định. Thứ nhất, vì có ít người hơn, bạn có khả năng có ít bạn bè.

Tạm dịch bài đọc:

Sống ở nông thôn là điều mà dân thành phố thường mơ ước. Tuy nhiên, trong thực tế, nó có cả mặt lợi và mặt hại.

Chắc chắn có rất nhiều thuận lợi để sống ở nông thôn. Đầu tiên, bạn có thể tận hưởng sự yên bình và tĩnh lặng. Hơn nữa, mọi người có xu hướng thân thiện hơn. Một ưu điểm nữa là ít xe cộ qua lại nên an toàn hơn cho trẻ nhỏ.

Tuy nhiên, cuộc sống bên ngoài thành phố cũng có những nhược điểm hoặc hạn chế nhất định. Thứ nhất, vì có ít người hơn, bạn có khả năng có ít bạn bè. Ngoài ra, rất khó tìm thấy các hoạt động giải trí, đặc biệt là vào buổi tối. Hơn nữa, thực tế là có ít cửa hàng và dịch vụ hơn đồng nghĩa với việc khó tìm được việc làm.

Tóm lại, có thể thấy rằng nông thôn phù hợp với một số người hơn là tất cả mọi người. Nhìn chung, nó thường là tốt nhất cho những người đã nghỉ hưu hoặc những người có con nhỏ. Ngược lại, những người trẻ có sự nghiệp nên ở thành phố.

II

33.

Kiến thức: Thì hiện tại hoàn thành

Giải thích:

S + have/ has never + Ved/V3 + N + before.

= It is/ They are + the most adj/ adj-est + N + that + S + have/ has ever + Ved/V3.

Tạm dịch: Tôi chưa từng thấy những bức tranh đẹp như vậy bao giờ.

= Chúng là những bức tranh đẹp nhất mà tôi từng thấy.

Đáp án: They are the most beautiful pictures that I have ever seen.

34.

Kiến thức: Câu hỏi chỉ mục đích

Giải thích:

Why + V(trợ) + S + V(chính)? = What + V(trợ) + S + V(chính) + for?: Vì sao, Tại sao

Tạm dịch: Tại sao một số người dân tộc lại xây dựng nhà rông?

= Một số dân tộc dựng nhà rông để làm gì?

Đáp án: What do some ethnic people build the communal house for?

35.

Kiến thức: Cấu câu thông dụng

Giải thích:

Ving + is + adj. = It is + adj + to V.: Thấy như thế nào khi làm gì.

Tạm dịch: Chơi trò chơi bãi biển rất thú vị.

Đáp án: It is very interesting to play beach games.

36.

Kiến thức: Cụm từ đồng nghĩa

Giải thích:

get a lot of pleasure = enjoy: thích

Tạm dịch: Tôi nhận được rất nhiều niềm vui từ việc đọc sách nấu ăn.

= Tôi thích đọc sách nấu ăn.

Đáp án: I enjoy reading cookery books.

37.

Kiến thức: Mệnh đề nguyên nhân - kết quả

Giải thích:

Công thức với “enough”: S + to be + adj enough + to V.: đủ như thế nào để làm gì

Tạm dịch: Người thợ khéo léo. Anh ấy có thể làm ra nhiều đồ đẹp từ gỗ.

= Người thợ đủ khéo léo để làm ra những món đồ tốt từ gỗ.

Đáp án: The worker is clever enough to make fine things from wood.

38.

Kiến thức: So sánh hơn

Giải thích:

So sánh hơn với trạng từ: S + V + more adv + than S1 + V(trợ).

Tạm dịch: Lời giải thích của cha tôi về chủ đề này rõ ràng hơn lời giải thích của anh tôi.

= Cha tôi giải thích chủ đề rõ ràng hơn anh tôi đã giải thích.

Đáp án: My father explained the subject more clearly than my brother did.

39.

Kiến thức: to V/ Ving

Giải thích:

used to V: đã từng làm gì (chỉ thói quen trong quá khứ)

Tạm dịch: Tôi đã sống trong trang trại với bà của tôi mười năm trước.

Đáp án: I used to live on the farm with my grandma ten years ago.

40.

Kiến thức: to V/ Ving

Giải thích:

spend + thời gian + Ving: dành thời gian để làm gì

to V: để làm gì (chỉ mục đích)

Tạm dịch: Anh ấy sử dụng tất cả thời gian rảnh rỗi của mình để sưu tập tem.

= Anh ấy dành tất cả thời gian rảnh để sưu tập tem.

Đáp án: He spends all of his free time collecting stamps.

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề thi Giữa Học kì 1

Năm học 2021 - 2022

Môn: Tiếng Anh lớp 8

(Thời gian làm bài: 60 phút)

(Đề thi số 5)

I. MULTIPLE CHOICE: (8 points)

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1 : A. question       B. mention       C. action       D. education

Question 2 :

A. laughed       B. washed       C. danced       D. played

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3 :

A. nomadic

B. colourful

C. generous

D. countryside

Question 4 :

A. opportunity

B. facility

C. inconvenient

D. optimistic

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5 : This house (A) is more spacious (B) as that white house (C) I bought in Ho Chi Minh City (D) last year.

Question 6 : Do you mind (A) to speak to John (B) to ask him (C) to help (D) us.

Question 7 : (A) In today’s (B) world, teenagers rely (C) in technology more than (D) in the past.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8 : He did the test ……………………than I did.

A.as bad as

B. more worse

C. worse

D. badder

Question 9 :Please turn of ……………lights when you leave ………………room.

A. the/the

B. a/the

C. a/a

D. the/a

Question 10 :……………..does Hoa Ban Festival take place? – In Lai Chau.

A. Where

B. When

C. How

D. What

Question 11 : During the festival, they fly many…………….kites in different shapes and sizes.

A. colour

B. colourful

C. colourless

D. colouring

Question 12 : We will go swimming today…………it is very hot.

A. so

B. so that

C. because

D. although

Question 13 :So many people nowadays are…………..to computers and mobile phones. They use them a lot.

A. bored with

B. addicted to

C. worried about

D. afraid of

Question 14 :Mary’d like to find ………..more…………the culture of the Ede people in Viet Nam.

A. out/on

B. in/about

C. into/of

D. out/about

Question 15 :It is interesting ……………badminton after school.

A. play

B. to playing

C. played

D.to play

Question 16 : Using the computer as your hobby can be……………..to both your health and your social life.

A. harm

B. to harm

C. harmful

D. harmless

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Question 17 :“ – It isn’t a long way from Britain, isn’t it?” – “Yes, but it isn’t as ……………as HongKong.”

A. far

B. farther

C. farthest

D. further

Question 18 :“…………….pass me the newspaper?” – “ Sure. Here you are.”

A. Would you mind

B. Could you please

C. May you

D. Why don’t you

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 19 :Mai enjoys making crafts, especially bracelets.

A. adores

B. hates

C. detests

D. dislikes

Question 20 :Gardening and hunting still play an important role in the economy of the Laha.

A. convenient

B. significant

C. complicated

D. developed

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 21 :The Muong in Hoa Binh and Thanh Hoa are well-known for their poor folk literature.

A. beautiful

B. richness

C. rich

D. simple

Question 22 :Ethnic peoples in the mountains have a complicated way of farming.

A. simple

B. complex

C. important

D. easy

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

When you game online, be careful when you make friends” with strangers. What should you do? Firstly, remember that it is (23)……………to lie online and some of these “online friends” maybe adults (24)……………..want to harm you. Secondly, never give your personal information such as your full name or your hometown. Thirdly, only play online games when you have (25)………..antivirus software. In addition, tell your parents what games you are playing and what you love (26)………….them. In short, just like in the real world, you need to be careful when (27)……………with strangers.

Question 23 :

A. simple

B. difficult

C. happy

D. easy

Question 24 :

A. what

B. who

C. whom

D. whose

Question 25 :

A. updated

B. update

C. updating

D. updates

Question 26 :

A. in

B. to

C. about

D. with

Question 27 :

A. to play

B. played

C. play

D. playing

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

The Lo Lo ethnic group can be divided into Flower Lo Lo and Black Lo Lo. Living in in Lung Cu since ancient time, the Lo Lo people have made many efforts in making homeland suitable for farming. The Lo Lo folklore culture is very rich and unique, demonstrated with dances, songs, legends. The Lo Lo calendar divides a year into 11 months, each corresponding to an animal name. Decorating on their turbans, shirts, skirts and trousers are particularly colourful.

The ancient bronze drums are very important. The head of each family entitled to keep the drums which are used only during funerals or festival to maintain rhythms for dances. The Lo Lo people are among the few ethnic groups in Vietnam who still use bronze drums, a traditional musical instrument closely associated with a legend about the Flood.

Question 28 :How many groups can the Lo Lo ethnic group be divided?

A. three

B. four

C. five

D. two

Question 29 :Where do they live since ancient time?

A. Black

B. Lung Cu

C. Flower

D. Vietnam

Question 30 :The Lo Lo Folklore……………..is very rich and unique, demonstrated with dances, songs and legends.

A. custom

B. festival

C. song

D. culture

Question 31 :How many months are there in a year in Lo Lo calendar?

A. eleven

B. twelve

C. ten

D. eight

Question 32 :When are the bronze drums used?

A. funerals

B. festivals

C. A and B are correct

D. A and B are incorrect

II. WRITING: (2 points)

Rewrite the following sentences without changing their original meanings, using the words given

Question 33 :In the countryside, children play more freely than in the city.

⇒ In the city children...................................................................

Question 34 : Who do these beautiful ornaments belong to?

⇒ Whose...................................................................

Question 35 :Local people sell a lot of local specialities at the open-air market.

⇒ A lot of local specialities......................................................................................

Question 36 : I couldn’t travel to Sa Pa with my family because of the hurricane.

⇒ The hurricane prevented......................................................................................

Rearrange the words to make complete sentences

Question 37 :: teenagers /on /Nowadays / more / past / rely / the / than / technology / in.

⇒.................................................................................................................

Question 38 :first / farm work / trip / countryside / I / had / experience / my / of / on/ the / a / to.

⇒.................................................................................................................

Question 39 :all / a computer / problems / sitting / in front of / health / day / cause / can.

⇒.................................................................................................................

Question 40 :minorities / still / traditional / some / life / in / ways / mountains / their / the / keep /of

⇒.................................................................................................................

Đáp án và Hướng dẫn làm bài

1. A 2. D 3. A 4. B 5. B 6. A 7. C 8. C
9. A 10. A 11. B 12. C 13. B 14. D 15. D 16. C
17. B 18. A 19. B 20. A 21. C 22. A 23. D 24. B
25. A 26. C 27. D 28. D 29. B 30. D 31. A 32. C

Question 33. In the city, children play less freely than in the countryside.

Question 34. Whose are these beautiful ornaments?

Question 35. A lot of local specialities are sold at the open-air market by local people.

Question 36. The hurricane prevented me from travelling to Sa Pa with my family.

Question 37. Nowadays teenagers rely on technology more than in the past.

Question 38. I had my first experience of farm work on a trip to the countryside.

Question 39. Sitting in front of a computer all day can cause health problems.

Question 40. Some minorities in the mountains still keep their traditional way of life.

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh lớp 8 hay khác:

Giới thiệu kênh Youtube VietJack

Ngân hàng trắc nghiệm lớp 8 tại khoahoc.vietjack.com

CHỈ CÒN 250K 1 KHÓA HỌC BẤT KÌ, VIETJACK HỖ TRỢ DỊCH COVID

Phụ huynh đăng ký mua khóa học lớp 8 cho con, được tặng miễn phí khóa ôn thi học kì. Cha mẹ hãy đăng ký học thử cho con và được tư vấn miễn phí. Đăng ký ngay!

Tổng đài hỗ trợ đăng ký khóa học: 084 283 45 85

Học tốt toán 8 - Thầy Phan Toàn

4.5 (243)

799,000đs

399,000 VNĐ

Tiếng Anh lớp 8 - Cô Hoài Thu

4.5 (243)

799,000đ

399,000 VNĐ

Học tốt Văn 8 - Cô Mỹ Linh

4.5 (243)

799,000đ

399,000 VNĐ

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng....miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Nhóm học tập facebook miễn phí cho teen 2k7: fb.com/groups/hoctap2k7/

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài Soạn Tiếng Anh 8 | Giải bài tập Tiếng Anh 8 | Để học tốt Tiếng Anh 8 của chúng tôi được biên soạn một phần dựa trên cuốn sách: Học tốt Tiếng Anh 8Giải bài tập Tiếng Anh 8 và bám sát nội dung sgk Tiếng Anh lớp 8.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.