250 câu trắc nghiệm Tìm câu cận nghĩa Tiếng Anh có đáp án cực hay (nâng cao - Phần 2)

250 câu trắc nghiệm Tìm câu cận nghĩa Tiếng Anh có đáp án cực hay (nâng cao - Phần 2)

Question 1: . She was seriously ill but she enjoyed life very much.

A. In spite of her serious illness, she enjoyed life very much.

B. Although she enjoyed life very much, she was seriously ill.

C. She was seriously ill because she enjoyed life very much.

D. Despite seriously ill, she enjoyed life very much.

Đáp án: A

Giải thích : in spite of + N: mặc dù

Question 2: . “Never borrow money from friends”, my father said.

A. My father advised me to borrow money from friends.

B. My father told me not to borrow money from friends.

C. My father suggested me that I should borrow money from friends.

D. My father advised me not to lend my friends money.

Đáp án: B

Giải thích : never + V = tell sb not to V

Bố tôi nói “Đừng bao giờ mượn tiền từ bạn bè”.

Question 3: They had to postpone the meeting because of illness.

A. The meeting because of illness had to be postponed.

B. The meeting had to be postponed because of illness.

C. The meeting had to because of illness be postponed.

D. The meeting had to be postponed by them because of illness.

Đáp án: B

Giải thích : câu bị động với động từ khuyết thiếu have to V => have to be PII

Question 4: . Somebody might have stolen our car.

A. somebody might have been stolen your car.

B. Your car might have been stolen.

C. Your car might be stolen.

D. Your car might have been stolen by somebody

Đáp án: B

Giải thích : bị động với might have PII => might have been PII

Question 5: . In spite of discussing for hours, they didn’t find a suitable solution.

A. They discussed for hours and they found a suitable solution.

B. They discussed for hours so they didn’t find a suitable solution.

C. They discussed for hours but didn’t find a suitable solution.

D. They discussed for hours after they didn’t find a suitable solution.

Đáp án: C

Giải thích : mệnh đề quan hệ chỉ sự nhượng bộ in spite of + Ving/ N: mặc dù – but: nhưng

Question 6: Although his legs were broken, he managed to get out of the car before it exploded.

A. In spite of his broken legs be broken, he managed to get out of the car before it exploded.

B. In spite of his broken legs, he is able to get out of the car before exploding.

C. Despite his legs were broken, he managed to get out of the car before it exploded.

D. Despite his broken legs, he managed to get out of the car before it exploded.

Đáp án: D

Giải thích : despite + N: mặc dù

Question 7: . I have read all of her books but one.

A. There is none of her book which I haven't read.

B. There is one of her book which I haven't read.

C. I read some of her books.

D. I have read many books of hers.

Giải thích : cấu trúc but + N: trừ cái gì

Dịch: Tôi đã đọc tất cả sách của cô ấy trừ 1 quyển.

Question 8: . I’m sorry I interrupted your speech in the middle.

A. Your speech is very sorry for being interrupted in the middle.

B. I’m sorry to interrupt your speech in the middle.

C. It’s my pity to interrupt your speech in the middle.

D. I apologized for having interrupted your speech in the middle.

Đáp án: D

Giải thích : I’m sorry là lời xin lỗi nên ta diễn đạt cách khác là apologized for doing st: xin lỗi vì việc gì.

Question 9: They have changed the date of the meeting.

A. The date of the meeting has been changed.

B. The date of the meeting has been changed by them.

C. The meeting has been changed the date.

D. The date of the meeting ahs changed.

Đáp án: A

Giải thích : bị động thời hiện tại hoàn thành

Question 10: Brian told me that somebody had tracked him in the street.

A. I was told by Brian that somebody had attacked him in the street.

B. I was told by Brian that he had been attacked in the street.

C. Brain told me to have been attacked in the street.

D. Brian told me that he had been attacked in the street.

Đáp án: B

Giải thích : câu bị động thời quá khứ đơn

Question 11: They will ask you a lot of questions at the interview.

A. You will be asked a lot of questions at the interview.

B. You will be asked a lot of questions at the interview by them.

C. A lot of questions will be asked you at the interview.

D. A lot of questions will be asked at the interview.

Đáp án: A

Giải thích : câu bị động 2 tân ngữ: ask sb st => sb be asked st: hỏi ai đó vấn đề gì

Question 12: . Nobody told me that George was ill.

A. I was told that George was ill

B. I wasn't told that George was ill

C. George wasn't told to be it

D. George was told not to be ill

Đáp án: B

Giải thích : Không ai nói tôi biết George bệnh => Tôi không được biết.

Question 13: Much to my astonishment, I found his lecture on wildlife conservation extremely interesting.

A. Contrary to my expectations, his lecture on wildlife conservation was the most fascinating of all.

B. I was fascinated by what he said in his lecture on wildlife conservation though I hadn’t expected to be.

C. I hadn’t expected him to lecture on wildlife conservation, but he spoke well.

D. It was at his lecture on wildlife conservation that I realized I needed to study it.

Đáp án: B

Giải thích : to one’s astonishment: làm kinh ngạc ai đó

Question 14: We will send you the results as soon as they are ready.

A. You will be sent the results as soon as they are ready.

B. You will be sent the results as soon as they are ready by us.

C. The results will be sent you by us as soon as they are ready.

D. The results will be sent you as soon as they are ready by us.

Đáp án: B

Giải thích : câu bị động 2 tân ngữ: send sb st => sb be sent st/ st be sent to sb: gửi cái gì cho ai.

Question 15: . I think they should have offered Tom the job.

A. I think Tom should have been offered the job by them.

B. I think Tom should have been offered the job.

C. I am thought they should have offered Tom the job.

D. I think the job should have been offered Tom

Đáp án: B

Giải thích : Với câu bày tỏ quan điểm có động từ “think” ta không chuyển bị động “think” mà chuyển vế sau. Should have PII => should have been PII

Question 16: They say that many people are homeless after the tsunami.

A. They say many people to have been homeless after the tsunami.

B. They say many people to be homeless after the tsunami.

C. Many people are said to have been homeless after the tsunami.

D. Many people are said to be homeless after the tsunami.

Đáp án: D

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 cùng thời nên chia to V

Question 17: If I were taller, I could reach the top shelf.

A. I am not tall enough to reach the top shelf.

B. I am too tall to reach the top shelf.

C. I cannot reach the top shelf because I am very tall.

D. In spite of being tall, I cannot reach the top shelf.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc be adj enough to V: đủ như thế nào để làm gì

Question 18: They expect that the government will lose the election.

A. The government is expected to have lost the election.

B. The government is expected to lose the election.

C. They expect the government to lose the election.

D. They expect the government have lost election.

Đáp án: B

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 cùng thời nên chia to V

Question 19: “Believe me. It’s no use reading that book,” Janet told her boyfriend.

A. Janet tried to convince her boyfriend that the book was not worth reading.

B. Janet opposed her boyfriend’s idea that reading the book was not useful.

C. Janet managed to persuade her boyfriend that reading the book was worthwhile.

D. Janet suggested to her boyfriend that reading the book was useful.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc convince sb that mệnh đề: thuyết phục ai làm gì

Question 20: Almost every Vietnamese people watched U23 Asian Cup Final. They were somewhat satisfied with it.

A. Almost every Vietnamese people were somewhat statisfied when watched U23 Asian Cup Final.

B. U23 Asian Cup Final was somewhat satisfying almost every Vietnamese people.

C. Almost every Vietnamese people, who watched U23 Asian Cup Final, were somewhat statisfied with it.

D. U23 Asian Cup Final was somewhat satisfying by the way Vietnamese people

Đáp án: C

Giải thích : mệnh đề quan hệ thay thế danh từ chỉ người.

Question 21: He is very intelligent. He can solve all the problems in no time.

A. So intelligent is he that he can solve all the problems in no time.

B. He is very intelligent that he can solve all the problems in no time.

C. An intelligent student is he that he can solve all the problems in no time.

D. So intelligent a student is he that he can solve all the problems in no time.

Đáp án: D

Giải thích : đảo ngữ với cấu trúc: so adj + (a/an) + N + be + S + that + mệnh đề

Question 22: They say that three men were arrested after the explosion.

A. Three men are said to be arrested after the explosion.

B. Three men are said to have been arrested after the explosion.

C. Three men are said to have arrested after the explosion.

D. Three men are said to arrest after the explosion.

Đáp án: B

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 lệch thời nên chia to have Ved

Question 23: The boys carried the box into the room.

A. The box was carried by the boys into the room.

B. The box was carried into the room.

C. The box into the room was carried by the boys.

D. The box was carried into the room by the boys.

Đáp án: D

Giải thích : cấu trúc carry st into st: mang cái gì vào đâu phải được đặt gần nhau không tách, by sb được đặt cuối câu bị động.

Question 24: Tom bought that book yesterday

A. That book was bought yesterday by Tom.

B. That book was bought by Tom yesterday.

C. That book yesterday was bought by Tom.

D. That book was bought yesterday.

Đáp án: B

Giải thích : trong câu bị động mốc thời gian luôn được đặt cuối câu

Question 25: The old man treated the little boy badly.

A. The little boy was treated by the old man badly.

B. The little boy was badly treated by the old man.

C. The little boy badly was treated by the old man.

D. The little boy was treated baldly by the old man.

Đáp án: B

Giải thích : cụm từ be badly treated: bị đối xử tệ bạc. trạng từ trong câu bị động thường được đặt giữa be và PII.

Question 26: . They didn’t offer Ann the job.

A. The job wasn't offered Ann by them.

B. Ann wasn't offered them the job.

C. Ann wasn't offered the job by them.

D. Ann wasn't offered the job.

Đáp án: D

Giải thích : Câu bị động thời quá khứ đơn. Trong câu bị động ta bỏ qua phần “by + tân ngữ” khi tân ngữ là me, you, us, them, her, him, somebody, etc. vì không rõ nghĩa.

Question 27: . You should have made your children do housework as soon as they were able to do so.

A. It was essential to make your children do housework as soon as they were able to do so but you didn’t.

B. You didn’t make your children do housework as they were able to do so

C. You should make your children do housework as soon as they are able to do so.

D. You made your children do housework but they weren’t able to do so.

Đáp án: A

Giải thích : should have PII: lẽ ra nên làm nhưng không làm

Dịch: Bạn lẽ ra nên bắt bọn trẻ làm bài tập ngay khi chúng có thể.

Question 28: . When the birth rate is high, the expectation of life is low

A. The birth rate and the expectation of life are high and low respectively.

B. The higher the birth rate, the lower the expectation of life

C. The birth rat is as high as the expectation of life.

D. The high rate of giving birth depends on the low rate of expectation of life.

Đáp án: B

Giải thích : câu so sánh kép đồng tiến: the + so sánh hơn, the + so sánh hơn: càng...càng...

Question 29: Richard said “Thanks, Bob. You were very kind to me yesterday”.

A. Richard thanked Bob for being very kind to him the day before.

B. Richard thanked to Bob as he had been very kind to him yesterday.

C. Richard thanked Bob for he had been very kind to him the day before.

D. Richard said thanks to Bob as he was very kind to him yesterday.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc thank sb for doing st: cảm ơn ai vì làm gì. Trong câu gián tiếp yesterday lùi về the day before.

Question 30: It is difficult to get tickets for 2018 World Cup. It was wise of him to buy the tickets for 2018 World Cup advance.

A. Since they are difficult to get, he should have brought the tickets for 2018 World Cup beforehand.

B. Although he bought the tickets for 2018 World Cup in advance, he wasn’t wise enough to do so.

C. Such is the difficulty in getting the tickets for 2018 World Cup that it was wise of him to buy them beforehand.

D. The tickets for 2018 World Cup is so difficult to get that he had enough wisdom to buy them.

Đáp án: C

Giải thích : đảo ngữ cấu trúc với such: Such + be + N + that + mệnh đề: thật là...

Question 31: . I really believe my letter came as a great surprise to John.

A. John might be very surprised to receive my letter.

B. John might have been very surprised to receive my letter.

C. John must be very surprised to receive my letter.

D. John must have been very surprised to receive my letter.

Đáp án: D

Giải thích : cấu trúc must have PII: chắc hẳn đã làm gì

Question 32: . Intelligent though she may seem, she’s not to be relied on.

A. She’s too intelligent to be relied on.

B. However she seems intelligent, she’s not to be relied on.

C. She may be intelligent, but she’s not to be relied on.

D. However intelligent she seems, she’s not to be relied on.

Đáp án: D

Giải thích : mệnh đề trạng ngữ chỉ sự nhượng bộ: adj as/though S V = however adj S V

Question 33: His eel soup is better than any other soups I have ever eaten.

A. Of all the soups I have ever eaten, his eel soup is the best.

B. I have ever eaten many soups that are better than his eel soup.

C. His eel soup is good but I have ever eaten many others better.

D. His eel soup is the worst of all soups I have eaten.

Đáp án: A

Giải thích : Món súp lươn của anh ấy ngon hơn bất kì món súp khác mà thôi từng ăn

⇒ Trong tất cả món súp tôi từng ăn, món súp lươn của anh ấy là ngon nhất.

Question 34: The letter that I received yesterday is from my sister.

A. I was received that the letter is from my sister.

B. The letter that was received yesterday is from my sister.

C. The letter yesterday that is from my sister is received by me.

D. I received yesterday that the letter is from my sister.

Đáp án: B

Giải thích : mệnh đề quan hệ thay thế cho danh từ chỉ vật

Question 35: People say that he is the most experienced teacher of English.

A. He is said to be the most experienced teacher of English.

B. He is said the most experienced teacher of English.

C. He is to be said the most experienced teacher of English.

D. That he is the most experienced teacher of English is said by people.

Đáp án: A

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 lệch thời nên chia to have Ved

Question 36: He is teaching me speaking and listening

A. Me is being taught speaking and listening.

B. I speaking and listening are being taught.

C. I am being taught listening and speaking.

D. Speaking and listening is being taught me.

Đáp án: C

Giải thích : câu bị động thời hiện tại tiếp diễn

Question 37: Israel, India and Pakistan are generally believed to have nuclear weapons that use only nuclear fission.

A. There’s a general belief that that Israel, India, and Pakistan should have nuclear weapons that use only nuclear fission.

B. It is generally believed that Israel, India and Pakistan have nuclear weapons that use only nuclear fission.

C. The general belief is that Israel, India and Pakistan should have nuclear weapons that use only nuclear fission.

D. It generally believes that Israel, India and Pakistan have nuclear weapons that use only fission.

Đáp án: B

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed = it + be + Ved + that + S V: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 cùng thời nên chia to have Ved

Question 38: We gain more knowledge about how to stay safe online. We worry about the threats of cybercrime less.

A. The more knowledge about how to stay safe online we gain, the less we worry about the threats of cybercrime.

B. The more we stay online to gain safety knowledge, the less we worry about the threats of cybercrime.

C. The more knowledge about how to stay safe online we gain, the more we worry about the threats of cybercrime.

D. The more we know about how to stay safe online, we worry about the threats of cybercrime less.

Đáp án: A

Giải thích : Cấu trúc so sánh kép đồng tiến: the + so sánh hơn, the + so sánh hơn

Dịch: Chúng tôi càng hiểu biết nhiều về cách online an toàn, chúng tôi càng bớt lo sợ về mối rủi ro tội phạm mạng.

Question 39: The new contract sounds good. However, it seems to have some problems.

A. In spite of the fact that the new contract sounds good, it appears to have some problems.

B. In spite of it sound, the new contract appears to have many problems.

C. In order to get less problems, the new contract should improve its sound.

D. If it had much less problems, the new contract would sound better.

Đáp án: A

Giải thích : in spite of the fact that + mệnh đề: mặc dù nối 2 vế của một câu.

However: tuy nhiên, nối 2 câu tách biệt.

Question 40: Due to unforeseen circumstances, our group’s scheduled visit to the museum has been called off.

A. The trip to the museum that we’d planned is now cancelled because something unexpected has happened.

B. Something happened at the museum, so they cancelled our visit.

C. We are no longer going to the museum because there is no time our schedule.

D. We can’t go to see the museum at the arranged time because it will be closed.

Đáp án: A

Giải thích : unforeseen circumstance = something unexpected: tình huống bất ngờ

Due to + N = because + mệnh đề

Question 41: The little girl said “Will you help me open the parcel? I can’t do it alone”.

A. The little girl asked me if I would help her open the parcel as she couldn’t do it alone.

B. The little girl asked me if I will help her open the parcel as she can’t do it alone.

C. The little girl asked me to open the parcel because she couldn’t do it.

D. The little girl asked me to help her open the parcel because she couldn’t do it alone.

Đáp án: D

Giải thích : câu gián tiếp của lời đề nghị lịch sự. Cấu trúc ask sb to V: đề nghị ai làm gì.

Question 42: They said that “IZZI GALA EVENT” on 23 December went like a bombs.

A. “IZZI GALA EVENT” on 23 December was complained to have gone like a disaster.

B. “IZZI GALA EVENT” on 23 December is said to go like a bomb.

C. “IZZI GALA EVENT” on 23 December was complained to be very violent.

D. “IZZI GALA EVENT” on 23 December was praised to be very successful.

Đáp án: D

Giải thích : thành ngữ “go like a bomb” = be very successful: thành công rực rỡ.

Question 43: No one but the experts was able to realize that the painting was an imitation. It greatly resembled the original.

A. It was hard for the ordinary people to judge between the fake painting and the real one, but not for the experts.

B. It in obvious that only a person with great talent could fake a painting so successfully.

C. It was almost impossible for amateurs to realize that the painting was not authentic, though the experts could judge it quite easily.

D. The painting looked so much like the authentic to one that only the experts could tell it wasn’t genuine.

Đáp án: D

Giải thích : Không ai ngoài các chuyên gia có thể nhận ra bức tranh là giả. Nó quá giống bản thật.

Question 44: . He failed to enter college for two consecutive years. He was finally able to attend FPT Arena University.

A. Because he failed to enter college for two consecutive years, he was finally able to attend FPT Arena University.

B. Failing to enter college for two consecutive years prevented him from attending FPT Arena University.

C. Not being admitted to college for two consecutive years, he was finally able to enter FPT Arena University.

D. Being finally able to attend FPT Arena University, he failed to enter college for two consecutive year.

Đáp án: C

Giải thích : fail to V: không làm được gì đó

Dịch: Trượt đại học 2 năm liền, cuối cùng anh ấy cũng trúng tuyển trường FPT Arena.

Question 45: “Don’t make noise, girls!” said Dean.

A. The Dean asked the girls to make noise.

B. The Dean didn’t allowed the girls to make noise

C. The Dean told the girls not to make noise

D. The Dean required the girl to be noisy.

Đáp án: C

Giải thích : cấu trúc gián tiếp tell sb not to V: bảo ai đừng làm gì

Question 46: The number of accidents has gone down steadily since the speed limit was imposed.

A. There has been a steady decline in the number of accidents since the speed limit was imposed

B. It in the speed limit that reduces steadily the number of accidents.

C. The imposing of speed limit has resulted from the number of accidents.

D. The have been few accidents than before since they used the speed limit.

Đáp án: A

Giải thích : go down: giảm – decline sự giảm.

Dịch: số vụ tai nạn đã giảm nhanh chóng nhờ luật giới hạn tốc độ.

Question 47: . It was wrong of you to criticize your son before his friends left.

A. If you had criticzed your son after his friends had left, he wouldn’t be so upset now.

B. Your son must have been embarrassed when you criticized him in front of his friend.

C. You should have delayed criticizing your son until after his friends had gone.

D. You must be careful not to embarrass your son when he is with his friends

Đáp án: C

Giải thích : cấu trúc it be wrong of sb to V: bạn đã sai khi làm gì

Should have PII: lẽ ra nên làm gì

Question 48: I’d suggest that we avoid telling any scary story stories with Janet around. She’ a bit unstable and could get hysterical.

A. It is no fun to tell frightening stories to Janet, who is not very stable mentally, because she only laughs instead of getting scared.

B. Janet has trouble keeping her emotions under control, especially when she is told frightening stories.

C. Since Janet is somewhat unbalanced, the only way to make her laugh is by telling stories, but we should avoid scary ones as they might cause her to panic.

D. Janet is somewhat mentally unbalanced and might easily become uncontrollably emotional, so let’s not tell frightening stories in her presence.

Đáp án: D

Giải thích : Tôi đề nghị tránh kể những câu chuyện đáng sợ khi Janet ở gần đấy, bởi cô ấy không được ổn định và có thể kích động.

Question 49: . Had I known how crowded it’s be, I’d have never moved to Madrid.

A. I moved to Madrid only because I was unaware of how many people were there.

B. Since it was so crowded in Madrid, I decided that I would never move there.

C. In the end, Madrid turned out to be far more crowded than I’d thought before moving there.

D. I would have had a better time living in Madrid if only there hadn’t been so many people.

Đáp án: A

Giải thích : Câu điều kiện loại 3 giả định ngược lại tình huống không có thật ở quá khứ, nên đáp án cần chọn mang nghĩa ngược lại à được chi ở thời quá khứ đơn.

Question 50: Their parents gave them permission to get married.

A. “You must get married”, their parents told them.

B. “You ought to get married”, their parents told them.

C. “I give you permission to get married”, their parents told them.

D. “You may get married”, their parents told them.

Đáp án: D

Giải thích : give sb permission to V: cho phép ai làm gì

May V: có thể làm gì (hàm ý cho phép).

Xem thêm 3000 câu trắc nghiệm Tiếng Anh cực hay có đáp án Ôn thi THPT Quốc gia khác:

Ngân hàng trắc nghiệm miễn phí ôn thi THPT Quốc Gia tại khoahoc.vietjack.com

KHÓA HỌC GIÚP TEEN 2002 ĐẠT 9-10 THI THPT QUỐC GIA

Tổng hợp các video dạy học từ các giáo viên giỏi nhất - CHỈ TỪ 399K tại khoahoc.vietjack.com

500-cau-trac-nghiem-tim-cau-can-nghia-tieng-anh-co-dap-an.jsp

Các loạt bài lớp 12 khác
Khóa học 12