250 câu trắc nghiệm Tìm câu cận nghĩa Tiếng Anh có đáp án cực hay (nâng cao - Phần 4)

250 câu trắc nghiệm Tìm câu cận nghĩa Tiếng Anh có đáp án cực hay (nâng cao - Phần 4)

Question 1: Although he is intelligent, he doesn't do well at school.

A. Despite being intelligent, he doesn't do well at school.

B. In spite he is intelligent, he doesn't do well at school.

C. Although his intelligence, he does well at school.

D. In spite of intelligent, he doesn't do well at school.

Đáp án: A

Giải thích : although + mệnh đề = despite + N: mặc dù

Question 2: . An electrical fault could have caused the fire.

A. An electrical fault could have been caused by the fire.

B. An electrical fault could have caused the fire

C. The fire could have caused an electrical fault.

D. The fire could have been caused by a electrical fault.

Đáp án: D

Giải thích : Một lỗi chập mạch điện có thể đã gây ra vụ cháy => vụ cháy có thể đã được gây ra bởi lỗi mạch điện.

Question 3: They are going to hold next year's congress in San Francisco.

A. Congress is going to be held next year in San Francisco.

B. Congress in San Francisco is going to be held next year.

C. Next year's congress is going to be held by them held next year.

D. Next year's congress is going to be held in San Francisco.

Đáp án: D

Giải thích : câu bị động thời tương lai gần.

Question 4: I usually drive to work, but today I go by bus.

A. Although I can drive to work, I go by bus today.

B. Although I can go by bus, I drive to work today.

C. Instead of driving to work, I go by bus today.

D. Instead of going by bus, I drive to work today.

Đáp án: C

Giải thích : cấu trúc instead of + Ving: thay vì

Question 5: I tried to persuade her. I didn’t succeed, however.

A. Because of persuading her, I didn’t succeed

B. Although I tried to persuade her, I didn’t succeed

C. I didn’t succeed but I tried to persuade her

D. However I tried to persuade her, I didn’t succeed

Đáp án: B

Giải thích : however có thể đặt ở cuối câu mang nghĩa “tuy nhiên”.

Question 6: It’s cold outside and my leg hurts. I haven't been out for weeks.

A. I haven't been out for weeks, which makes the weather cold and my leg bad.

B. The weather is cold and my leg is bad as a result of my stay indoors for weeks.

C. Because of the cold weather and my bad leg, I haven't been out for weeks.

D. What makes the weather cold and my leg bad is my stay indoors for weeks.

Đáp án: C

Giải thích : hai câu ở đề bài có quan hệ nguyên nhân kết quả nên được nối với nhau bởi “because of”.

Question 7: Leaders are not allowed to attend festivals. Also, they are not allowed to use office cars, except for performing assigned tasks.

A. Leaders are not allowed to attend festivals until they use office cars for performing assigned tasks.

B. Leaders are not allowed to both attend festivals and use office cars, except for performing assigned tasks.

C. Leaders are allowed to either attend festivals or use office cars, except for performing assigned tasks.

D. Leaders are allowed to neither attend festivals nor use office cars, except for performing assigned tasks.

Đáp án: D

Giải thích : cấu trúc neither...nor...: không...mà cũng không...

Question 8: We missed the turning because we forgot to take the map with us.

A. Without the right map with us, we missed the turning.

B. If we were taking the map with us, we did not miss the turning.

C. Without the map with us, we missed the turning.

D. Had we taken the map with us, we would not have missed the turning.

Đáp án: C

Giải thích : Chúng tôi bị lỡ mất lối rẽ vì quên không mang theo bản đồ.

Question 9: . They rumour that she will get married to a foreign man.

A. She is rumoured to get married to a foreign man.

B. She is rumoured to have got married to a foreign man.

C. It is rumoured that she would have got married to a foreign man.

D. It will be rumoured that she has got married to a foreign man.

Đáp án: A

Giải thích : câu bị động kép.

Question 10: His colleagues gave him a present when he retired.

A. He was given a present when he retired.

B. A present was given by his colleagues when he retired.

C. He was given a present by his colleagues when he retired.

D. A present was given him when he retired.

Đáp án: C

Giải thích : câu bị động 2 tân ngữ give sb st => sb be given st / st be given to sb: tặng ai đó cái gì.

Question 11: We don’t allow anyone to use their cell phones during the examination.

A. Nobody is allowed to use their cell phones during the examination.

B. Nobody is allowed using their cell phones during the examination.

C. Nobody isn’t allowed to use their cell phones during the examination.

D. Nobody isn’t allowed using their cell phones during the examination.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc allow sb to V: cho phép ai làm => be allowed to V: được cho phép làm gì.

Question 12: . She was so busy that she couldn’t answer the phone.

A. She was very busy that she couldn’t answer the phone.

B. She was too busy to answer the phone.

C. She was too busy not to answer the phone.

D. She was very busy so that she couldn’t answer the phone

Đáp án: B

Giải thích : chuyển đổi cấu trúc so adj that mệnh đề: quá...đến nỗi mà... => be too adj to V: quá nên không thể.

Question 13: “Trust me! Do not invest all your money in one company,” said my friend.

A. My friend ordered me to invest all my money in one company.

B. My friend persuaded me not to invest all my money in one company.

C. My friend offered to help me to invest all my money in one company.

D. My friend encouraged me to invest all my money in one company

Đáp án: B

Giải thích : cấu trúc persuade sb to V: thuyết phục ai làm gì

Question 14: They know that the Prime Minister is in favour of the new law.

A. The Prime Minister is known to have been in favour of the new law.

B. They know the Prime Minister to be in favour of the new law.

C. The Prime Minister is known to be in favour of the new law.

D. They know the Prime Minister to have been in favour of the new law.

Đáp án: C

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 cùng thời nên chia to V

Question 15: . It was such a boring speech that we began to yawn.

A. The speech was very boring that we began to yawn.

B. It was so a boring speech that we began to yawn.

C. The speech was too boring that we began to yawn.

D. The speech was so boring that we began to yawn.

Đáp án: D

Giải thích : mệnh đề trạng ngữ chỉ mục đích: be so adj that mệnh đề = such (a/an) adj N that mệnh đề

Question 16: They think that the prisoner escaped by climbing over the wall.

A. The prisoner is thought to escape by climbing over the wall.

B. The prisoner is thought escaped by climbing over the wall.

C. The prisoner is thought having escaped by climbing over the wall.

D. The prisoner is thought to have escaped by climbing over the wall.

Đáp án: D

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 lệch thời nên chia to have Ved

Question 17: The president placed his car at my disposal as a bonus for my good work.

A. In order to praise me as a good worker, the president took me home in his own car.

B. To get rid of the car, the president decided to sell it to me, his good worker, at a bonus price.

C. I was willing to drive the president’s car as a compliment for my good performance at work.

D. To show his appreciation for my good work, the president allowed me to use his car whenever I liked.

Đáp án: D

Giải thích : cụm từ “at one’s disposal” tùy ý ai sử dụng.

Question 18: “Send this urgent document immediately!” the officer told the soldier.

A. The officer advised the soldier to send the urgent document right away.

B. The officer ordered the soldier to deliver the urgent document instantly.

C. The officer requested that the soldier rush out due to the document’s urgency.

D. The officer recommended the soldier leave right away because of the urgent document.

Đáp án: B

Giải thích : cụm từ order sb to V: ra lệnh cho ai làm gì

Question 19: . The early failure of the Spanish squad in the 2014 World Cup deeply disappointed their fans.

A. That their squad left the 2014 World Cup so early was very disappointing for the Spanish sportsmen.

B. To the disappointment of their fans, the Spanish squad had to leave the 2014 World Cup too early.

C. Living up to their fans’ expectation, the Spanish squad left the 2014 World Cup so early.

D. The Spanish squad was terribly disappointed that their fans had to leave the 2014 World Cup so early.

Đáp án: B

Giải thích : Đội tuyển Tây Ban Nha phải rời World Cup 2014 quá sớm, điều này làm thất vọng người hâm mộ.

Question 20: . “Why don't you join us for our next class reunion?” Mary said to me.

A. Mary insisted on my joining them for the next class reunion.

B. Mary cordially invited me to join them for the next class reunion.

C. Mary strongly urged me to join them for the next class reunion.

D. Mary advised me not to join them for the next class reunion.

Đáp án: B

Giải thích : cấu trúc “Why don’t you V?” dùng đề mời mọc, đề nghị lịch sự

Invite sb to V: mời ai đó làm gì

Question 21: . Most scientists know him well. However, very few ordinary people have heard of him.

A. Many ordinary people know him better than most scientists do.

B. Although he is well known to scientists, he is little known to the general public.

C. He is the only scientist that is not known to the general public.

D. Not only scientists but also the general public know him as a big name.

Đáp án: B

Giải thích : however: tuy nhiên, nối 2 câu đơn – although: mặc dù, nối 2 vế của 1 câu ghép.

Question 22: She wrote the text. She selected the illustration as well.

A. In order to select the illustration, she had to write the text.

B. The text she wrote was not as good as the illustration she selected.

C. If she had written the text, she would have selected the illustration.

D. She not only wrote the text but also selected the illustration.

Đáp án: D

Giải thích : not only...but also...: không những...mà còn...

Question 23: Nam defeated the former champion in three sets. He finally won the inter-school table tennis championship.

A. Being defeated by the former champion, Nam lost the chance to play the final game of inter-school table tennis championship.

B. Having defeated the former champion in the inter-school table tennis, Nam did not hold the title of champion.

C. Having defeated the former champion in three sets, Nam won the inter-school table tennis championship.

D. Although Nam defeated the former champion in three sets, he did not win the title of inter-school table tennis champion.

Đáp án: C

Giải thích : cụm hiện tại phân từ hoàn thành, hành động đánh bại cựu nhà vô địch xảy ra trước, hành động thắng giải vô địch bóng bàn diễn ra sau đó.

Question 24: They arrived too late to get good seats.

A. They had to stand for the whole show.

B. Although they were late, they found some good seats.

C. They got good seats some time after they arrived.

D. As they got there too late, there were no good seats left.

Đáp án: D

Giải thích : as = because: bởi vì

Question 25: John said, “You’d better not lend them any money, Daisy.”

A. John asked Daisy if she had lent them any money.

B. John commanded Daisy not to lend them any money.

C. John advised Daisy not to lend them any money.

D. John ordered Daisy not to lend them any money.

Đáp án: C

Giải thích : had better = should: nên làm gì

Advise sb to V: khuyên ai nên làm gì

Question 26: I had two job offers upon graduation, neither of which was appropriate for my qualifications.

A. Both of the job offers I had prior to my graduation were appropriate for my qualifications.

B. I was offered two jobs soon after my graduation, both of which were suitable for my qualifications.

C. The two jobs offered to me after my graduation didn’t suit my qualifications.

D. Though I wasn't qualified enough, two jobs were offered to me upon graduation.

Đáp án: C

Giải thích : neither of st: cả hai đều không

Dịch: Tôi có 2 lời đề nghị công việc, nhưng không cái nào trong số đó phù hợp năng lực của tôi.

Question 27: This village is inaccessible in winter due to heavy snow.

A. Heavy snow makes it impossible to reach the village in winter.

B. We have no difficulty reaching this village in winter because of heavy snow.

C. Nobody likes to come to this village in winter because of heavy snow.

D. We cannot gain permission to this village in winter because of heavy snow.

Đáp án: A

Giải thích : inaccessible = impossible to reach: không tiếp cận được.

Question 28: "Get out of my car or I'll call the police!" Jane shouted to the strange man.

A. Jane politely told the man she would call the police if he didn’t leave her car.

B. Jane plainly said that she would call the police.

C. Jane threatened to call the police if the man didn’t leave her car.

D. Jane informed the strange man that she would call the police.

Đáp án: C

Giải thích : threaten to V: đe dọa làm gì

Question 29: When there is so much traffic on the roads, it is sometimes quicker to walk than to go by car.

A. During rush hours, walking gives me much more pleasure than driving in the heavy traffic.

B. It is faster to walk than to drive in the heavy traffic at certain time of the day.

C. The traffic is always so heavy that you’d better walk to work; it’s quicker.

D. There is so much traffic these days that it is more pleasant to walk than to drive.

Đáp án: B

Giải thích : Khi có quá nhiều xe cộ trên đường, đôi khi đi bộ còn nhanh hơn ô tô.

Question 30: It was only when I left home that I realized how much my family meant to me.

A. As soon as I left home, I found out what a family could do without.

B. I left home and didn’t realize how meaningful my family was.

C. Not until I left home did I realize how much my family meant to me.

D. Before I left home, I realized how much my family meant to me.

Đáp án: C

Giải thích : cấu trúc đảo ngữ với “not until”: not until + mốc thời gian + trợ động từ + S + Vo

Question 31: I forgot to lock the door before leaving.

A. I didn’t remember whether I locked the door before leaving.

B. I remembered that I left the door locked before going out.

C. I locked the door before leaving, but I forgot about it.

D. I left without remembering to lock the door.

Đáp án: D

Giải thích : cấu trúc forget to V: quên phải làm gì

Question 32: It’s difficult for me to understand what he implies.

A. I find it difficult to understand what he really means.

B. To understand what he really means is difficult to find.

C. Understanding what he implies is found difficult.

D. What he implies is not very difficult to understand.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc find it adj to V: cảm thấy như thế nào khi làm gì

Question 33: There is no question of changing my mind about resigning.

A. Nobody knows about my decision on resigning.

B. I certainly won’t change my mind about resigning.

C. They asked me no question about resigning.

D. I should have changed my mind about resigning.

Đáp án: B

Giải thích : cấu trúc there is no question of: không có chuyện...

Dịch: Không có chuyện tôi sẽ thay đổi ý định về việc từ chức.

⇒ Tôi chắc chắn sẽ không thay đổi ý định chuyện từ chức.

Question 34: Had the advertisement for our product been better, more people would have bought it.

A. Not many people bought our product because it was so bad.

B. Our product was of better quality so that more people would buy it.

C. Fewer people bought our product due to its bad quality.

D. Since our advertisement for our product was so bad, fewer people bought it.

Đáp án: D

Giải thích : Câu điều kiện loại 3 giả định ngược lại thực tế ở quá khứ.

Dịch: Nếu quảng cáo sản phẩm tốt hơn, nhiều người đã mua nó => Thực tế: quảng cáo chưa tốt, ít người mua.

Question 35: A new book is twice as expensive as an old one.

A. An old book is as twice as the price of the new one.

B. An old book is more cheaper than a new one.

C. A new book is so far more expensive than an old one.

D. A new book is twice the price of an old one.

Đáp án: C

Giải thích : so sánh số lần be + số lần + as adj as: gấp mấy lần.

Question 36: We had no sooner got to know our neighbors than they moved away.

A. Soon after we got to know our neighbors, we stopped having contact with them.

B. If our new neighbors had stayed longer, we would have got to know them better.

C. Once we had got used to our new neighbors, they moved somewhere else.

D. Hardly had we become acquainted with our new neighbors when they went somewhere else to live.

Đáp án: D

Giải thích : no sooner...than...= hardly...when...: vừa mới ...thì....

Câu chuyển đổi từ cấu trúc thường sang dạng đảo ngữ.

Question 37: There were so many people on the train that Mary couldn’t get a seat.

A. The train was too crowded for Mary no to get a seat.

B. The train was so crowded that there was nowhere for Mary to sit.

C. So crowded the train was that Mary couldn’t get a seat.

D. The crowded train did not prevent Mary from getting a seat.

Đáp án: B

Giải thích : cấu trúc be so adj that mệnh đề: quá...đến nỗi mà

Question 38: “I’ll speak calmly. I really will!”, he said.

A. He promised to speak calmly.

B. He remind me to speak calmly.

C. He refused to speak calmly.

D. He offered to speak calmly.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc promise to V: hứa sẽ làm gì

Remind sb to V: nhắc nhở ai làm gì

Refuse to V: từ chối làm gì

Offer to V: đề nghị làm gì

Question 39: . People know that English is an international language.

A. English is known to be an international language.

B. It is known English an international language.

C. It is known that English to be an international language.

D. English known is an international language.

Đáp án: A

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 cùng thời nên chia to V

Question 40: . The last time I saw her was three years ago.

A. I saw her three years ago and will never meet her again.

B. I have not seen her for three years.

C. I have often seen her for the last three years.

D. About three years ago, I used to meet her.

Đáp án: B

Giải thích : chuyển đổi từ quá khứ đơn sang HTHT

The last time + S Vqk + be + thời gian + ago: lần cuối ai đó làm gì là khi nào.

=> S + have/ has + not + PII + for + thời gian: ai đó đã không làm gì từ khi nào.

Question 41: The coffee was not strong, so it didn’t keep us awake.

A. The coffee was not strong enough to keep us awake.

B. The coffee was very strong, but it couldn’t keep us awake.

C. We are kept awake because the coffee was strong.

D. The coffee was so hot that it didn’t keep us awake.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc be adj enough to V: đủ cho ai làm gì

Question 42: “I’m sorry I didn’t ring you earlier?”, Tom said to Bill.

A. Tom regretted not ringing Bill earlier.

B. Tom apologized for not ringing Bill earlier.

C. Tom admitted not ringing Bill earlier.

D. Tom was upset about not ringing Bill earlier.

Đáp án: B

Giải thích : apologize to sb for Ving: xin lỗi ai vì làm gì

Question 43: My parents taught me to respect hard work.

A. I learned from my parents about respecting hard work.

B. I worked very hard and respected my parents.

C. My parents worked hard and taught me to respect them.

D. I learned how to work hard from my parents.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc teach sb to V: dạy ai làm gì => learn st from sb: học được cái gì từ ai.

Question 44: All flights were delayed yesterday due to an accident on the runway.

A. The runaway delayed all flights yesterday because it caused an accident.

B. Although there was an accident on the runway yesterday, no flight was delayed.

C. All flights were delayed yesterday because they caused an accident to the runway.

D. But for an accident on the runway, all flights wouldn’t have been delayed yesterday.

Đáp án: D

Giải thích : tình huống quá khứ được giả định ngược lại bằng câu điều kiện loại 3.

Dịch: Tất cả các chuyến bay bị hoãn do có tai nạn trên đường băng

⇒Nếu không có tai nạn trên đường băng, chuyến bay đã không bị hoãn.

Question 45: Few other paintings in the world are as famous as the Mona Lisa.

A. Only a small number of paintings throughout the world are equally well-known as the Mona Lisa.

B. The Mona Lisa is among a group of paintings that are very famous worldwide.

C. There are more famous paintings in the world than the Mona Lisa, but not many.

D. A few other paintings in the world are more famous than the Mona Lisa.

Đáp án: B

Giải thích : Rất ít những bức họa khác nổ tiếng được như Mona Lisa.

Question 46: Is it essential to meet your aunt at the station?

A. Did your aunt have to be met at the station?

B. Does your aunt have to meet at the station?

C. Does your aunt have to be met at the station?

D. Was your aunt met at the station?

Đáp án: C

Giải thích : essential: cần thiết

Have to be PII: phải được làm gì

Dịch: Dì của bạn có cần được gặp ở nhà ga không?

Question 47: Although his leg was hurt, he managed to drive a car.

A. His leg was hurt. However, he managed to drive a car.

B. His leg was hurt. But he managed to drive a car.

C. Despite his hurt leg, he managed to drive a car.

D. In spite of the fact that his hurt leg, he managed to drive a car.

Đáp án: C

Giải thích : although + mệnh đề = despite + N: mặc dù

Question 48: I thought she was the right person for the position, yet it turned out that she was quite useless.

A. Contrary to my initial impression, she was not totally unsuitable for the position.

B. I was right in my thinking that she was totally useless for the job.

C. I was mistaken about her suitability for the position, since she proved rather incompetent.

D. Because I was expecting her to be competent, I was shocked to see her perform rather badly.

Giải thích : be mistaken about st: nhầm lẫn về cái gì

Dịch: Tôi nghĩ cô ấy là người phù hợp với vị trí đó, nhưng hóa ra cô ấy khá vô dụng.

Question 49: . Your only chance of getting a ticket is to wait in the queue.

A. You have lost your chance of getting in the queue for a ticket.

B. You needn’t wait in line in order to get a ticket.

C. If you want to buy a ticket, you should get in the queue immediately.

D. You won’t be able to get a ticket unless you wait in line.

Đáp án: D

Giải thích : unless: trừ phi

Dịch: cách duy nhất để có vé là xếp hàng. => Bạn sẽ không có vé nếu bạn không xếp hàng.

Question 50: “You should have finished the report by now.” John told his secretary.

A. John reproached his secretary for not having finished the report.

B. John said that his secretary had not finished the report.

C. John reminded his secretary of finishing the report.

D. John scolded to his secretary for not having finished the report.

Đáp án: A

Giải thích : reproach sb for not Ving: khiến trách ai vì không làm gì.

Xem thêm 3000 câu trắc nghiệm Tiếng Anh cực hay có đáp án Ôn thi THPT Quốc gia khác:

Ngân hàng trắc nghiệm miễn phí ôn thi THPT Quốc Gia tại khoahoc.vietjack.com

KHÓA HỌC GIÚP TEEN 2002 ĐẠT 9-10 THI THPT QUỐC GIA

Tổng hợp các video dạy học từ các giáo viên giỏi nhất - CHỈ TỪ 399K tại khoahoc.vietjack.com

500-cau-trac-nghiem-tim-cau-can-nghia-tieng-anh-co-dap-an.jsp

Các loạt bài lớp 12 khác
Khóa học 12