250 câu trắc nghiệm Tìm câu cận nghĩa Tiếng Anh có đáp án cực hay (nâng cao - Phần 3)

250 câu trắc nghiệm Tìm câu cận nghĩa Tiếng Anh có đáp án cực hay (nâng cao - Phần 3)

Question 1: They were suspected to have robbed the bank. The police have investigated them for days.

A. Suspected to have robbed the bank, they have been investigated for days.

B. Having suspected to have robbed the bank, they have been investigated for days.

C. They have investigated for days, suspected to have robbed the bank.

D. Suspecting to have robbed the bank, they have been investigated for days.

Đáp án: A

Giải thích : cụm hiện tại phân từ bị động. Cấu trúc be suspected to V: bị nghi ngờ làm gì

Question 2: After the operation, she recovered far quicker than any of us had expected her to.

A. She recovered from the operation just as quickly as anybody could have hoped.

B. Once the operation was over, her recovery was as fast as it could be expected.

C. To our great surprise, she was back to normal again as soon as the operation was over

D. We were all surprised at how fast her health returned after the operation

Đáp án: D

Giải thích : Sau cuộc phẫu thuật, cô ấy hồi phục nhanh hơn rất nhiều so với tưởng tượng của chúng tôi.

Question 3: Ann always keeps up with the latest fashions. She works for a famous fashion house.

A. Ann always keeps up with the latest fashions so as not to work for a famous fashion house.

B. Ann works for a famous fashion house, so she always keeps up with the latest fashions.

C. Not working for a famous fashion house, Ann always keeps up with the latest fashions.

D. Despite working for a famous fashion house, Ann hardly keeps up with the latest fashions

Đáp án: B

Giải thích : hai vế câu có quan hệ nguyên nhân – kết quả nên ta dùng so để nối chúng.

Question 4: . Put your coat on. You will get cold.

A. You will not get cold unless you put your coat on.

B. Put your coat on, otherwise you will get cold.

C. It is not until you put your coat on that you will get cold.

D. You not only put your coat on but also get cold.

Đáp án: B

Giải thích : biến thể câu điều kiện loại 1, otherwise: nếu không thì...

Question 5: The sooner we solve the problem with controlling weapons, the better it will be for all.

A. If we could solve the problem with controlling weapons, the better it will be for all.

B. If would be better for all if we can solve the problem with controlling weapons soon.

C. If all are better, we can solve the problem with controlling weapons.

D. If we can solve the problem with controlling weapons soon, it will be better for all.

Đáp án: D

Giải thích : câu gốc ở dạng so sánh đồng tiến: càng giải quyết cấn đề nhanh – càng tốt cho tất cả => viết lại ở câu điều kiện loại 1: nếu giải quyết nhanh – sẽ tốt cho tất cả.

Question 6: I have not met her for three years.

A. I did not meet her three years ago.

B. During three years, I met her once.

C. It is three years when I will meet her.

D. The last time I met her was three years ago.

Đáp án: D

Giải thích : chuyển đối câu thời hiện tại hoàn thành và quá khứ đơn:

S + have/has + not + PII = the last time S qk + be + khoảng thời gian + ago.

Question 7: I had to do my homework. I could not help my mother with the washing-up.

A. Because I was busy doing my homework, I could not help my mother with the washing-up.

C. It was impossible for me to do my homework although my mother helped me with the washing-up.

B. I could not help my mother with the washing-up until I finished my homework.

D. I could not do my homework because I had to help my mother with the washing-up.

Đáp án: A

Giải thích : Dịch đề bài ta thấy hai câu có quan hệ nguyên nhân – kết quả: Tôi phải làm bài tập – tôi không thể giúp mẹ giặt đồ.

Because + mệnh đề: bởi vì

Question 8: People say that Mr. Goldman gave nearly a million pounds to charity last year.

A. Nearly a million pounds is said to be given to charity by Mr. Goldman last year.

B. Mr. Goldman was said to have given nearly a million pounds to charity last year.

C. Mr. Goldman is said to have given nearly a million pounds to charity last year.

D. Nearly a million pounds was said to have been given to charity by Mr. Goldman last year.

Đáp án: C

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 lệch thời nên chia to have Ved.

Question 9: His irresponsible attitude is putting his career in jeopardy.

A. His so irresponsible that he has no career.

B. His irresponsible attitude is endangering his career.

C. His career is to jeopardize irresponsible attitude.

D. Both A and C

Đáp án: B

Giải thích : put st in jeopardy = endanger st: đe dọa cái gì

Question 10: “You must wear the seat belt when driving!” she said to him.

A. She told him to wear the seat belt when he drove.

B. She confirmed that he wore the seat belt when driving.

C. She complained that he wore the seat belt as he drove.

D. She encouraged him to wear the seat belt when driving.

Đáp án: A

Giải thích : must + V chỉ sự bắt buộc nên ta viết lại bằng cấu trúc tell sb to V: bảo ai làm gì.

Question 11: . The gardens are open each day for visitors to enjoy the flower displays.

A. In order to enjoy the flowers each day, visitors open their own displays.

B. There are too many flower displays for visitors to enjoy each day.

C. As long as visitors enjoy the flower displays, the gardens are still open each day.

D. The gardens are open each day so that visitors can enjoy the flower displays.

Đáp án: D

Giải thích : to V => so that + mệnh đề: để làm gì

Question 12: . Mike graduated from The University of Melbourne with flying colours. However, he chose to work for volunteer programs in Africa.

A. Mike chose to work for volunteer programs in Africa because he graduated from the University of Melbourne with flying colours.

B. If Mike graduated from The University of Melbourne with flying colours, he would work for volunteer programs in Africa.

C. Although Mike graduated from The University of Melbourne with flying colours he chose to work for volunteer programs in Africa.

D. That Mike graduated from The University of Melbourne with flying colours helped him a lot with his volunteer work in Africa.

Đáp án: C

Giải thích : however: tuy nhiên – although: mặc dù

However nối 2 câu tách rời có quan hệ trái ngược về nghĩa, although nối 2 mệnh đề của 1 câu.

Question 13: . They believe that the thieves got in through the kitchen window.

A. The thieves are believed to have got in through the kitchen window.

B. The thieves are believed to get in through the kitchen window.

C. They believe the thieves got in through the kitchen window.

D. They believe the thieves have got in through the kitchen window.

Đáp án: A

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 lệch thời nên chia to have Ved

Question 14: . Lucy always reminds me of my youngest sister.

A. When ever I see Lucy, I think of my youngest sister.

B. I always thinks of Lucty, my youngest sister

C. It is Lucy who is my youngest sister

D. My youngest sister’s name is Lucy.

Đáp án: A

Giải thích : remind sb of st: gợi nhắc ai nhớ đến cái gì

Question 15: Soil erosion is a result of forests being cut down carelessly.

A. That forests are being cut down carelessly results from soil erosion

B. Soil erosion contributes to forests being cut down carelessly.

C. Soil erosion results in forests being cut down carelessly.

D. That forests are being cut down carelessly leads to soil erosion.

Đáp án: D

Giải thích : lead to: dẫn đến

Dịch: xói mòn đất là kết quả của chặt phá rừng bừa bãi

=> Chặt phá rừng bừa bãi dẫn đến xói mòn đất.

Question 16: Mr. Brown said to me "Make good use of your time. You wont get such an opportunity again."

A. Mr. Brown offered me such an opportunity so that I could make good use of my time.

B. Mr Brown advised me to make good use of my time as I wouldn't get such an opportunity again.

C. Mr. Brown ordered me to make good use of my time, said that I wouldn't get such an opportunity again.

D. Mr. Brown let me make use of my time, knowing that I wouldn't get such an opportunity again.

Đáp án: B

Giải thích : advise sb to V: khuyên ai nên làm gì

Question 17: . They report that over 200,000 people were killed in the tsunami.

A. Over 200,000 people are reported to have been killed in the tsunami.

B. Over 200,000 people are reported to be killed in the tsunami.

C. Over 200,000 people are reported to have killed in the tsunami.

D. Over 200,000 people are reported to kill in the tsunami.

Đáp án: A

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ V1, V2 lệch thời nên chia to have Ved

Question 18: We had had very salty food. We were all dying of thirst.

A. Having very salty food, we were all dying of thirst.

B. Having had very salty food, we were all dying of thirst.

C. Dying of thirst, we had very salty food.

D. Having died of thirst, we had very salty food.

Đáp án: A

Giải thích : cụm hiện tại phân từ hoàn thành, hành động ăn đồ mặn diễn ra trước, dẫn đến khát nước.

Question 19: . The woman wanted to have more time for her new-born grand-daughter. She left her job as an accountant.

A. The woman wanted to have more time for her new-born grand-daughter because she left her job as an accountant.

B. The woman left her job as an accountant in order to have more time for her new-born grand- daughter.

C. The woman had more time for her new-born grand-daughter, even though she left her job as an accountant.

D. Having left her job as an accountant, her new-born grand-daughter could have more time.

Đáp án: B

Giải thích : in order to V: để làm gì

Dịch: Người phụ nữ muốn có thêm thời gian cho cháu gái mới sinh => Bà ấy bỏ việc thư kí.

Question 20: The plan may be ingenious. It will never work in practice.

A. Ingenious as it may be, the plan will never work in practice.

B. Ingenious as may the plan, it will never work in practice.

C. The plan may be too ingenious to work in practice.

D. The plan is as impractical as it is ingenious.

Đáp án: A

Giải thích : xét nghĩa thấy 2 vế câu tương phản nên dùng mệnh đề trạng ngữ chỉ sự nhượng bộ: Adj as S Be: dù cái gì đó thế nào.

Question 21: The students complained that the teacher was inexperienced.

A. The students praised the teacher for his experience.

B. The teacher was favored because of his inexperience.

C. The teacher was not supported for his inexperience.

D. The teacher was popular despite his inexperience.

Đáp án: C

Giải thích : complain: phàn nàn

Xét nghĩa 4 đáp án thấy các đáp án A, B, D đối nghịch về nghĩa với câu gốc, nên đáp án đúng là C.

Question 22: Right after the police had arrived at the scene, the situation was settled.

A. The police did not arrive at the scene until the situation had been settled

B. If the police had arrived at the scene, the situation would have been settled.

C. The police had no sooner arrived at the scene than the situation was settled.

D. The situation had been settled just before the police arrived at the scene.

Đáp án: C

Giải thích : cấu trúc no sooner...than...: vừa mới...thì...

Cảnh sát vừa tới hiện trường thì vụ việc được ổn định.

Question 23: “You didn’t lock the door this morning as I found the Đáp án: s on the table when I got home!” the woman told her son.

A. The woman scolded her son with unlocking the door that morning as she found the Đáp án: on the table.

B. The woman criticized her son for not locking the door that morning, adding that she saw the Đáp án: s on the table.

C. The woman blamed her son for not unlocking the door that morning as she found the Đáp án: on the table.

D. The woman reproached her son of not locking the door that morning, emphasizing that she saw the Đáp án: s on the table.

Đáp án: B

Giải thích : criticize sb for Ving: phê bình ai vì làm gì

Question 24: We spend about one-third of our lives sleeping. We know relatively little about our sleep.

A. We shall know more about our sleep if we spend more than one-third of our lives sleeping.

B. We know relatively little about our sleep; as a result, we spend about one-third of our lives sleeping.

C. Despite spending about one-third of our lives sleeping, we know relatively little about our sleep.

D. We spend about one-third of our lives sleeping so that we know relatively little about our sleep.

Đáp án: C

Giải thích : despite + Ving: mặc dù

Dù dành khoảng 1/3 cuộc đời ngủ, nhưng chúng ta biết khá ít về giấc ngủ của mình.

Question 25: . He was successful because he was determined to pursue personal goals. He was not talented.

A. His success lay in his natural ability, not in his determination to pursue personal goals.

B. In addition to his determination, his talent ensured his success in pursuing his goals.

C. It was his determination to pursue personal goals, not talent, that contributed to his success.

D. His determination to pursue personal goals made him successful and talented.

Đáp án: C

Giải thích : Anh ấy thành công vì quyết tâm theo đuổi mục tiêu cá nhân, không phải tài năng.

Question 26: . Peter’s main subjects at university is electronics.

A. The university lets Peter major in electronics.

B. Peter thinks electronics is a special subject.

C. Peter majors in electronics at university.

D. Electronics is among the subjects that Peter likes.

Đáp án: C

Giải thích : major in st: học chuyên sâu về lĩnh vực gì

Question 27: . People say that the tulip originated from Constantinople.

A. The tulip is said to originate from Constantinople.

B. The tulip was said to have originated from Constantinople.

C. The tulip is said to have originated from Constantinople.

D. The tulip was said to originate from Constantinople

Đáp án: C

Giải thích : câu bị động kép chuyển đổi từ cấu trúc:

People + V1 + that + S V2 = S + be + V1-ed + to V2/ have V2-ed: người ta nói rằng.... Hai động từ lệch thời nên dùng dạng to have PII.

Question 28: “How brave you are!” he said to the firemen.

A. He asked how brave the firemen were.

B. He blamed the firemen for their discouragement.

C. He criticized the firemen for their discouragement.

D. He praised the firemen for their courage.

Đáp án: D

Giải thích : câu cảm thán: how adj S be! Thật là như thế nào

Praise sb for st: ca tụng ai vì cái gì

Question 29: You needn’t have washed the sheets. The hotel staff does the cleaning.

A. It is good that you washed the sheets.

B. It was not necessary to wash the sheets, even though you did.

C. It was necessary to wash the sheets. but you did not do it.

D. It was necessary to wash the sheets. and you did not do it.

Đáp án: B

Giải thích : needn’t have PII: không cần phải làm gì (nhưng vẫn làm)

Dịch: Cậu không cần phải giặt chăn. Nhân viên khách sạn sẽ dọn dẹp

Question 30: You'd better take the Đáp án: s. It‘s possible I‘ll come home late.

A. You’d better take the Đáp án: s as I possibly come home late.

B. You‘d better take the Đáp án: s in case I come home late.

C. I" probably come home late so that you‘d better take the Đáp án: s.

D. If I come home late, you'd better take the Đáp án: s.

Đáp án: B

Giải thích : in case: phòng khi

Dịch: Bạn nên cầm chìa khóa. Có thể tôi sẽ về muộn.

Question 31: He was annoyed because his secretary came late to work.

A. His secretary came late to work made him annoyed.

B. His secretary‘s coming late to work made him annoying.

C. He objected to his secretary’s coming late to work.

D. He objected to that his secretary came to work late.

Đáp án: C

Giải thích : object to sb’s Ving: phản đối việc ai làm gì

Question 32: “I don’t think Janet will win this time" – said Tony.

A. Tony wondered if Janet would win this time.

B. Tony believed that Janet would win that time.

C. Tony doubted whether Janet would win that time.

D. Tony suggested that Janet should try to win that time.

Đáp án: C

Giải thích : doubt: hoài nghi, câu gián tiếp.

Dịch: Tony nói “Tôi không nghĩ Janet sẽ thắng lần này.” => Tony nghi ngờ liệu Janet sẽ thắng lần đó.

Question 33: l have learnt never to take sides in any arguments between my close friends.

A. I support neither side in my close friends‘ arguments.

B. I don’t encourage my close friends to argue.

C. If I support one side in arguments, the other will be upset.

D. I don't support any of my close friends.

Đáp án: A

Giải thích : neither: cả 2 đều không

Dịch: Tôi nhận ra không bao giờ đứng về ai trong cuộc tranh luận giữa những người bạn thân.

Question 34: He didn’t take his father’s advice. That’s why he is out of work.

A. If he had taken his father’s advice, he would not have been out of work.

B. If he took his father’s advice, he would not be out of work.

C. If he had taken his father’s advice, he would not be out of work.

D. If he takes his father’s advice, he will not be out of work.

Đáp án: C

Giải thích : câu điều kiện hỗn hợp. Việc nghe lời khuyên của bố diễn ra ở quá khứ, nên mệnh đề điều kiện chia theo điều kiện loại 3 (If S had PII), việc thất nghiệp là ở hiện tại nên mệnh đề chính chia would V như điều kiện loại 2.

Question 35: The coffee was not strong. It didn’t keep us awake

A. The coffee was not very strong, but it couldn’t keep us awake

B. We were kept awake because the coffee was strong.

C. The coffee was not strong enough to keep us awake

D. The coffee was so hot that it didn’t keep us awake.

Đáp án: C

Giải thích : cấu trúc be enough to V: đủ để làm gì

Question 36: “ I tried to study English well. I wanted to get a good job.” means________.

A. I tried to study English well so that I can get a good job.

B. I tried to study English well in order that I can get a good job.

C. I tried to study English well to get a good job.

D. I try to study English well in order that I can get a good job.

Đáp án: C

Giải thích : to V chỉ mục đích

so that = in order that: để mà, tuy nhiên đáp án A à B sai ở thời động từ “can”.

Question 37: . It is certain that the new cuts will worry the staff.

A. The new cuts certainly worry the staff.

B. The new cuts will be certainly worry the staff.

C. The new cuts are bound to worry the staff.

D. The new cuts will be bound to worry the staff.

Đáp án: C

Giải thích : be bound to V: nhất định sẽ làm gì

Question 38: “We preserve natural resources. We can use them in the future.” means_____.

A. We preserve natural resources so that we can use them in the future.

B. We preserve natural resources so as to we can use them in the future.

C. We preserve natural resources in order to we can use them in the future.

D. We preserve natural resources for fear that we can use them in the future.

Đáp án: A

Giải thích : so that + mệnh đề: để mà

Dịch: Chúng tôi bảo tồn tài nguyên thiên nhiên để sử dụng cho tương lai.

Question 39: Without your help, I couldn’t have succeeded.

A. You didn’t help me and I didn’t succeed.

B. I succeeded even you didn’t help me.

C. In spite of your help, I wasn’t successful.

D. I was successful due to your help.

Đáp án: D

Giải thích : Câu gốc ở điều kiện loại 3: không có sự giúp đỡ của cậu, tôi đã không thể thành công => tôi thành công nhờ cậu giúp.

Question 40: The boy became so confused and worried that he left home.

A. The boy became too confused and worried to leave home.

B. So confused and worried that the boy left home.

C. So confused and worried, the boy left home.

D. The boy was not confused and worried enough to leave home.

Đáp án: A

Giải thích : cấu trúc so adj that mệnh đề: quá...đến nỗi mà => be too adj to V: quá..nên không thể.

Question 41: We stayed in that hotel despite the noise.

A. Despite the hotel is noisy, we stayed there.

B. We stayed in the noisy hotel and we liked it.

C. Although the hotel was noisy, we stayed there.

D. Because of the noise, we stayed in the hotel.

Đáp án: C

Giải thích : despite + N = although + mệnh đề: mặc dù

Question 42: Young as he is, he has a big fortune.

A. Although he is young, he has a big fortune.

B. He has a big fortune because he is young.

C. He is not only young but also has a big fortune.

D. When he is young, he has a big fortune.

Đáp án: A

Giải thích : mệnh đề trạng ngữ chỉ sự nhượng bộ: adj + as + S + be = although + S be: mặc dù...

Question 43: It is possible that the fire in the ship was started by a bomb.

A. They say that a bomb started the fire in the ship.

B. The fire in the ship might have been started by a bomb.

C. It shall be said the fire in the ship had been started by a bomb.

D. The fire in the ship is known to have been started by a bomb.

Đáp án: B

Giải thích : might have PII: phỏng đoán điều có thể đã xảy ra ở quá khứ

Question 44: . When he asked which one I wanted, I said I didn’t mind.

A. He said I could choose between them, but I said it didn’t matter to me.

B. It was up to me to choose between them, but I really didn’t want to.

C. I would have done the choosing if they had asked me to.

D. He wanted me to choose for him and I agreed to do so.

Đáp án: A

Giải thích : Anh ấy hỏi tôi muốn cái nào, tôi nói tôi không bận tâm.

Question 45: He was very tired but he kept on working.

A. Despite he was very tired, he kept on working.

B. In spite of he was very tired, he kept on working.

C. Though his tiredness, he kept on working.

D. Although he was very tired, he kept on working.

Đáp án: D

Giải thích : although + mệnh đề: mặc dù – but + mệnh đề: nhưng

Dịch: Anh ta rất mệt, nhưng vẫn tiếp tục làm việc

Question 46: We can’t deny that all of us made certain mistakes.

A. It can be denied that not all of us made mistakes.

B. Everyone of us denies that we made certain mistakes.

C. It is true that nobody could avoid making mistakes.

D. We admit that we could avoid making certain mistakes when young.

Đáp án: C

Giải thích : dịch nghĩa “Chúng ta không thể phủ nhận rằng ai cũng mắc những lỗi nhất định” => “Thực tế là không ai có thể tránh khỏi việc mắc lỗi”.

Question 47: The agreement ended six-month negotiation. It was signed yesterday.

A. The agreement which was signed yesterday ended six-month negotiation.

B. The agreement which ended six-month negotiation was signed yesterday.

C. The agreement which was signed yesterday lasted six months.

D. The negotiation which lasted six months was signed yesterday.

Đáp án: A

Giải thích : mệnh đề quan hệ xác định, which thay cho danh từ chỉ vật.

Question 48: The best way to make them work hard is to promise them a reward.

A. Promise them a reward and they will work hard.

B. If you promise to reward, they will word hard.

C. Reward them and make them work hard.

D. If they work hard, you should promise to reward them.

Đáp án: A

Giải thích : câu điều kiện loại 1 ới mệnh đề chính ở dạng mệnh lệnh thức.

Question 49: . Although it was expected that he would stand for election, he didn’t.

A. People expected him not to stand for election.

B. He didn’t stand for election as people had expected.

C. People expected that he didn’t stand for election.

D. Contrary to what people expected, he didn’t stand for election.

Đáp án: D

Giải thích : cấu trúc contrary to st: trái với

Dịch: Dù người ta trông đợi rằng anh ta sẽ ứng cử, nhưng anh ta lại không làm thế.

Question 50: . Ann paints landscape pictures. She finds it very pleasant.

A. Ann finds it pleasure to paint landscape pictures.

B. Ann takes great pleasure in painting landscape pictures.

C. Painting landscape pictures makes Ann feel pleasure.

D. Ann feels pleasant in painting landscape pictures.

Đáp án: B

Giải thích : take pleasure in doing st: tìm được niềm yêu thích khi làm gì

Xem thêm 3000 câu trắc nghiệm Tiếng Anh cực hay có đáp án Ôn thi THPT Quốc gia khác:

Ngân hàng trắc nghiệm miễn phí ôn thi THPT Quốc Gia tại khoahoc.vietjack.com

KHÓA HỌC GIÚP TEEN 2002 ĐẠT 9-10 THI THPT QUỐC GIA

Tổng hợp các video dạy học từ các giáo viên giỏi nhất - CHỈ TỪ 399K tại khoahoc.vietjack.com

500-cau-trac-nghiem-tim-cau-can-nghia-tieng-anh-co-dap-an.jsp

Các loạt bài lớp 12 khác
Khóa học 12