Bài tập Tiếng Anh 12 mới Unit 10 Reading có đáp án

UNIT 10: Lifelong learning

Bài tập Tiếng Anh 12 mới Unit 10 Reading có đáp án

Read the passage below and decide whether the statements are TRUE or FALSE?

   According to the Academic Ranking of World Universities, more than 30 of the highest-ranked 45 institutions are in the United States, as measured by awards and research output. Public universities, private universities, liberal arts colleges, and community colleges all have a significant role in higher education in the United States. An even stronger pattern is shown by the Webometrics Ranking of World Universities with 103 US universities in the World's Top 200 universities.

   The 2006 American Community Survey conducted by the United States Census Bureau found that 19.5 percent of the population had attended college but had no degree, 7.4 percent held an associate's degree, 17.1 percent held a bachelor's degree, and 9.9 percent held a graduate or professional degree.

   Educational attainment in the United States is similar to that of other developed countries. Colleges and universities in the U.S. vary in terms of goals: some may emphasize a vocational, business, engineering, or technical curriculum while others may emphasize a liberal arts curriculum. Many combine some or all of the above. Students can apply to some colleges using the Common Application. There is no limit to the number of colleges or universities to which a student may apply, though an application must be submitted for each.'

Question 1: More than 30 of the highest-ranked 45 institutions are in the United States, as measured by awards and research output.

A. True                    B. False

Đáp án: A

Giải thích: Dựa vào câu: “According to the Academic Ranking of World Universities, more than 30 of the highest-ranked 45 institutions are in the United States, as measured by awards and research output.”

Dịch nghĩa: Theo Bảng xếp hạng học thuật của các trường đại học thế giới, hơn 30 trong số 45 tổ chức được xếp hạng cao nhất là ở Hoa Kỳ, được đo bằng giải thưởng và sản lượng nghiên cứu.

Question 2: The Webometrics Ranking of World Universities with 100 US universities in the World's Top 200 universities.

A. True                    B. False

Đáp án: B

Giải thích: Dựa vào câu: “An even stronger pattern is shown by the Webometrics Ranking of World Universities with 103 US universities in the World's Top 200 universities.”

Dịch nghĩa: Một mô hình thậm chí còn mạnh mẽ hơn được hiển thị bởi Bảng xếp hạng Webometrics của các trường đại học thế giới với 103 trường đại học Hoa Kỳ trong 200 trường đại học hàng đầu thế giới.

Question 3: 20 percent of the population had attended college but had no degree

A. True                    B. False

Đáp án: B

Giải thích: Dựa vào câu: “19.5 percent of the population had attended college but had no degree”.

Dịch nghĩa: 19,5% dân số đã học đại học nhưng không có bằng cấp

Question 4: Educational attainment in the United States is similar to that of other developed countries.

A. True                    B. False

Đáp án: A

Giải thích: Dựa vào câu: “Educational attainment in the United States is similar to that of other developed countries.”.

Dịch nghĩa: Trình độ học vấn ở Hoa Kỳ tương tự như các nước phát triển khác.

Question 5: Colleges and universities in the U.S. similar in terms of goals

A. True                    B. False

Đáp án: B

Giải thích: Dựa vào câu: “Colleges and universities in the U.S. vary in terms of goals”.

Dịch nghĩa: Các trường cao đẳng và đại học ở Hoa Kỳ khác nhau về các mục tiêu.

Choose the letter A, B, C or D to complete the passage below

   Since China adopted its open-door (6) _____ approximately twenty-five years ago, Chinese higher education has begun once again to draw closer to the (7) _____ Western world. China's (3) _____ to send scholars and students to the United States at the end of the 1970s, after thirty years of hostility between the two countries, marked a dramatic turning (4) _____ in the nation's educational history. Today, about 50,000 Chinese students, are studying in the United States, accounting (5)_____ 10 percent of the total international students in the country.

Question 6: A. way B. law C. rule D. policy

Đáp án: D

Giải thích: Policy (n): Chính sách, kế hoạch

Dịch nghĩa: Kể từ khi Trung Quốc thông qua kế hoạch mở cửa cách đây 25 năm

Question 7: A. progress B. advanced C. head D. reach

Đáp án: B

Giải thích: Advanced (a): Tiên tiến

Dịch nghĩa: giáo dục đại học Trung Quốc đã bắt đầu một lần nữa để thu hút hơn thế giới phương Tây tiên tiến.

Question 8: A. decide B. decisive C. decision D. decider

Đáp án: C

Giải thích: Phía sau dấu phẩy chỉ sở hữu cách ta cần một danh từ nên chọn

Dịch nghĩa: Quyết định của Trung Quốc đưa các học giả và sinh viên đến Hoa Kỳ vào cuối những năm 1970

Question 9: A. point B. spot C. top D. stain

Đáp án: A

Giải thích: point ở đây có nghĩa là bước ngoặt, điểm ngoặt

Dịch nghĩa: sau ba mươi năm thù nghịch giữa hai nước, đánh dấu một bước ngoặt ngoạn mục trong lịch sử giáo dục của quốc gia.

Question 10: A. for B. to C. up D. over

Đáp án: A

Giải thích: accounting for: chiếm khoảng bao nhiêu phần

Dịch nghĩa: Hiện nay, khoảng 50.000 sinh viên Trung Quốc đang theo học tại Hoa Kỳ, chiếm 10 phần trăm tổng sinh viên quốc tế trong nước.

Choose the letter A, B, C or D to answer these following questions

   In developing countries, people are sometimes unaware of the importance of education, and there is economic pressure from those parents who prioritize their children's, making money in the short term over any long-term benefits of education. Recent studies on child labor and, poverty have suggested that when poor families reach a certain economic threshold where families are able to provide for their basic needs, parents return their children to school. This has been found to be true, once the threshold has been breached, even if the potential economic value of the children's work has increased since their return to school. Other problems are that teachers are often paid less than other professions; a lack of good universities and a low acceptance rate for good universities are evident in countries with a relatively high population density. India has launched EDUSAT, an education satellite that can reach remote parts of the country at a greatly reduced cost. There is also ail initiative supported by several major corporations to develop a $100 laptop. The laptops have been available since 2007. The laptops, sold at cost, will enable developing countries to give their children a digital education. In Africa, an "e-school program" has been launched to provide all 600,000 primary and high schools with computer equipment, learning materials and internet access within 10 years. Volunteer groups are working to give more individuals opportunity to receive education in developing countries through such programs as the Perpetual Education Fund. An International Development Agency project started with the support of American President Bill Clinton uses the Internet to allow co-operation by individuals on issues of social development.

Question 11: In developing countries, ________.

A. people all know that education is very important all the time

B. all parents are rich enough to send their children to school

C. children have rights to get high schooling

D. children have to work instead of going to school

Đáp án: D

Giải thích: Dựa vào câu: “In developing countries, people are sometimes unaware of the importance of education, and there is economic pressure from those parents who prioritize their children's, making money in the short term over any long-term benefits of education.”.

Dịch nghĩa: Ở các nước đang phát triển, đôi khi mọi người không nhận thức được tầm quan trọng của giáo dục và có áp lực kinh tế từ những phụ huynh ưu tiên cho con cái họ, kiếm tiền trong thời gian ngắn hơn bất kỳ lợi ích lâu dài nào của giáo dục.

Question 12: According to recent studies, when parents are able to overcome their financial difficulty, ________.

A. they send their children back to school

B. they still make their children continue working

C. they have their children work even harder

D. they themselves continue their schooling

Đáp án: A

Giải thích: Dựa vào câu: “...where families are able to provide for their basic needs, parents return their children to school.”

Dịch nghĩa: nơi mà các gia đình có thể đáp ứng điền kiện sống cơ bản, cha mẹ sẽ cho cho con trở lại trường." đáp án a: theo nghiên cứu gần đây khi gia đình đã vượt qua khó khăn tài chính họ sẽ cho con trở lại trường.

Question 13: In populous countries, ________.

A. teaching is the highest-paid career

B. there are a lot of good universities

C. there is a lack of good universities

D. no other careers are better paid than teaching

Đáp án: C

Giải thích: Dựa vào câu: “a lack of good universities and a low acceptance rate for good universities are evident in countries with a relatively high population density.”

Dịch nghĩa: sự thiếu các trường đại học tốt và mức độ nhận vào các trường đại học tốt thấp là bằng chứng rõ ràng ở các nước có mật độ dân số cao.

Question 14: The third paragraph is about ________.

A. an Indian education satellite

B. the projects to computerize education in developing countries

C. the computerization of African education

D. President Bill Clinton who bought a lot of computers

Đáp án: B

Giải thích: Đáp án B mang ý bao hàm đầy đủ nhất

Dịch nghĩa: Kế hoạch tin học hóa giáo dục của các nước đang phát triển

Question 15: How many projects are presented in the third paragraph?

A. one           B. two

C. three           D. four.

Đáp án: D

Giải thích: Dựa vào câu: “an education satellite; ail initiative supported by several major corporations to develop a $100 laptop; an "e-school program"; An International Development Agency project started with the support of American President Bill Clinton uses the Internet to allow co-operation by individuals on issues of social development.”

Dịch nghĩa: một vệ tinh giáo dục; sáng kiến được hỗ trợ bởi một số tập đoàn lớn để phát triển một máy tính xách tay $ 100; một "chương trình trường điện tử"; Một dự án của Cơ quan Phát triển Quốc tế bắt đầu với sự hỗ trợ của Tổng thống Mỹ Bill Clinton sử dụng Internet để cho phép các cá nhân hợp tác trong các vấn đề phát triển xã hội.

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 12 thí điểm có đáp án khác:

Ngân hàng trắc nghiệm miễn phí ôn thi THPT Quốc Gia tại khoahoc.vietjack.com

KHÓA HỌC GIÚP TEEN 2002 ĐẠT 9-10 THI THPT QUỐC GIA

Tổng hợp các video dạy học từ các giáo viên giỏi nhất - CHỈ TỪ 99K tại khoahoc.vietjack.com

unit-10-lifelong-learning.jsp

Các loạt bài lớp 12 khác
Khóa học 12