Bộ Đề ôn thi học sinh giỏi Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 (10 đề)

Bộ Đề ôn thi học sinh giỏi Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 (10 đề)

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề ôn thi học sinh giỏi

Năm học 2020 - 2021

Môn: Tiếng Anh 6

Thời gian làm bài: 60 phút

Tải xuống

I. Choose the word in each group  that  has   the  underlined  part   pronounced differently from the rest

1. A. read                   B. beat                        C.bread                      D. heat

2. A. put                     B. but                         C. peanut                   D. shut

3. A. what                  B. hat                          C. cat                          D. fat

II. Pick out the word whose main  stressed syllable is  different from the rest                                                                                         

1. A.native                 B.revive                     C.relative                   D.sensitive

2. A.disjuntion          B.solution                  C.instruction             D.station

III. Choose the best words or phrases to complete the sentences below

1. Television..................very popular since the 1950s.

A. is                            B. was                        C. has been                D. have been

2. - "Who sings best in your school?"       - "Minh............."

A. sings                      B. is                            C. has                         D. does

3. Please ask them .......................in this area.

A. don't smoke          B. not smoking         C. not to smoke         D. to not smoke

4. Let's go to the museum, ................?

            A. will you                B. shall we                 C. do we                     D. don't you

5. He though much of his childhood.............. he lived with his family in the country.

            A. that                        B. where                    C. when                      D. which

6. It is the largest ship I......................

            A. Has seen               B. saw                        C. have ever seen     D. seen

7. Students are looking forward to................on holiday.

            A. go                           B. going                     C. went                       D. have gone

8. His grandfather died.......................the age of 90.

            A. in                           B. of                           C. on                           D. at

9. Drinking and smoking will do great harm..............people's health.

            A. to                           B. for                          C. with                       D. in

10. Lomonosov was not....................a great scientist but also a very talented poem.

            A. fairly                     B. merely                   C. hardly                    D. scarely

11. His parents never allowed him.............

            A. to smoking           B. smoking                C. to smoke               D. smoked

12. School children always object to ...................uniform.

            A. wearing                 B. wear                       C. have worn             D. wore

13. Wine is made...............rice.

            A. of                           B. from                       C. in                            D. with

14. Let your name....................in the sheet of paper

            A. to be written         B. be written             C.write                       D. being written

15. He was offered the job.................he had no experience.

            A. even though         B.dispite                    C.while                       D.however

16. If only he............accept some help with the work instead of trying to do it alone.

            A. will                        B. may                        C. would                    D. were

17.He always....................

            A. avoids to meet me                                   B. avoiding to meet me

            C. avoids meeting me                                  D. to avoid meeting me

18.After a month, Hoa got used to......................in her new school.

            A. study                     B. studying                C. studied                  D. is studying

19.He likes.....................him "sir"

            A. to call                    B. calling                   C. to be called           D. to be calling

20.He has his sister.......................his homework.

            A. to do                      B. do                           C. doing                     D. done

IV. Complete the sentences using the correct form of the word in bracket.

1.He drives very carefully. He is a very..................driver.                      (CARE)

2.My brother and Trung like...................movie very much.                   (ACT)

3.Although he tried his best to do it, he was.............                                (SUCCESS)

4.This stadium looks larger. It has been..................                                 (LARGE)

5.Lan fell off the bike, but her.................were not serious.                    (INJURE)

6.You must read the following....................precaution carefully.         (SAFE)

7.We watch the news everyday because it's very.................                   (INFORM)

8.He's always telling lies. He's a ..............                                                 (LIE)

9.Nowadays, scouting is popular..................                                             (WORLD)

10.Nam likes helping the other, he's a....................person.                     (HELP)

V. Choose the best word to complete the passage below.

Most people think......(1)........computers are very modern inventions, products of our new technological age. But actually the idea for a computer had been worked out over 2 centuries ago by a man ........(2)...........Charles Babbage. Babbge was born ............(3)..........1791 and grew..........(4)...........to be a billiant mathematican. He.........(5)...........up plans for serveral calculating machines which he called "engines". But despite the fact that he .........(6)...........building some of these, he never finished any of them. Over the years, people have argued.......(7)........ his machines would ever work. Recently, however, the Science Museum in London has finished building engine based ..........(8)...... of the Babbage's designs. ..............(9)..........has taken 6 years to complete and more than 4 thousand parts have been specially made.

Whether it works or not, the machine will...............(10)......... on show at a special exhibition in the Science Museum to remind people of Babbage's work.

1. A.of                                    B.from                        C.in                             D.up

2. A.known                            B.called                      C. recognized            D. written

3. A.about                              B.around                    C.in                             D.at

4. A.down                              B.up                            C.along                       D.across

5. A.wrote                              B.drew                        C.took                        D.made

6. A.wanted                           B.started                    C.made                       D.missed

7. A.until                                B.though                    C.why                         D.whether

8. A.on                                   B.off                           C.in                             D.out

9. A.He                                   B.One                         C.It                              D.They

10. A.come                            B.be                            C.take                         D.carry

VI. Read the passage and choose the best answer.

"Let's have a picnic lunch in the countryside." This is easy to say nice to think about. You imagine a beautiful green field with a big tree in the middle which gives some shade from the sun. All around is lovely scenery and in the distance you can see the cows quietly eating the grass. After a meal of delicious sandwiches and raw fruit you can imagine lying in the warm sun then as darkness comes. You strap uy your basket and drive happily home.

But it doesn't always happen like this. You must not forget that flies also like raw food, that green fields are sometimes damp fields, that rain may follow the sun that peaceful cows may be unfriendly bull.

1.What is easy to say and nice to think about?

A. “Let’s have a picnic lunch in the countryside” is.

B. “Let’s have a picnic lunch in the mountain” is.

C. “Let’s have a picnic lunch in the green fields” is.

D. “Let’s have a picnic lunch in the city” is.

2.Where, in your imagine, is the big tree?

A.It’s in the middle of a beach.                              B. It’s in the middle of a hill.

C. It’s in the middle of a beautiful stadium.         D. It’s in the middle of a beautiful green field.

3.What can you imagine doing after meal?

A.We can imagine lying in the darkness.             B. We can imagine lying in the warm sun.

C. We can imagine lying in the badroom.            D. We can imagine lying in the hotel.

4.What also likes raw fruit?

A.Dogs also do.        B.Lions also do.                    C.Flies also do.         D.Chicken also do.

5.What may follow the sun?

A.The earth may follow the sun.                            B. The rain may follow the sun.

C. The cows may follow the sun.                           D. people may follow the sun.

VII. Rewrite each sentence so that the meaning stays the same.

1. I last wore that shirt in May.

⇒ I haven't...........................................................................

2. We have met each other for ages.

⇒ It's....................................................................................

3. Travelling by air is much more expensive than travelling by train.

⇒ Travelling by train............................................................

4. Why isn't this TV working?

⇒ What................................................................................... 

5. When is John and Mary's wedding?

⇒ When are............................................................................

6. Most people can understand him when he speaks English.

⇒ He can make.......................................................................

7. She needs to study harder.

⇒ She doesn't..........................................................................

8. We can't afford to buy this car.

⇒ The car................................................................................ 

VIII.Use the prompt words to make a sentence.

1. These exercises/too difficult/ students/do/without/mistakes.

………………………………………………………………………………………………

2. I/not see/Mai/since/we/leave/school.

………………………………………………………………………………………………

Lời giải

I. Choose the word in each group  that  has   the  underlined  part   pronounced differently from the rest:

1.C                                          2.A                                          3.A

II. Pick  out   the word  whose  main   stressed  syllable is  different   from the                                                                                                                                                                                          rest:

1.B                                          2.D

III. Choose the best words or phrases to complete the sentences below

1.C                  2.D                  3.C                  4.B                  5.C                  6.C                  7.B

8.D                  9.A                  10.B                11.C                12.A                13.B                14.B    

15.B                16.C                17.C                18.B                19.C                20.B

IV. Complete the sentences using the correct form of the word in bracket.

1.careful                    2.action                      3.unsuccessful                      4.enlarged

5.injuries                   6.safety                      7.informative                         8.liar

9.worldwide              10.helpful

V. Choose the best word to complete the passage below.

1.A                              2.B                              3.C                              4.B

5.B                              6.B                              7.D                              8.A                  

9.C                                                                              10.B

VI. Read the passage and choose the best answer.

1.A                  2.D                  3.B                  4.C                  5.B

VII. Rewrite each sentence so that the meaning stays the same.

1. I haven't worn that shirt since May.

2. It's a long time since we last met each other.

3. Travelling by train is much cheaper than travelling by air.

4. What happens with this TV?

             is wrong with this TV?

5. When are John and Mary going to get married?

6. He can make people understand him when he speaks English.

7. She doesn't study hard enough.

8. The car is too expensive for me to buy.

VIII.Use the prompt words to make a sentence.

1. These exercises are too difficult for students to do without mistakes.

2. I have not seen Mai since we left school.

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề ôn thi học sinh giỏi

Năm học 2020 - 2021

Môn: Tiếng Anh 6

Thời gian làm bài: 60 phút

I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the others 

1. A. sun                                B. fun                        C. pull                       D. hunt

2- A. tie                                  B. sit                         C.bit                          D. hit

3- A. cave                   B. have C. slave       D.behave

4- A. bull               B. pull  C. dull            D. full

5- A. do                B. go  C. so        D. no

II- Choose the right words or phrases to fill in the blanks.

1- My brother is studying hard .........................  pass the exam.

            A. for                          B. in order to             C. so to                       D. so that

2- We have studied ................... seven o'clock.

            A. for                          B. at                            C. since                      D. to

3- He was born in England. English is his .................................

            A. mother tongue                                         B. first language

            C. foreign language                                      D. A and B  are correct

4- It's dangerous .......................... in this river.

            A. swim                      B. to swim                 C. swimming             D. swam

5- It is the ........................... as ours

            A. same                      B. most                       C. much                     D. more

6- How long have you ....................... her ?

            A. know                     B. knowed                 C. known                   D. knew

7- My father used ...................... me to school.

            A. took                       B. taking                    C. to take                   D. take

8- Would you mind ................... the windows ?

            A. to open                  B. opening                 C. open                      D. opened

9- The man ....................... next to me was very nervous.

            A. sits                         B. is sitting                C. sitting                    D. sit

10- This is the first time I ..................... this film.

            A. am seeing   B. saw                       C. see                         D. have seen

III- Complete the sentences, use the correct form or tense of the verbs in the brackets. 

1- Would you mind if I (smoke) ?

………………………………………………………………………………………………

2- I don't enjoy (laugh) at by other people.

………………………………………………………………………………………………

3- He (live) in this city since 2000.

………………………………………………………………………………………………

4- Most of the NOKIA mobile phones (sell) in this shop are imported from China.

………………………………………………………………………………………………

5- The children (play) when It started to rain.

………………………………………………………………………………………………

IV- Finish each of the incomplete sentences below in such a way that it has the  same meaning as the sentence above it

1- The last time I saw her was in 2005.

® I haven't .................................................................................... 

2- He is writing a book on biology.

® A book on biology ...................................................................

3- A new bridge is going to be built next year.

® They are ...................................................................................

4- He said: "I can't find my umbrella"

® He said .....................................................................................

5- I asked him if he liked coffee.

® I said ......................................................................................... 

V- Correct the mistake in the sentences 

1- They didn't let me to go.

………………………………………………………………………………………………

2- She failed her examination like her friend did.

………………………………………………………………………………………………3- I buy a new house if I have enough money.

………………………………………………………………………………………………

4- He has learnt Chinese enough to study in China.

………………………………………………………………………………………………

5- Nobody have used this house for a long time.

………………………………………………………………………………………………

6- His garden isn't as large than mine.

………………………………………………………………………………………………

7- We haven't talked to your sister since a long time.

………………………………………………………………………………………………

8- There are much than eighty stores in the mall.

………………………………………………………………………………………………

VI- Give the correct forms of the words in parentheses

1- English is an ........................... and important subject. (interest)

2- My country is rich in ............................. resources. (nature)

3- My father can read ..................... without glasses. (good)

4- We had an interesting ........................... about football. (discuss)

5- During his .......................... the family lived in Cornwall. (child)

6- It's ........................ to cross the avenue. (danger)

7- Could you give me some.........................? (inform)

8- Are you a ...................... or are you living here ? (tour)

9- The shoes were nice, but they were ............................... (comfort)

10- Surface mail is much ............................... than airmail. (cheap)

VII- Fill in each blank with a suitable preposition. 

1- I am interested ....................... reading books.

2- She is tired ........................ living in the city.

3- This restaurant is famous ....................... Chinese food.

4- The ambulance will be there ...................... a bout 5 minutes.

5- Bobby started school ....................... the age of five.

VIII- Complete the passage with the suitable words

Many ...1..……………. believe that life on a farm is very quiet and easy, but ......2..…………. is very hard, I myself have ...3. …………….. on a farm for nearly twenty years and I know what farm work ....4..…………. You must get up early...5.……………. the chickens and the cows, water the flowers, vegetables, do a ..6..…..…… of gardening and then .....7..………… in the fields. But my aunt likes this way of life and ...8..…………. do all her children.          

IX- Write complete sentences with the words given.

1- How long / it / take you / get / school ?

………………………………………………………………………………………………

2- He / not interested / buy / new / house.

………………………………………………………………………………………………

3- It / difficult / start / look / Job / his age.

………………………………………………………………………………………………

4- I / bored / doing / same thing / day after day.

………………………………………………………………………………………………

5- Marie Curie / born / Poland / 1867

………………………………………………………………………………………………

Lời giải

I- Find the word whose underlined part is pronounced diffirent from the others

1- c. pull

2-a. tie

3- b. have

4-c.dull

5- a.do

II- Choose the right words or phrases to fill in the blanks.

1- B

2- C

3- D

4- B

5- A

6- C

7- C

8- B

9- C

10- D

III- Complete the sentences, use the correct form or tense of the verbs in the brackets.

         1- smoked                                   2- being laughed                               3- has lived

         4- sold                                         5-were playing                                                      

IV- Finish each of the incomplete sentences below in such a way that it has the  same meaning as the sentence above it. 

1-    ..............seen her since 2005.

2-    ..............is being written by him.

3-    .............. going to be build a new bridge next year.

4-    ..............(that) he couldn't find his umbrella.

5-    ..............to him : " Do you like coffee ? "

V- Correct the mistake in the sentences. 

1- They didn't let me go.

2- She failed her examination as her friend did.

3- I will buy a new house if I have enough money.

4- He has learnt enough Chinese to study in China.

5- Nobody has used this house for a long time.

6- His garden isn't as large as  mine.

7- We haven't talked to your sister for a long time.

8- There are more than eighty stores in the mall.

VI- Give the correct forms of the words in parentheses. 

1-interesting

2-natural

3- well

4- discussion

   5- childhood

6- dangerous

7- information

8- tourist

9- uncomfortable

  10- cheaper

VII- Fill in each blank with a suitable preposition. 

1-in

2- of

3- for

4- in

5- at

6- on

7- by

8- with

9- with

10- for

VIII- Complete the passage with the suitable words.

1- people

2- It

3- lived

4- is

5- feed

6- lot

7- work

8- so

IX- Write complete sentences with the words given. 

1- How long does it take you to get to (the) school ?

2-He is not interested in buying a new house.

3-It is difficult to start looking for a job at his age.

4- I am / was bored with doing the same thing day after day.

5- Marie Curie was born in Porland in 1867.

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề ôn thi học sinh giỏi

Năm học 2020 - 2021

Môn: Tiếng Anh 6

Thời gian làm bài: 60 phút

I. Circle the letter A, B, C or D next to the word or phrase which best completes the following sentences.

1. Are you interested...........playing badminton after class?      

A. in                           B. with                       C. on                           D. for

2. Hoa works very..........so she always gets good marks.           

A. badly                     B. good                     C. hardly                    D. hard

3. Are you proud…………….your country and its tradition ?  

A. about                     B. on                           C. of                           D. for

4. Do you collect stamps or other things ?- Yes, I am a stamp………….

A. collecting             B. collector               C. collect                   D. collection

5. It is very dangerous ….. in the polluted environment.           

A. to live                    B. lives                      C. living                     D. live

6.. Our ………….. resources are limited so we should recycle all used things.

A. nature                    B. natural                   C. naturing                 D. naturally

7. This ruler …………….. of plastic.        

 A. make                    B. made                      C. is making              D. is made

8. I take part ………….. most youth activities of my school.

A. in                           B. of                           C. on                           D. at

II . Fill in each blank with the correct forms of the words in bracket 

1. It’s ..........................to eat too much sugar and fat                                          (HEALTH)

2.After taking an asprin, her headache................................                                 (APPEAR)

3.My brother often does experients about electricity for.........................          (PLEASE)

4.What is the .............................of Thomas Edison ?                                         (NATION)

5.You must make a quick ........................about who wins the contest.            (DECIDE)

6.I live in a small village and its..........................are very beautiful                   (SURROUND)

7.You don’t have to do that work. In other words, it’s ...................for you.   (NECESSITY)

8.There are a lot of .......................festivals in Viet Nam                                    (TRADITION)

III/ Each line of the paragrap has a mistake, underline the mistake and correct at the end of each line .The first is as an example 

Example: 0. I haven’t saw you for two month                                             0/ seen

      Nam is a student. This year he had a very interested summer 

1/ ___________

Holiday. He traveled, with him classmates, to a mountainous area 

2/ ___________

in Hoa Binh province. They gone there to help make a road 

3/ ___________

through a forest among two villages. “ It was very difficult 

4/ ___________

Because there had no water to drink and no shops where we

5/ ___________

could bought food,”said Nam. “ It was very cold and wet

6/ ___________

in the mountains. It is one of the wetter places in the country.”

7/ ___________

Nam stayed in the mountains since six weeks. It was hard work.

8/ ___________

IV. Fill in each gap with a suitable word

Learning a language is, in some way, like (1) _____ how to fly or play the piano. There (2) _____ important differences, but there is a very important similarity. It is this: learning how to do such things needs lots (3) ______ practice. It is never simply to “know” something. You must be able to “do” things with what (4) ______know. For example, it is not enough simply to read a book on (5) ______to fly an airplane. A (6) ______ can give you lots of information about how to fly, but if only read a book and then try to (7) _______without a great deal of practice first, you will crash and kill (8) _____. 

V. Choose the word (from the words given in the box) to complete the passage. Two words aren't used. The first has been done for you.

perform,     start,   mistake,  run,     difference,  pain,

importance,     walk,  depression,  heart,  body

Exercise is one of the best ways of keeping   depression    away. It improves your (1)_________ and your mind and enables you to (2)___________  better in the work place and at home.

Proper breathing is essential if you want to get the most from exercise and you should also take into consideration your (3)___________ rate. It can be harmful to do too much, which is why all good fitness instructors emphasise the (4) __________ of " listening to your body".

When you first (5) __________ you should use good judgement, because it's easy to make the (6) _______­____of using the equipment incorrectly or doing too much at one time. Start slowly and build up gradually.

Exercise should not be seen as a demanding task; it can be as easy as a quick (7)_________. To increase your fitness steadily, exercise for 20 minutes a day, 4 to 6 times a week and you will notice a (8) __________ in your body and mind in a few weeks.

VI. Put the sentences in logical order to build a dialogue 

A. Oh, I see. And I have a question for you. Do you know when the color television was invented?

B. It was invented by Peter Carl Goldmark.

C. He was American.

D. Your color television looks very nice. Is it new?

E. What’s his nationality?

F. I know this question. In 1950, wasn’t it?

G. Yes. My father has just bought it.

H. I’m sorry. I don’t know.

I. You’re right. And who invented it?









C


VII. Rewrite the following sentences, beginning as shown, so that the meaning stays the same

1. I don’t watch T.V as often as my brother does

My brother..............................................................................................................

2.  It was such an interresting film that we watched it several times

The film .................................................................................................................

3.  Students must be at least sixteen years old

Students..................................................................................................................

4.  Every tenth student goes free

There is no charge .................................................................................................

5.  Food and transport are included in the price

The price ................................................................................................................

6. There is plenty to choose from the menu.

There is plenty of ...................................................................................................

7. It’s dangerous to walk home late in the evening.

Walking ..................................................................................................................

8. This is the best computer I have ever used

I have never............................................................................................................

VIII. Build the sentences from the given cues

1. The house /   expensive  /  than   /  the apartment.

..……………………………………………………………………………………….

2. I / used / look after / younger / brother / sister / when / parents / at /work

………………………………………………………………………………………...

3. What/ you / going / do / when / you / grow up

..……………………………………………………………………………………….

4. Why / we / put / these things / out / children’s reach ?

    ..…………………………………………………………………………………….

5. I / not / go / school / because  / I  / had  / stay /  home  / help  / mom.

    ..……………………………………………………………………………………

Lời giải

Question I. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. A     2. D     3. C    4. B    5. A     6. B     7. D     8. AHẾT

Question II. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1.      unhealthy

2.      disappeared

3.      pleasure

4.      nationality

5.      decision

6.      surroundings

7.      unnecessary

8.      traditional

Question III. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1.      interested…..interesting

2.      him….his

3.      gone….went

4.      among….between

5.      had….was

6.      bought….buy

7.      wetter….wettest

8.      since….for

Question IV. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. learning      2. are     3. of      4. you        5. how      6. book      7. fly     8. yourself

Question V. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. body                       2. perform                  3. heart                       4. importance

5. start                        6. mistake                 7. walk                       8.difference

Question VI. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

D         G         A         F          I           H         B         E         C

Question VII. (2đ) Mỗi câu đúng được 0.25 đ

1.      My brother watches TV more often than I do

2.      The film was so interesting that we watched it several times

3.      Students have to be (at least) sixteen years old

4.      There is no charge for every tenth student

5.      Price includes food and transport

6.      There is plenty of choice on the menu

7.      Walking home late in the evening is dangerous

8.      I have never used a better computer than this

Question VIII. (2đ) Mỗi câu đúng được 0.25 đ

1.      The house is more expensive than the apartment

2.      I used to look after my younger brother and sister when my parents were at work

3.      What are you going to do when you grow up ?

4.      Why must we put these things out of children’s reach

5.      I didn’t go to school because I had to stay at home to help my mom

6.      Mrs Lan has to get up early this morning  in order to get to the meeting on time

7.      Children don’t have enough food to eat and warm clothes to wear

8.      It’s difficult to learn two language at the same time

Tải xuống

Xem thêm các bộ đề thi Tiếng Anh lớp 6 hay khác:

Giới thiệu kênh Youtube VietJack

Ngân hàng trắc nghiệm lớp 9 tại khoahoc.vietjack.com

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Phụ huynh đăng ký mua khóa học lớp 9 cho con, được tặng miễn phí khóa ôn thi học kì. Cha mẹ hãy đăng ký học thử cho con và được tư vấn miễn phí. Đăng ký ngay!

Tổng đài hỗ trợ đăng ký khóa học: 084 283 45 85

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng....miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.


Nhóm học tập 2k7