Bộ Đề ôn thi học sinh giỏi Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 (10 đề)

Bộ Đề ôn thi học sinh giỏi Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 (10 đề)

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề ôn thi học sinh giỏi

Năm học 2020 - 2021

Môn: Tiếng Anh 8

Thời gian làm bài: 60 phút

Tải xuống

A. PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others

1.      A. switch               B. stomach             C. champion              D. catch        

2.      A. cloths                B. improves           C. lakes                      D. communicates

3.      A. castle                 B. whistle               C. hostel                    D. listen

4.      A. change               B. hungry              C. angry                     D. single       

5.      A. ancient               B. face                    C. page                       D. angle        

II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others

1. A. industry             B. tornado                 C. natural                   D. injury       

2. A. geography        B. electronic             C. scientific               D. preparation

3. A. patient              B. humour                 C. deny                      D. friendly

4. A. worried             B. reserved                C. polite                     D. arrive

5. A. mathematics    B. economics             C. politics                  D. automatics

B. GRAMMAR AND VOCABULARY

I. Choose the word or phrase that best fits each of the blank spaces.

1. ___________ from John, all the students said they would go.

A. Except                

B. Only                   

C. Apart                

D. Separate

2. If you work for us, you’ll get somewhere to live _____ free.

A. for               

B. at                

C. out                  

D. of

3. The new manager explained to the staff that she hoped to _____  new procedures to save time and money.

A. manufacture       

B. establish      

C.  control      

D. restore

4. They took pride _______ being the best players of the school.

A. in                        

B. with                    

C. on                       

D. for

5. She’d prefer to go out  ________ home.

A. than to stay                        

B. than staying                  

C. rather than staying                        

D. rather than stay                        

6. They received _______ advice from their parents that they became successful.

A. so good                       

B. such a good                 

C. so good an                      

  D. such good

7. Have you got a car ________ ?

A. of your own                       

B. of yourself                

C. of you                        

D. of your

8. There is a fault at our television station. Please do not ______ your television set.

A. change                       

B. adjust                 

C. repair                     

D. switch

9.  If you want to attend the course, you must pass the _________ examination.

A. write                      

B. written                

C. wrote                        

D. writing

10. Either Peter and his brothers _______ the keys to the car.

A. has been taken                       

B. has taken                 

C. have taken                     

D. have been taken                       

11. We can tell you that we often have a friendly _______ in our class.

A. atmosphere                       

B. air                   

C. matter                       

D. impression

12. These clothes are fashionable and _______ . Do you agree with me?

A. only                        

B. merely                    

C. unique                       

D. uniquely

13. He _______ to have a very big fortune and a beautiful wife.

A. rumors                        

B. rumored                    

C. has rumored                       

D. was rumored

14. Did you use to do a _______ when you were at the university.

A. full-time job                     

B. part-time                   

C. full-time                       

D. part-time job                  

15. My house is just  _______ . I live in the nearby neighborhood.

A. near here                       

B. near to                    

C. near by                       

D. near from

II. Complete the passage below using the correct forms of the words in brackets.

People are becoming more security conscious these days. Crimes like burglary and (1.THIEF)_________ are definitely on the increase. One of the most (2. PAIN) _________ experiences a home (3.OWN) _________ can have is to arrive home and find that his or her (4. VALUE) _________ havedisappeared, because a window had (5. ACCIDENT) _________been left open. What can we do to protectourselves? The most important piece of (6. ADVISORY) _________ is to make sure that your (7. INSURE)________ coverage is up to date. Another (8. SENSE) ________ thing to do is to go along to your localpolice station, where they will be more than willing to make (9. SUGGEST) _________ on (10. RELY)_________ ways of safeguarding your property.

III. Identify the errors in the following sentences and correct them.

1/ We won't mind your (A) being late – (B) beside, it's (C) hardly your (D) mistake.

2/ (A) The whole report is (B) badly typed. (C) Moreover, it's (D) imaccurate.

3/ I'm not (A) astonish she (B) shouted at us! (C) How would we like (D) to be pushed into a wall?

4/ Nguyen is (A) everything we'd ever (B) want (C) in a man - brilliant, (D) fun and attractive.

5/ They just hope (A) that the money (B) goes to those (C) who are mainly in (D) needs.

6/ A doctor (A) with profession, this is his first (B) pleasure trip (C) into writing (D) for the theatre.

7/ She (A) views her life (B) like a spiritual (C) voyage towards a superior (D) understanding of her confidence.

8/ Trung was a (A) youthful sailor (B) on his first (C) sea (D) excursion.

9/ The (A) journey guide (B) pointed out the message (C) that runs round (D) the inside of the sports ground.

10/ (A) Supersonic airplanes can (B) go (C) more fast than (D) the speed of sound.

C. READING

I. Fill ONE suitable word into each of numbered blaks in the passage.

Australia is a big country, but nearly all Australians live near the sea. On hot summer days, you can see thousands of people at the beach. Many beaches have waves (1)______ are very high.

These large waves are known as surf and the people who ride them are called surfers. Surfing is a skill, and it needs learning. Don’t (2)______ to be able to surf properly the (3)______ time you try. However, by practising a few times you will learn (4)______ to do it.

Surfing is not a new sport. Perhaps its origins need explaining. It started hundreds (5)______ years ago in Hawaii. Men swam (6)______ to sea to catch fish and found they could come back to land very quickly by riding the waves. These first surfers did not (7)______ a board. They were “body surfers”. Many people (8)______ do this type of surfing today.

After a while people started to use boards and rode the waves by lying, kneeling or standing (9)______ them. These first surfboards were made of wood and the water made them rot after a while. Today, surfboards are made of plastic or fibreglass (10)______.

II. Read the following passage and choose the correct answer.

The search for alternative sources of energy has led in various directions. Many communities are burning garbage and other biological waste products to produce electricity. Converting waste products to gases or oil is also an efficient way to dispose of waste.

Experimental work is being done to derive synthetic fuels from coal, oil shale and coal tars. But to date, that process has proven expensive. Other experiments are underway to harness - power with giant windmills. Geothermal power, heat from the earth, is also being tested.

Some experts expect utility companies to revive hydroelectric power derived from streams and rivers. Fifty years ago hydroelectric power provided one third of the electricity used in the United States, but today it supplies only four percent. The oceans are another potential source of energy. Scientists are studying ways to convert the energy of ocean currents, tides, and waves to electricity. Experiments are also underway to make use of the temperature differences in ocean water to produce energy.

1. Which is the best title of the passage?

A. Efficient Ways of Disposing of Waste            

B. The Use of Water Productions for Energy

C. The Search for Alternative Sources of Energy           

D. New Discoveries in Geothermal Power

2. In the second paragraph, the phrase “synthetic fuels” could best be replaced by which of the following?

A. Biological fuels                                       B. Low burning fuels                      

C. Fast burning fuels                                   D. Artificial made fuels

3. Which of the following is NOT mentioned in the passage as an alternative source of energy?

A. Burning of garbage                                 B. Geothermal power                    

C. Synthetic fuels                                         D. Electricity

4. According to the author, the impracticability of using coal, oil shale and coal tars as sources of energy is due to ___________ .

A. their being time consuming                  

B. their being money consuming

C. the scarcity of sources                           

D. the lack of technology their being money consuming

5. The word “it” in the last paragrph refers to ____.

A. alternative source            B. the United States C. hydroelectric power        D. Electricity

6. What can be inferred from the last paragraph?

A. Hydroelectric power will be the main source of energy

B. Synthetic fuels will be the principal source of alternative energy

C. Alternative energy will come from a variety of sources

D. All alterenative production of energy will be delivered from water.

III. Choose the correct letter A, B, C or D that best fits the blank in the passage.

Speech is one of the most important (1)___ of communicating .It consists of far more than just making noises . To talk and also to (2)____ by other people, we have to speak a language ,that is, we have to use combinations of (3)____that everyone agrees to stand for a particular object or idea. Communication wouldbe impossible if everyone made up their own language. Learning a language properly is very( 4)___. The basic( 5)____of English is not very large, and only about 2,000 words are needed to speak it quite (6)___.But the more idea you can (7)____ the more precise you can be about their exact meaning. Words are the (8)____thing we use in communicating what we want to say. The way we( 9)____the words is also very important. Our tone of voice can express many emotions and ( 10)____whether we are pleased or angry, for instance.

1. A. reason                           B. tests                       C. ways                      D. rules

2. A. be spoken                     B. be examined         C. be understood      D. be talked

3. A. systems                        B. sounds                   C. languages              D. talks

4. A. easy                              B. important              C. simple                   D. expensive

5. A. grammar                       B. word                      C. vocabulary           D. structure

6. A. fluent                            B. good                      C. well                        D. perfect

7. A. need                              B. grow                      C. express                  D. pass

8. A. main                              B. certain                   C. full                         D. most

9. A. talk                                B. say                         C. pass                       D. send

10. A. show                           B. ask                         C. understand           D. know

IV. In the following text, six sentences or parts of sentences have been removed. Above the extract you will find the six removed sentences PLUS one sentence which doesn't fit. Choose from the sentences (A-G) the one which fits each gap (1-6). Remember, there is one extra sentence you do not need to use. Write the correct letter in the box.

Choose from the following sentences to fill the spaces in the text. There is ONE extra.

A. Using a microwave for cooking a large food mass is difficult due to limited penetration of microwaves.

B. This can be overcome by leaving the food to stand for a few minutes when cooking is completed.

C. It is advised that the water should be poured slowly into another container that already contains the powder.

D. In this way, buying a microwave oven with a turntable ensure the food is cooked throughout.

E. Conversely the microwaves do not heat glass, ceramic and plastic containers.

F. If the microwaves are not absorbed inside the oven, the oven can be damaged by electrical arcs and overheating of the microwave source.

G. When water in that state is disturbed, it can suddenly and unexpectedly boil violently.

MICROWAVING

Microwaving is a method of cooking where food is bombarded by microwaves, usually within an appliance called a microwave oven which excite the water, fat and sugar molecules, thereby heating (cooking) both the outside and center of the food at the same time. (1)…………………

 (A common myth is that a microwave oven cooks from the center of the food outward. This appears to happen because heat generated at the surface escapes more readily from the surface of the food into the surrounding air.) One advantage of microwaving is that small amounts of food can be heated very quickly, making it useful for reheating leftovers.

The disadvantage is that food which is microwaved does not undergo some of the chemical reactions, such as browning, which makes the food visually attractive. Primitive microwave ovens often do not cook evenly, leading to a concern that bacteria easily killed by more traditional cooking methods may survive the quick cooking time in "cold spots", though the food item as a whole is cooked to a safe average temperature. (2) ……

Some high-end microwave ovens are combined with a convection oven which basically cook the food using microwave and hot air simultaneously to achieve both the fast cooking time and browning effect.

(3) …………………

However microwave ovens are used in some fast food chains and special microwave bags are available for cooking fowl or large joints of meat.

Professional chefs generally recommend using microwaves for a limited set of tasks, including: melting fats (such as butter) and chocolate, cooking grains like oatmeal and grits, cooking rice, thawing frozen meats and vegetables before cooking by other methods and quickly reheating already-cooked foods.

Using a microwave to boil water is potentially dangerous, due to superheating. In a microwave, water can be raised quickly to a temperature above the boiling point before major bubbles form, especially if it is purified and in a very clean glass vessel. (4) …………………

 This effect is rare, even for scientists who try to deliberately recreate it, and any seed whatsoever for boiling is likely to prevent the problem. Boiling water with, for instance, a teabag already in it will prevent any dangers by providing a seed, as will using a mug that is not perfectly clean.

The risk greatly increases when water has already been boiled once in the same container. This situation can occur if the user of the oven boiled the water once, forgot about it, then came back later to boil it again. The first time the water boils, the seed bubbles (microscopic bubbles of air around which larger steam bubbles grow) are used up and largely eliminated from the water as it cools down. When the water is heated again, the lack of seed bubbles causes superheating, and a risk of a steam explosion when the water's surface is disturbed.

Placing something in the water before heating can mostly alleviate this risk. If you are planning to mix something with the water, say tea or hot chocolate, adding it before heating will insure that the water boils. Otherwise, placing a wood object, for instance a chopstick, in the water before heating will also work.

Care should be taken when removing heated water from a microwave. Make sure that the hands are protected from possible liquid boil-over, place the container on a level, heat-proof surface and stir liquid with a warm spoon. Also, never add powdered substances (such as instant coffee or cocoa mix) to the container taken from the microwave, due to the addition of all those seed bubbles and the potential for violent, spontaneous boiling. (5) …………………

Metal objects, such as metal utensils, in a microwave oven can lead to dangerous situations. Metals do not absorb microwaves effectively. Instead, metals reflect microwaves, thereby preventing the latter from reaching the food. (6) …………………

 Thin metal layers, such as metal foil and mugs with metal trim can melt or burn due to the strong electrical currents that are generated in metal objects. However, small solid metal objects, such as spoons, in combination with a large amount of absorbing food or liquid, normally do not lead to problems.

This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Original Wikipedia article.

D. WRITING

I. Rewrite the following sentences without changing the meaning of the printed sentences.

1.      The phone stopped ringing the moment I got down stairs.

No sooner _______________________________________________

2.      He is determined to carry on working when he is 65.

He has no ________________________________________________

3.      He was very sorry that he didn’t see Audrey on her trip to London.

He greatly ______________________________________________

4.      She agreed to go out to dinner with him because she assumed he was not married.

Had she __________________________________________________

5.      Everyone was surprised that the singer had very little money when he died.

The singer had _____________________________________________

II. Children today are too dependent on computers and electronic entertainment. It would be better for them to be outside playing sports and taking part in more traditional past times than spending all day indoors.

Do you agree or disagree with this statement?

You should write at least 200 words.

Lời giải

A. PRONUNCIATION 

I. Pronunciation

1. B     2. B     3. C     4. A     5. D

II. Stress

1. B     2. B     3. C     4. A     5. C

B. GRAMMAR AND VOCABULARY 

I. 

1. C

2. A

3. B

4. A

5. D

6. D

7. A

8. B

9. B

10. C

11. A

12. C

13. D

14. D

15. A

II. 

1. theft

2. painful

3. owner

4. valuables

5. accidentally

6. advice

7. insurance

8. sensible

9. suggestions

10. reliable

III.

1. (B) beside →  besides     

2. (D) imaccurate →  inaccurate    

3. (A) astonish →  astonished        

4. (D) fun →  funny 

5. (D) needs →  need

6. (A) with profession →  by profession  

7. (B) like →  as       

8. (D) excursion →  voyage            

9. (A) journey guide →  tour guide           

10. (C) more fast than →  faster than


 

C. READING

I.

1. that/which

2. expect

3. first

4. how

5. of

6. out

7. use

8. still

9. on

10. instead

II.

1C

2D

3D

4B

5C

6A


III. 

1. C

2. C

3. B

4. B

5. C

6. C

7. C

8. A

9. B

10. A

IV. 

1E

2B

3A

4G

5C

6F


D. WRITING

I. 

1. No sooner had I got downstairs than the phone stopped ringing.

2. He has no intention of giving up working/ retiring when he is 65.

3. He greatly regretted not seeing Audrey on her trip to London.

4. Had she known that he was married, she would not have agreed to go out to dinner with him.

5. The singer had very little money (left) when he died, which surprised everybody.

II. 

The impression mark is based on the following scheme: 

1.      Content (50% pts): a provision of all main ideas and details as appropriate

2.      Language (25%pts): a variety of vocabulary and structures

3.      Presentation(25%pts): coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English language gifted secondary students.

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề ôn thi học sinh giỏi

Năm học 2020 - 2021

Môn: Tiếng Anh 8

Thời gian làm bài: 60 phút

SECTION A: PHONETICS

I- Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words in each group

1. a. fun                      b. sun                          c. bury                        d. under

2. a. cold                    b. circus                     c. call                          d. count

3. a. wide                   b. like                         c. hide                        d. little

4. a. have                   b. face                        c. trade                       d. place

5. a. bank                   b. value                      c. cash                        d. safe

II- Pick out the word that has the stress pattern different from that of the other words.

1. a. national             b. engineer                 b. figure                     d. scientist

2. a. social                 b. electric                   b. contain                   d. important

3. a. money                b. annual                    c. metal                      d. design

4. a. convenient        b. dependent             c. deposit                   d. different

5. a. provide              b. combine                 c. service                   d. account

SECTION B: LEXICO - GRAMMAR

I - Choose the best answer to complete each sentences

1. Her parents were very .......... because she was out so late that night.

a. responsible                        b. sorry                        c. worried                  d. overcome

2. After a lot of difficulty, he ........... to open the door.

a. managed                            b. succeeded              c. obtained                 d. realised

3. I have been looking for this book for month, and ...........I have found it.

a. at last                                  b. in time                   c. at the end               d. at present

4. My employer’s ........ of my work does not matter to me at all.

a. meaning                             b. belief                      c. opinion                   d. expression

5. The purpose of the examination was to.......... the students’ knowledge of the subject.

a. try                                       b. inspect                   c. prove                      d. test

6. I’ll have to ........ to you, otherwise he will hear.

a. shout                                   b. say                          c. whistle                   d. whisper

7. As soon as the fire bell rang everyone walked quickly downstairs and out of the building.  .......... gathered in the car park.

a. while                                  b. then                        c. before                     d. to

8. There’s .......... to be frightened of the dog; he’s quite harmless.

a. a fear                                  b. no fear                   c. no need                  d. any reason

9. After closing the envelope, the secretary ......... the stamps on firmly.

a. licked                                 b. sucked                    c. stuck                       d. struck

10. The teacher ............ them the answer to the question.

a. explained                           b. told                         c. said                         d. discussed

11. These shops have goods for sale at … prices

a. attraction                           b. attracted                c attract                      d. attractive

12. My brother is interested in doing …….. research.

a. scientific                            b. science                   c. scientist                 d. scientificial

13. If there weren’t the pull of the earth, everyone ….. of the same weight.

a. would be                            b. is                             c. will be                    d. are

14. Besides electricity, Faraday also made lots of ….. in the field of chemistry.

a. discovers                           b. inventions             c. invents                   d. discoveries

15. Mike was absorbed …… his work and didn’t notice me coming in.

a. with                        b. in                            c. at                             d. by

II- Find a mistake in the sentences and correct 

1. His parents were disappointed about his grade in the math exam.

2. The word “lovely” is an adverb derived from the noun “love”

3. My city is famous with beautiful landscapes.

4. Our teacher is a man who never destroys his promise.

5. Don’t litter! We must keep the room cleanly and tidy.

6. Jim has two sisters, both of them are married.

7. This ring must be expensive. It is made by gold.

8. While you had been out, Tom came to see you. 

9. We don’t have to take the test again, have we?

10. Her little brother insisted  to go out by himself.

III- Put the words in the brackets into correct form

1. This coffee is too......... to drink.                                                                        HEAT

2. I really don’t think he has the ........ to do this job.                                          ABLE

3.The professor explained his ideas with great .........                                          CLEAR

4. Do you know what the .......... of river is ?                                                       DEEP

5. He is a very ........... carpenter.                                                                           SKILL

6. He .......... to hit me if I didn’t hand over my money.                                      THREAT

7. He drives so .......... that he is sure to have an accident.                                 CARE

8. I am ......... he will succeed in his chosen career.                                            CONFIDENT

9. No one with a recent ........ record will be considered for this job.               CRIME

10. We have decided to interview only the best six....... for the job.                APPLY

SECTION C: READING COMPREHENSION

I- Fill each gap in the passage with one word or phrase from the box

Firstly, moreover, in contrast, first of all, on the other hand, 

in conclusion, however, in addition, on the whole, as a result

Living in the country is something that people from the city often dream about. 1...., in reality, it has both its advantages and disadvantages.

There are certainly many advantages to living in the country. 2....... we can enjoy peace and quiet. 3...., people tend to be friendlier and more open. A further advantage is that there is less traffic, so it is safer for young children. 4......, there are drawbacks to life outside the city. 5....., because there are fewer people, we are likely to have fewer friends. 6....., entertainment is difficult to find, particularly in the evening. Furthermore, the fact that there are fewer shops and services means that it is harder to find work. 7...., we may have to travel a long way to work, which can be extremely expensive.

8......., it can be seen that the country is more suitable for some people than others. 9..., it is often the best place for those who are retired or who have young children. 10...., young, single people who have a career are better provided for in the city.

II- Fill each gap with a suitable word

In the thirteenth-century Wales there was a handsome young prince called Llewellyn. He was very fond 1…….. hunting and often 2…………. to go out into the forests and mountains with his favorite hunting-dog, 3………name was Grelert. 4…….day, however, he left Gelert 5…….home to guard his baby son who was only a 6……. months old. In the evening when the prince returned 7…….hunting he saw that his house was 8…….. a terrible mess. The furniture 9……. been knocked 10………… and there blood on the walls. He could not find his baby son. Then he saw his dog Gelert 11……. toward him, covered in blood. The prince 12……… that the dog had attacked and killed his son. Prince Llewellyn became violently angry, 13……..his sword and killed the dog with one blow.

However, when he looked around his house more carefully he found his son lying under a chair, alive 14……..well. Then he saw the dead body of a huge wolf. He realised that Gelert had 15…….his son’s life 16………. fighting and killing the wolf. The prince was horrified 17………the mistake he had 18……….and when he buried his dog he built 19………enormous pile of stones to mark the spot, which can 20………. be seen today. He never went hunting again.

III- Choose the best answer:

Money is something we all take for granted in our lives. Some of us may wish we had more of it but we all recognise it when we see it, whether in the form of coins, notes or cheques. It is difficult to imagine how people managed without money. In the earliest periods of human history, people used to exchange goods directly. They would exchange things they had plenty of for things that they were in need of. For example, they might offer food for tools. This method of exchange, which is known as “barter”, has many disadvantages. Certain goods may be difficult to carry, they may not last long, or may be impossible to divide into smaller units. It can also be difficult to know the worth of something compared with other goods.

According to historians, the first money, in the sense we understand it today, consisted of gold coins produced about 2,500 years ago. Gold, being a very precious metal, was a suitable material. The introduction of gold coins was acceptable to everyone and they were still being used at the beginning of this century, although they have now been replaced by paper money and coins made of ordinary metals.

1. In the old days, people exchanged………..

a. what they needed for what they had                              b. food for tools

c. what they had for what they needed                              c. goods for money

2. “barter” is a system of exchange in which ………

a. food is exchanged for tools                                             b. no money is used

c. money is used to buy things                                           d. goods are difficult to carry

3. Direct exchange of goods is ……. because some gods may be too big to carry.

a. advantageous                                                                    b. precious

c. impossible                                                                         d. disadvantages

4. According to historians, the first money was ………

a. made of paper                                                                   b. made of gold

c. made of coins                                                                   d. made of 2000 years ago

5. Modern money is made of ……….

a. gold                                                                                    b. paper or gold

b. ordinary metals                                                                d. paper or ordinary metals

SECTION D: WRITING

I- Rewrite the following sentences without changing meaning 

1. You damaged my bicycle, John!” said Margaret.     

Margaret accused …….

2. It is one hundred years since the birth of D.H.Lawrence, the famous novelist.

D.H Lawrence…….

3. John Speke failed to find the source of the River Nile.

John Speke didn’t succeed……

4. Maria didn’t apply for the job in the library and regrets it now.

Maria wishes……

5. Helen wanted to know the name of Shirley’s hairdresser’s.

Helen said, “Shirley, where…..

6. This furniture is so old that it’s not worth keeping.

This is…..

7. Handicapped people find shopping in supermarkets difficult.

It’s…..

8. Why don’t you meet to discus the pay offer?

I suggest….

9. Without this treatment, the patient would have died.

If he….

10. Although he didn’t speak Dutch, Bob decided to settle in Amsterdam.

In spite ……

II- Complete the following sentences

1. It/ difficult/ get there on time

7. When we/ there/ train/ already leave/ station.

1. You/ interested/ listen/ pop music/ classical music?

10. How long/ it/ you/ get/ your school/ bus?

3. If/ it/ fine/ tomorrow/ we/ fishing

III- Write  about 150 to 200 words to give your own opinion on the following topic

Physical exercises are very useful to our health” 

Lời giải

SECTION A

I. 

1. c     2. b     3. d      4. a      5. d

II. 

1. b. engineer    2. a. social  3. design      4. different     5. service


SECTION B

I. 

1. c. worried              2. a. managed            3. a. at last                 4. c. opinion       

5. d. test                     6. d. whisper             7. b. then                    8. c. no need               

9. c. stuck                  10. b. told                  11. d. attractive         12. a. scientific 

13. a. would be         14. b. inventions       15. b. in

II.

 

1. disappointed with      

2. ....an adjective     

3. famous for..........  

4. ........breaks promise

5. clean.........

6. both of whom.......... 

7. of gold    

8. were out     

9. ......do we    

10. .......insisted on going


 

III. 

1. hot                          2. ability                    3. clearness/ clarity              4. depth       

5. skillful  / skilled   6. threatened             7. carelessly                          8. confident                

9. criminal                 10. applicants   

SECTION C

I.  

 

1. however     

2. firstly  / first of all    

3. moreover /  in addition  

4. on the other hand  

5. firstly  / first of all    

6. moreover /  in addition   

7. as a result      

8. in conclusion

9. on the whole  

10. in contrast


 

II.

 

1. of    

2. liked  / wished  / wanted/ used      

3. whose      

4. One/ That      

5. at     

6. few    

7. from    

8. in     

9. had     

10. over    

11. run/ running/ come/ walk/ ect.      

12. thought/ believed

13. drew/ took/ swung/ seized   

14. and  

15. saved/ protected/ defended  

16. by   

17. at / by

 18. made      

19. an   

20. still/ easily / even


 

III.

1. c    2. b    3. d       4. b   5. d

SECTION D: 

1. Margaret accused John (him) of damaging (having damaged)her bicycle.

2. D.H Lawrence, the famous novelist, was born 100 years ago/ a hundred years ago/ one hundred years ago.

3. John Speke didn’t succeed in finding the source of the River Nile.

4. Maria wishes she had applied for the in the library

5. Helen said, “Shirley, where do you get your hair done? / do you have your hair cut?

6. This is such old furniture that it’s not worth keeping

7. It’s difficult for handicapped people to shop / go shopping/ do shopping

8. I suggest (that) you (should) meet/ have a meeting

9. If he hadn’t followed this treatment, the patient would have died.

.......................received .........................

.......................been given .............................

.............hadn’t had this treatment,................

.......................been treated in this way,...............

10. In spite of not speaking Dutch, Bob decided to settle in Amsterdam.

........................the fact that he didn’t speak Dutch,...............

..................of speaking no Dutch,............

.................of being unable to speak Dutch,........................

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề ôn thi học sinh giỏi

Năm học 2020 - 2021

Môn: Tiếng Anh 8

Thời gian làm bài: 60 phút

Part 1: Phonology

I. Choose the word who nderlined part s pronounced differently from that of  the others in each group. 

1.A. polio                   B. police                    C. polite                     D. pollute

2.A. chaos                  B. character               C. charity                   D. chord

3. A. says                   B. plays                      C. days                       D. raise

4. A. southern           B. mathematics         C. breath                    D. truth

5. A. disuise              B. cruise                     C. bruise                    D. suit

6. A. hour                  B. our                         C. pour                       D. sour

7. A. sergeant            B. servant                  C. service                   D. servile

8. A. promised          B. reduced                 C. released                D. relieved

9. A. aplogy               B. classif                 C. trestify                   D. verify

10. A. beloved          B. naked                     C. ploughted              D. learned

II. Choose the word with the different stress pattern. 

11.A. because           B. method                  C. standard                D. wooden

12. A. American       B. industrious           C. properity               D. variation

13. A. eventual         B. community           C. infected                 D. militarism

14. A. refuge             B. electronic              C. education              D. deficiency

15. A. assasinate       B. equality                 C. intelligence           D. understanding

16. A. ashtray            B. music                     C. serve                      D. temper

17. A. challenging    B. cunsultant             C. purity                     D. wholesater

18. A. assemble        B. glorious                 C. majestic                 D. together

19. A. antonym         B. consequence        C. phenomenon        D. ingot

20.A. destination      B. enthusiast             C. hallucinate           D. technology


Part 2: Vocabulary

Choose the best answer 

1.If Harold………….with his piano playing, he could eventually reach concert standard.

A. sustains                 B. perseveres             C. maintains              D. survives

2. Anna is a very nervous child and she’s very………………….of strangers.

A. terrified                 B. frightened              C. petrified                D. horrified

3. The government is thinking of bringing………..a law to make it compulsory for cyclists to wear crash helmets.

A. on                          B. up                           C. in                            D. round

4. I love the painting of an ald man. He has such a beautiful……………smile.

A. childhood              B. childish                 C. childless                D. childlike

5. She caught a ……………………of the thief as he made his get- away.

A. glance                   B. sight                       C. glimpse                 D. flash

6. It was a service…………..I will be enternally grateful.

A. to which                 B. for which              C. to whom                D. for whom

7. Frank has a house in the ………………..

A. outskirts                B. edges                     C. limits                     D. suburds

8. The film lasted every three hours with…………….of 15 minutes between part one and part two.

A. a pause                  B. an interruption     C. an interval            D. a stop

9. The person who writes symphonies or concertos is a ……………..

A. composer               B. conductor            C. pianist                   D. playwright

10. Is it far to Stambord? It’s only………………..from here.

A. stone’s cut                                                B. bird’s eye view 

C. short cut                                                    D. step in the right direction

Part 3: Grammar and stuctures.

I. Finish each of the following sentences so that it meaning exactly the sentence above it. 

1.Andrew is the most generous person I have ever met.

I’ve yet…………………………………………………………………………

2. Far more people live to entertainment age in Britain than in Philipines.

Not……………………………………………………………………………….

3. His father is going to fix the ball for him tomorrow.

He is going ………………………………………………………………………

4. She never seems to succeed eventhough she studies much.

Much……………………………………………………………………………

5. I nevr thought that I would win a prize.

It had……………………………………………………………………………

6. I would love to be rich and famous.

If………………………………………………………………………………...

7. Simon hadn’t expected that he would feel so weak after the operation.

The operation left……………………………………………………………….

8. They secretly declared independence two days ago.

A secret…………………………………………………………………………

9. Juliet simply couldn’t wait for his return.

Juliet could……………………………………………………………………...

10. I don’t intend to apologize to either of them.

I have…………………………………………………………………………...

II. Fill in each gap with the correct form of the word in brackets.

  1. Tax exemption only applies to those with (resident) ……..status.
  2. His busy schedule made him completely (access)………………..to his students.
  3. He works for UNESCO in a purely (advice)…………………role.
  4. The sun and the moon are often (person)…………………in poetry.
  5. Now there is every(like)………………………………..that the residents will have a private plane in their garage.
  6. They told me the museum was open today but I was obviously (inform)……
  7. Do you think these children are (nourish)………………..? They look very thin.
  8. Have you read the latest (reveal)……………….about Madonna’s private life?
  9. We try to ensure the (be)…………….of our employees.
  10. Tourists forget their (conceive)………ideas as soon as thay visit our country.

III. Choose the best answer

1.I’d rather you………..at my party last night.

A. be                           B. were                       C. had been                           D. have been

2. …….will Mr Forbes be able to regain control of the company.

A. With hard work                                       B. In spite of his hard work 

C. Only if he works hardly                         D. Only with of his hard work

3. Barbara didn’t mention…………about her progress report at work, but I’m sure she is.

A. concerning                                               B. to concern 

C. being concerned                                      D. to be concerned

4. Snow and rain………of nature.

A. are phenomenon                                      B. are phenomena 

C. is phenomena                                           D. is phenomenon

5. Everyone was going away on holiday this week,………………..?

A. wasn’t it                B. wasn’t be              C. weren’t they                     D. wasn’t she

6…………….my key, I wasn’t able to bet into the room.

A. Losing                   B. I had lost               C. I lost                                  D. Having lost

7. It’s no good pretending. You’ve got to…………………..reality.

A. come up to                                                B. face up to  

C. come up with                                           D. get round to

8.I haven’t …………………………..decided where to go on holiday this year.

A. still                        B. yet                          C. already                              D. then

9. “Why are you angry at Bob?”

- “I don’t  like it when he makes jokes………my expense.”

A. for                          B. on                           C. at                                        D. to

10. A car……………many different pars.

A. is made                                                     B. is made up of 

C. is made of                                                 D. makes up of

Part 4: Reading comprehension

I. Choose from the phrasesA-H the one which fits each gap. 

Scientists estimate that at the beginning of 20th century 100,000 tigers flourished throughout Asia, from estern Russia and Korea through eastern and southern China, Southest Asia, the Indian subcontinient, and into Pakistan. At the start of the 21st century only 5,000 to 7,000 tigers lived (1)…………

Cambodia, China, India, Laos, Malaysia, Myanmar, Nepal, North Korea, Russia, Sumatra, Thailand, and Vietnam. Tigers are now extinctin Bali, Java, and around the Caspian Sea, and nearly so in Chinaand North Korea, Less than 20 percent of today’s tiger habiat is located (2)……………………, which means that the majority of the areas where tigers live could be lost to others uses, such as agriculture or urbanization.

Tigers are territorial- they live alone (3)…………..jother tigers. The ideal tiger territory is a large forested area with rich vegetation for cover, plentiful water to drink and cool off in, and urbudant deer, swine, and other large mammals to eat. With these three esential, tigers can thrive (4)…………, tropical rain forests in Sumatra and Southest Asia; cool oak and pine forest in the Amur River Valley in far eastern Russia; tall grass jungles (5)………in Bamngladesh; and mountain slopes in Bhutan.

A.in no more than a hundred species left

B.in the wild in just 14 Asian countries: Bangladesh, Bhutan.

C. in will life preserves which are built

D. in large areas that they defend from

E. in national parks or other protected areas

F. in India and Nepal; coastal mangrove forests

G. in deverse habiats and climates including

H. in the surburbs or on the outskirts of the city


II. Read the passage and answer the questions. 

According to airline industry statistics, almost 90 percent of airline accidents are survivable or partially survivable. But passengers can increase their chances of servival by learning and following certain tips. Experts say that you should read and listen before take off and ask questions if you have uncertainties. You should fasten you seat belt low on your hips and as tightly as possible. Of course, you should also know how the realisemechanism of your belt operates. During takeoffs and landings, you are advised to keep your feet flat on the floor. Before takeoff you should locate the nearest exit and a alternative exit and count the rows of seats between you and the exits so that you can find them in the dark if necessary.

In the event that you are forewarned of a possible accident, you should put your hands on your ankles and keep your head down until your plane comes to complete stop. If smoke is present in the carbin, you should keep your head low and cover your face with napkins, towels or clothing. If possible, wet these for added protection against smoke inhalation. To evacuate as quickly as posible, follow crew commands and do not take personal belongings with you. Do not jump on escape slices before they are in front of you. When you get to the ground, you should move away from the plane as quickly as possible, and never smoke near the wreckage.

1.What is the main topic of the passage?

2. According to experts, when are travelers urged to read and listen to safety instructions?

3. Which exits should an airline passenger locate before takeoff?

4. Find out a word which is synonym with the word “evacuate” in the passage.

5. What does the paragraph following the passage most probably discus?

Lời giải

Part 1: Phonology

I.

1.A                  2. C                 3. A                 4.A                  5. A 

6. C                  7. A                 8. B                9. C                 10.C

II.

11.A               12. D              13. D              14. D              15. D 

16. C               17. B               18. B               19. C               20. A

Part 2: Vocabulary

I.

1.B                  2. A                  3. C                4. D                  5. C 

6. B                 7. D                 8. C                 9. A                 10.A

II. 

 

1.survival                   

2. distributed             

3. exist                        

4. sources 

5. increasing  

6. developing                        

7. discharged        

8. agriculture 

9. conservation         

10. inefficient


 

Part 3: Grammar and structure

I.

1. I’ve yet to meet anyone who is more generous than Andrew.

2. Not as many people live to retirement age in the Philipines as in Britain.

3. he is going to have his father fix the ball tomorrow.

4. Much as she studies, she never seems to succeed.

5. It had never crossed my mind that I’d win a prize.

6. If only I were rich and famous.

7. The operation of independence was made 2 days ago.

8. A secret declaration left Simon feeling weaker than he had expected.

9. Juliet could only long for his return.

10. I have no intention of apologizing to either of them.

II.

1.C                  2. C                 3. C                 4. B                 5. C

 6. A               7. B                 8. B                 9. A                 10.B

Part 4: Reading comprehension

I.

1.B                   2. E                3. D                  4. G               5. F

II. 

1. Guidelines for increasing aircraft passenger survival.

2. before take off

3. The two closest to the passenger’s seat.

4. vacate

5. How to preceed once you are away from the aircraft.

Tải xuống

Xem thêm các bộ đề thi Tiếng Anh lớp 8 hay khác:

Giới thiệu kênh Youtube VietJack

Ngân hàng trắc nghiệm lớp 9 tại khoahoc.vietjack.com

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Phụ huynh đăng ký mua khóa học lớp 9 cho con, được tặng miễn phí khóa ôn thi học kì. Cha mẹ hãy đăng ký học thử cho con và được tư vấn miễn phí. Đăng ký ngay!

Tổng đài hỗ trợ đăng ký khóa học: 084 283 45 85

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng....miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.


Nhóm học tập 2k7