Với 20 câu hỏi trắc nghiệm Tiếng Anh 12 Unit 2 phần Reading trong Unit 2: A multicultural world sách Global Success sẽ giúp học sinh ôn luyện Tiếng Anh 12 Unit 2 Global Success.
Trắc nghiệm Tiếng Anh 12 Unit 2 (Global Success có đáp án): Reading
Questions 1-7. Read the text carefully then answer the following questions.
Culture is a strong part of people’s lives. It influences their views, their values, their humor, their hopes, their loyalties, and their worries and fears. If you are from New Mexico or Montana, if your parents are Cambodian, French Canadian, or Native American, if you are German Catholic or African-American, if you are Jewish or Mormon, if you are a boy or a girl, if you are a mixture of cultures your culture has affected you. So when you are working with people and building relationships with them, it helps to have some perspective and understanding of their cultures.
But as we explore culture, it’s also important to remember how much we have in common. A person who grew up in Tibet, will probably see the world very differently than someone who grew up in Manhattan - but both people know what it is like to wake up in the morning and look forward to the adventures that of the day. We are all human beings. We all love deeply, want to learn, have hopes and dreams, and have experienced pain and fear.
At the same time, we can’t pretend that our cultures and differences don’t matter. We can’t gloss over differences and pretend they don’t exist, wishing that we could be alike. And we can’t pretend that people that discrimination doesn’t exist.
People have very different views of what a multicultural society or community should be like or could be like. In the past few decades there has been a lot of discussion about what it means to live and work together in a society that is diverse as ours. People struggle with different visions of a fair, equitable, moral, and harmonious society.
Question 1. Culture has effect on the followings EXCEPT _______.
Quảng cáo
A. anxieties
B. desires
C. opinions
D. gestures
Đáp án đúng: D
Giải thích:
Dựa vào câu: It influences their views, their values, their humor, their hopes, their loyalties, and their worries and fears. (Nó ảnh hưởng đến quan điểm, giá trị, khiếu hài hước, hy vọng, lòng trung thành, cũng như nỗi lo lắng và sợ hãi của họ.)
Question 2. If we learn about the differences among many cultures, _______.
A. we are always afraid and react to everything with fear.
B. we will look on the bright side of life and think that the future can be positive.
C. we want to love someone who experience foreign cultures with unprecedented ease.
D. we should know that the similarities between us and others who have different cultures.
Đáp án đúng: D
Giải thích:
Dựa vào câu: But as we explore culture, it’s also important to remember how much we have in common. (Nhưng khi khám phá văn hóa, điều quan trọng là phải nhớ rằng chúng ta có bao nhiêu điểm chung.)
Quảng cáo
Question 3. Why do we all expect something interesting when a new day comes although having different cultures?
A. We know who we are
B. We need love, money and health
C. We are all human beings
D. We share many things in common
Đáp án đúng: C
Giải thích:
Dựa vào câu: A person who grew up in Tibet, will probably see the world very differently than someone who grew up in Manhattan - but both people know what it is like to wake up in the morning and look forward to the adventures that of the day. (Một người lớn lên ở Tây Tạng có thể sẽ nhìn thế giới rất khác so với người lớn lên ở Manhattan - nhưng cả hai đều biết cảm giác thức dậy vào buổi sáng và mong chờ những cuộc phiêu lưu trong ngày là như thế nào.)
Question 4. According to the passage, which of the following statements is NOT TRUE?
A. Culture has become an important part of our daily lives.
B. When we get acquaintance with someone, we shouldn’t know about their cultures.
C. Discrimination is still a problem in modern society.
D. People have very different attitudes towards cultural diversity.
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: So when you are working with people and building relationships with them, it helps to have some perspective and understanding of their cultures. (Vì vậy, khi làm việc với mọi người và xây dựng mối quan hệ với họ, bạn sẽ cần có góc nhìn và hiểu biết về văn hóa của họ.)
Question 5. The word “equitable” in the passage is OPPOSITE in meaning to _______.
Quảng cáo
A. one-sided
B. even-handed
C. touch-oriented
D. impartial
Đáp án đúng: A
Giải thích:
“equitable” = công bằng, bình đẳng >< “one-sided” = phiến diện, thiên vị.
Question 6. According to the passage, what is one common experience shared by all humans?
A. Having the same culture and traditions
B. Waking up in the morning and looking forward to the day
C. Growing up in the same environment
D. Sharing the same religion
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: A person who grew up in Tibet, will probably see the world very differently than someone who grew up in Manhattan - but both people know what it is like to wake up in the morning and look forward to the adventures that of the day. (Một người lớn lên ở Tây Tạng có thể sẽ nhìn thế giới rất khác so với người lớn lên ở Manhattan - nhưng cả hai đều biết cảm giác thức dậy vào buổi sáng và mong chờ những cuộc phiêu lưu trong ngày là như thế nào.)
Question 7. What does the passage suggest about multicultural societies?
A. Everyone agrees on how they should look.
B. They often create problems that cannot be solved.
C. People have different ideas of what they should be like.
D. They are always harmonious and fair.
Đáp án đúng: C
Giải thích:
Dựa vào câu: People have very different views of what a multicultural society or community should be like or could be like. (Mọi người có quan điểm rất khác nhau về việc một xã hội hay cộng đồng đa văn hóa nên như thế nào hoặc có thể như thế nào.)
Dịch bài đọc:
Văn hóa là một phần quan trọng trong cuộc sống của con người. Nó ảnh hưởng đến quan điểm, giá trị, sự hài hước, hy vọng, lòng trung thành, cũng như những lo lắng và sợ hãi của họ. Cho dù bạn đến từ New Mexico hay Montana, nếu cha mẹ bạn là người Campuchia, người Canada gốc Pháp, hay người Mỹ bản địa, nếu bạn là người Đức theo Công giáo hay người Mỹ gốc Phi, nếu bạn là người Do Thái hay người Mặc Môn, nếu bạn là con trai hay con gái, nếu bạn là người pha trộn nhiều nền văn hóa, văn hóa của bạn đã ảnh hưởng đến bạn. Vì vậy, khi bạn làm việc với mọi người và xây dựng mối quan hệ với họ, việc có một số quan điểm và hiểu biết về văn hóa của họ sẽ rất hữu ích.
Nhưng khi chúng ta khám phá văn hóa, điều quan trọng là phải nhớ rằng chúng ta có bao nhiêu điểm chung. Một người lớn lên ở Tây Tạng có thể sẽ nhìn thế giới rất khác so với một người lớn lên ở Manhattan - nhưng cả hai người đều biết cảm giác thức dậy vào buổi sáng và mong chờ những cuộc phiêu lưu trong ngày là như thế nào. Tất cả chúng ta đều là con người. Tất cả chúng ta đều yêu thương sâu sắc, muốn học hỏi, có hy vọng và ước mơ, và đã trải qua nỗi đau và nỗi sợ hãi.
Đồng thời, chúng ta không thể giả vờ rằng văn hóa và sự khác biệt của chúng ta không quan trọng. Chúng ta không thể che giấu sự khác biệt và giả vờ như chúng không tồn tại, ước ao rằng chúng ta có thể giống nhau. Và chúng ta cũng không thể giả vờ rằng sự phân biệt đối xử không tồn tại.
Mọi người có quan điểm rất khác nhau về việc một xã hội hay cộng đồng đa văn hóa nên như thế nào, hoặc có thể như thế nào. Trong vài thập kỷ qua, đã có rất nhiều cuộc thảo luận về ý nghĩa của việc sống và làm việc cùng nhau trong một xã hội đa dạng như xã hội của chúng ta. Mọi người đấu tranh với những quan điểm khác nhau về một xã hội công bằng, bình đẳng, đạo đức và hài hòa.
Quảng cáo
Questions 8-14. Read the text carefully then answer the following questions.
The tradition of gift giving is a worldwide practice that is said to have been around since the beginning of human beings. Over time different cultures have developed their own gift giving customs and traditions. In France the gift of wine for the hostess of a dinner party is not an appropriate gift as the hostess would prefer to choose the vintage for the night. In Sweden, a bottle of wine or flowers are an appropriate gift for the hostess. In Vietnam, a gift of whisky is appropriate for the host, and some fruit or small gifts for the hostess, children or elders of the home. Besides, gifts should never be wrapped in black paper because this color is unlucky and associated with funerals in this country. Gifts that symbolize cutting such as scissors, knives and other sharp objects should be avoided because they mean the cutting of the relationship. Also, in some countries you should not open the gift in front of the giver and in others it would be an insult if you did not open the gift. Beyond the gift itself, give careful consideration to the manner in which it is presented. Different culture have different customs regarding how a gift should be offered – using only your right hand or using both hand, for example. Others have strong traditions related to the appropriate way to accept a gift. In Singapore, for instance, it is the standard to graciously refuse a gift several times before finally accepting it. The recipient would never unwrap a gift in front of the giver for fear of appearing greedy. Understanding these traditions and customs, as well as taking time to choose an appropriate gift, will help you to avoid any awkwardness or embarrassment as you seek to build a better cross – cultural relationship.
Question 8. When did the tradition of gift-giving become popular all over the world?
A. A long time ago
B. Thousands of years ago
C. Since the beginning of humans
D. Since the beginning of industrialization
Đáp án đúng: C
Giải thích:
Dựa vào câu: The tradition of gift giving is a worldwide practice that is said to have been around since the beginning of human beings. (Truyền thống tặng quà là một tập tục trên toàn thế giới được cho là đã có từ khi con người xuất hiện.)
Question 9. Which of the following is NOT true about gift-giving customs?
A. In France, wine is not considered a suitable gift for the hostess of a dinner party.
B. In Sweden, it is not customary to bring some wine or flowers when you are invited to a dinner party.
C. In Vietnam, such things as scissors, knives and other sharp objects shouldn’t be used as a gift.
D. In Singapore, it is unacceptable to open the gift right in front of the giver.
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: In Sweden, a bottle of wine or flowers are an appropriate gift for the hostess. (Ở Thụy Điển, một chai rượu vang hoặc hoa là món quà phù hợp dành cho nữ chủ nhà.)
Question 10. The phrase “associated with” is closest in meaning to ______.
A. connected with
B. familiar with
C. informed of
D. similar to
Đáp án đúng: A
Giải thích:
“associated with” = “connected with” (có liên quan đến).
Question 11. The word “it” in paragraph 3 refers to ______.
A. consideration
B. manner
C. gift
D. culture
Đáp án đúng: C
Giải thích:
Dựa vào câu: Beyond the gift itself, give careful consideration to the manner in which it is presented. (Ngoài bản thân món quà, hãy cân nhắc kỹ lưỡng đến cách tặng quà.)
Question 12. Which of the following is the main idea of the passage?
A. The people who are presented with gifts
B. The traditions of giving and receiving gifts
C. The occasions of giving and receiving gifts
D. The manners of giving and receiving gifts
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Toàn bài bàn về các phong tục, tập quán tặng quà ở nhiều nền văn hóa khác nhau.
Question 13. Why should gifts not be wrapped in black paper in Vietnam?
A. Because it is considered lucky
B. Because it is associated with funerals
C. Because it is too expensive
D. Because it is considered a wedding color
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: Besides, gifts should never be wrapped in black paper because this color is unlucky and associated with funerals in this country. (Ngoài ra, quà tặng không bao giờ nên được gói bằng giấy đen vì màu này không may mắn và gắn liền với đám tang ở đất nước này.)
Question 14. According to the passage, what is the custom of receiving gifts in Singapore?
A. Recipients should open gifts immediately in front of the giver
B. Recipients should refuse a gift several times before accepting it
C. Recipients always exchange gifts with the giver
D. Recipients should keep the gift unopened forever
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: In Singapore, for instance, it is the standard to graciously refuse a gift several times before finally accepting it. (Ví dụ, ở Singapore, tiêu chuẩn là phải lịch sự từ chối một món quà nhiều lần trước khi chấp nhận nó.)
Dịch bài đọc:
Truyền thống tặng quà là một tập tục trên toàn thế giới được cho là đã có từ thời kỳ đầu của loài người. Theo thời gian, các nền văn hóa khác nhau đã phát triển các phong tục và truyền thống tặng quà riêng. Ở Pháp, tặng rượu vang cho nữ chủ tiệc tối không phải là một món quà phù hợp vì nữ chủ tiệc thường thích chọn loại rượu vang cổ điển cho buổi tối đó. Ở Thụy Điển, một chai rượu vang hoặc hoa là một món quà phù hợp cho nữ chủ tiệc. Ở Việt Nam, tặng rượu whisky là phù hợp cho chủ tiệc, và một ít trái cây hoặc quà nhỏ cho nữ chủ tiệc, trẻ em hoặc người lớn tuổi trong nhà. Bên cạnh đó, quà tặng không bao giờ nên được gói bằng giấy đen vì màu này được coi là không may mắn và gắn liền với đám tang ở quốc gia này. Những món quà tượng trưng cho sự cắt đứt như kéo, dao và các vật sắc nhọn khác nên tránh vì chúng mang ý nghĩa cắt đứt mối quan hệ. Ngoài ra, ở một số quốc gia, bạn không nên mở quà trước mặt người tặng, và ở những quốc gia khác, việc không mở quà sẽ bị coi là một sự xúc phạm. Ngoài bản thân món quà, hãy cân nhắc kỹ lưỡng cách tặng quà. Mỗi nền văn hóa có phong tục tặng quà khác nhau – ví dụ như chỉ dùng tay phải hoặc cả hai tay. Một số nền văn hóa khác lại có truyền thống sâu sắc về cách nhận quà sao cho phù hợp. Ví dụ, ở Singapore, tiêu chuẩn là phải từ chối quà một cách lịch sự nhiều lần trước khi nhận. Người nhận sẽ không bao giờ mở quà trước mặt người tặng vì sợ bị coi là tham lam. Hiểu rõ những truyền thống và phong tục này, cũng như dành thời gian để chọn một món quà phù hợp, sẽ giúp bạn tránh khỏi những bối rối hay ngượng ngùng khi xây dựng mối quan hệ giao thoa văn hóa tốt đẹp hơn.
Questions 15-20. Read the text carefully then answer the following questions.
In Viet Nam, festivals often take place during the three months in spring and in autumn when people have a lot of leisure time. In addition, the climate in spring and autumn is especially suitable for holding festivals and for festivals goers to enjoy.
Traditional festivals constitute a form of cultural activities, a spiritual product which the people have created and developed during the course of history. From generation to generation, the Vietnamese people preserve the fine tradition of “remembering the source while drinking water.” Festivals are events which represent this tradition of the community as well as honor the holy figures named as “gods” the real persons in national history or legendary persons. The images of gods converge the noble characteristics of mankind. They are national heroes who fought against foreign invaders, reclaimed new lands, treated people, fought against natural calamities, or those legendary characters who affect the earthly life.
Accordingly, first and foremost, festivals are events when people pay tribute to divinities that rendered merits to the community and the nation. These are occasions when people come back to either their natural or national roots, which form a sacred part in their mind. Furthermore, festivals represent the strength of the commune or village, the local region or even the whole nation. Worshipping the same god, the people unite in solidarity to overcome difficulties, striving for a happy and wealthy life.
Moreover, festivals display the demand for creativity and enjoyment of spiritual and material cultural values of all social strata. Festivals become a form of education under which fine traditional moral values can be handed from one generation to the next in a unique way of combining spiritual characters with competition and entertainment games.
Festivals are also the time people can express their sadness and worries in a wish that gods might bestow favor on them to help them strive for a better life.
Question 15. What affects the time to hold festivals in Vietnam?
A. Festival holders’ timetable and festival goers’ preference.
B. The abundance of fruits and flowers and people’s health.
C. Weather conditions and people’s working pattern.
D. People’s preference of leisure time and climate.
Đáp án đúng: C
Giải thích:
Dựa vào câu: In Viet Nam, festivals often take place during the three months in spring and in autumn when people have a lot of leisure time. In addition, the climate in spring and autumn is especially suitable for holding festivals and for festivals goers to enjoy. (Ở Việt Nam, lễ hội thường diễn ra vào ba tháng mùa xuân và mùa thu, khi người dân có nhiều thời gian rảnh rỗi. Hơn nữa, khí hậu mùa xuân và mùa thu đặc biệt thích hợp cho việc tổ chức lễ hội và tạo điều kiện cho người tham dự lễ hội tận hưởng.)
Question 16. Which of the followings best replace the word “course” in the second paragraph?
A. lesson
B. road
C. creation
D. development
Đáp án đúng: D
Giải thích:
“during the course of history” = trong suốt quá trình lịch sử.
Question 17. What does the author mean by saying “remembering the source while drinking water?”
A. Appreciating the contributing of national heroes
B. Only drinking water of clear production sources
C. Forgetting the outlet as the source is more important
D. Comparing the number of gods to the amount of water
Đáp án đúng: A
Giải thích:
Đây là truyền thống “uống nước nhớ nguồn”, nghĩa là biết ơn công lao của anh hùng dân tộc.
Question 18. What does the word “they” in the second paragraph refer to?
A. Images
B. Gods
C. Characteristics
D. Invaders
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: The images of gods converge the noble characteristics of mankind. They are national heroes who fought against foreign invaders, reclaimed new lands, treated people, fought against natural calamities, or those legendary characters who affect the earthly life. (Hình ảnh các vị thần hội tụ những phẩm chất cao quý của nhân loại. Họ là những anh hùng dân tộc đã chiến đấu chống ngoại xâm, khai hoang mở đất, cứu dân, chống thiên tai, hay những nhân vật huyền thoại ảnh hưởng đến cuộc sống trần thế.)
Question 19. Which of the following is NOT mentioned as a value of festivals?
A. Remembering national heroes
B. Educating young generations
C. Showing community’s union
D. Questioning personal bad lucks
Đáp án đúng: D
Giải thích:
Dựa vào câu: Festivals are also the time people can express their sadness and worries in a wish that gods might bestow favor on them to help them strive for a better life. (Lễ hội cũng là thời điểm mọi người có thể bày tỏ nỗi buồn, nỗi lo lắng của mình với mong muốn các vị thần ban ơn giúp họ phấn đấu cho một cuộc sống tốt đẹp hơn.)
Question 20. What is the best title of the passage?
A. Time, formation and meaning of traditional Vietnamese festivals
B. Social, educational and historical values of Vietnamese festivals
C. Similarities, differences and changes in Vietnamese festivals
D. When, how and why festivals in Vietnam keep their traditions
Đáp án đúng: A
Giải thích:
Đoạn văn tập trung nói về thời gian tổ chức, hình thành, ý nghĩa của lễ hội truyền thống Việt Nam.
Dịch bài đọc:
Ở Việt Nam, lễ hội thường diễn ra vào ba tháng mùa xuân và mùa thu, thời điểm người dân có nhiều thời gian rảnh rỗi. Hơn nữa, khí hậu mùa xuân và mùa thu đặc biệt thích hợp cho việc tổ chức lễ hội và cho người tham dự thưởng thức.
Lễ hội truyền thống là một hình thức sinh hoạt văn hóa, một sản phẩm tinh thần được người dân sáng tạo và phát triển qua quá trình lịch sử. Từ đời này sang đời khác, người Việt Nam vẫn gìn giữ truyền thống tốt đẹp “Uống nước nhớ nguồn”. Lễ hội là những sự kiện đại diện cho truyền thống này của cộng đồng, đồng thời tôn vinh những vị thần linh, những nhân vật có thật trong lịch sử dân tộc hoặc những nhân vật huyền thoại. Hình tượng các vị thần hội tụ những phẩm chất cao quý của con người. Họ là những anh hùng dân tộc đã chiến đấu chống giặc ngoại xâm, khai hoang mở đất, cứu dân, chống thiên tai, hay những nhân vật huyền thoại ảnh hưởng đến cuộc sống trần thế.
Theo đó, trước hết, lễ hội là những sự kiện mà người dân tưởng nhớ đến các vị thần linh đã có công với cộng đồng và đất nước. Đây là dịp để con người trở về với cội nguồn tự nhiên hoặc cội nguồn dân tộc, tạo thành một phần thiêng liêng trong tâm thức họ. Hơn nữa, lễ hội còn đại diện cho sức mạnh của một xã, một làng, một vùng, thậm chí là cả một dân tộc. Cùng thờ phụng một vị thần, người dân đoàn kết, vượt qua khó khăn, phấn đấu cho một cuộc sống ấm no, hạnh phúc.
Hơn nữa, lễ hội còn thể hiện nhu cầu sáng tạo và hưởng thụ các giá trị văn hóa vật chất và tinh thần của mọi tầng lớp xã hội. Lễ hội trở thành một hình thức giáo dục, qua đó các giá trị đạo đức truyền thống tốt đẹp được truyền từ thế hệ này sang thế hệ khác, kết hợp độc đáo giữa yếu tố tâm linh với các trò chơi thi đấu, giải trí.
Lễ hội cũng là dịp để người dân bày tỏ nỗi buồn, nỗi lo lắng, cầu mong thần linh phù hộ, giúp họ vươn tới một cuộc sống tốt đẹp hơn.
Lưu trữ: Trắc nghiệm Tiếng Anh 12 Unit 2 Reading (sách cũ)
Bài 1. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.
The increase in urbanization causes different problems. Air and water pollution are amongst the major issue we have to tackle.
In the first place, cars, factories and burning waste emit dangerous gases that change the air quality in our cities and pose threats to our health. Dangerous gases such as carbon dioxide and nitrogen oxides cause respiratory diseases, for instant, bronchitis and asthma. Those are also proved to have long-term effects on the environment.
Furthermore, with the increased population, it becomes difficult to manage the waste generated in cities. Most of the waste is discharged or dumped into rivers or onto streets. The waste pollutes water and makes it unfit for human consumption. Subsequently, it becomes more and more difficult for city dwellers to get clean water. Some cities in Africa are unable to provide adequate water supply because most of the water is lost in pipe leakages. In fact, most city dwellers in developing countries are forced to boil their water or to buy bottled water, which is very expensive.
There are several actions that could be taken to eradicate the problems described above. Firstly, a simple solution would be joining community efforts to address problems affecting your city. Ask your parents, friends and relatives to join in as well. These efforts might include clean-up campaigns, recycling projects and a signature campaign to ask the government to do something about the situation. A second measure would be encouraging your teacher to talk about these problems and to discuss how young people can help to solve them. Finally, writing to local organizations working on these issues for ideas on how you can contribute to solve them.
Question 1: The word tackle in paragraph 1 is closest in meaning to ____.
A. deal with B. make up
C. try on D. turn down
Đáp án: A
Từ mới: Tackle = deal with (giải quyết)
Question 2: The word those in paragraph 2 refers to ____.
A. bronchitis and asthma
B. carbon dioxide and nitrogen oxides
C. dangerous gases
D. respiratory diseases
Đáp án: C
Thông tin: Dangerous gases such as carbon dioxide and nitrogen oxides cause respiratory diseases, for instant, bronchitis and asthma. Those are also proved to have long-term effects on the environment.
Dịch nghĩa: Các khí nguy hiểm như carbon dioxide và nitơ oxit gây ra các bệnh về đường hô hấp, tức thời, viêm phế quản và hen suyễn. Những thứ đó cũng được chứng minh là có tác dụng lâu dài đối với môi trường.
Question 3: According to the passage, in some cities in Africa ____.
A. people are allowed to dump waste into rivers and on streets
B. people aren't provided enough water due to leaking pipes
C. people have found some solutions to the problems
D. people would rather use boiling water and bottled water
Đáp án: B
Thông tin: Some cities in Africa are unable to provide adequate water supply because most of the water is lost in pipe leakages.
Dịch nghĩa: Một số thành phố ở Châu Phi không thể cung cấp đủ nước vì phần lớn nước bị mất do rò rỉ đường ống.
Question 4: Which of the following is NOT true according to the passage?
A. City problems should be taught and be topic for students to discuss at school.
B. Children must ask for their parent's permission before joining community efforts.
C. Participators might take part in different kinds of projects and campaigns.
D. People can contribute in solving the problems by writing to local organizations working on these issues.
Đáp án: B
Thông tin: Thông tin không đề cập trong bài.
Dịch nghĩa:
Question 5: Which of the following would serve as the best title for the passage?
A. Environment degradation: Air and water pollution
B. Environmental pollution: Problems and actions
C. Increasing urbanization: Causes and effects
D. Increasing urbanization: Effects and solutions
Đáp án: D
Thông tin: Bài đọc nói về những ảnh hưởng và giải pháp cho việc đô thị hóa ngày càng tăng.
Bài 2. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.
American folk music originated with (1)________ people at a time when the rural population was isolated and music was not (2)________ spread by radio, records, or music video. It was (3)_______ by oral traditional and is noted for its energy, humor, and emotional impact. The major source of early American folk songs was music from the British Isles, but songs from Africa as songs of the American Indians have significant part in its heritage. Later settler from other countries also contributed songs. In the nineteenth century, composer Steven Foster wrote some of the most enduringly popular of all American songs, (4)_________ soon became part of the folk tradition. Beginning in the 1930s, Woody Guthrie gained great popularity by adapting melodies and lyrics and supplying new ones as well. In the 1950s and 1960s, singer – composers such as Peter Seeger, Bob Dylan, Joan Baez continued this tradition by urban’ folk music. Many of these songs deal (5)________ important social issue, such as racial integration and the war in Vietnam.
Question 1: A. ordinary B. popular C. common D. typical
Đáp án: A
Giải thích:
Typical: điển hình, đặc trưng
Ordinary: bình thường, thường
Common: thông thường, phổ biến
Popular: nổi tiếng, được ưa thích
Dịch nghĩa: Âm nhạc dân gian Mỹ bắt nguồn từ những người bình thường tại một thời điểm khi dân số nông thôn được phân lập.
Question 2: A. even B. still C. until D. yet
Đáp án: D
Giải thích: Yet: bây giờ, cho đến bây giờ. Not yet: chưa, còn chưa…
Dịch nghĩa: Âm nhạc vẫn chưa lan rộng bởi đài phát thanh, âm thanh, đĩa CD, nhạc DVD.
Question 3: A. transferred B. transformed C. transmitted D. transited
Đáp án: C
Giải thích: “it” ở đây là music ⇒ dùng động từ transmit (truyền âm thanh)
Dịch nghĩa: Nó được truyền miệng và được ghi nhận vì năng lượng của nó, hài hước, và tác động cảm xúc.
Question 4: A. which B. this C. who D. that
Đáp án: A
Giải thích: which được thay thế cho all American songs.
Dịch nghĩa: Trong thế kỷ XIX, nhà soạn nhạc Stephen Foster đã viết một số trong tất cả các ca khúc Mỹ phổ biến lâu dài nhất, cái mà đã sớm trở thành một phần của nhạc dân gian truyền thống.
Question 5: A. in B. by C. with D. at
Đáp án: C
Giải thích: deal with something: giải quyết, xử lý(việc gì) deal in something: buôn bán cái gì
Dịch nghĩa: Nhiều trong số những bài hát này xử lý các vấn đề xã hội quan trọng, chẳng hạn như hội nhập chủng tộc và cuộc chiến tranh ở Việt Nam.
Bài 3. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.
Nowadays people are more aware that wildlife all over the world is in (1)________. Many species of animals are threatened, and could easily become (2)________ if we do not make an effort to protect them. In some cases, animals are hunted for their fur or for other valuable parts of their bodies. Some birds, such as parrots, are caught (3)________and sold as pets. For many animals and birds the problem is that their habitat - the place where they live - is disappearing. More land is used for farms, for houses or industry, and there are fewer open spaces than there once were. Farmers use powerful chemicals to help them to grow better crops, but these chemicals pollute the environment and (4)________ wildlife. The most successful animals on earth - human beings - will soon be the only ones (5)________, unless we can solve this problem.
Question 1: A. threat B. problem C. danger D. vanishing
Đáp án: C
Giải thích: ta có cụm “be in danger” (a) gặp nguy hiểm
Question 2: A. disappeared B. vanished C. extinct D. empty
Đáp án: C
Giải thích: Câu này ta cần dịch nghĩa. Ở câu trước có “in danger” (gặp nguy hiểm) và vế sau cua câu lại có “if we do not make an effort to protect them” nên ta chọn tuyệt chủng.
Question 3: A. for life B. alive C. lively D. for living
Đáp án: B
Giải thích: Ở vị trí này ta cần một tính từ.
Question 4: A. spoil B. wound C. wrong D. harm
Đáp án: D
Giải thích: Ở đây ta cần nghĩa là làm hại (cho môi trường)
Question 5: A. left B. over C. staying D. survive
Đáp án: A
Giải thích: Ở đây ta cần rút gọn mệnh đề quan hệ với nghĩa “còn lại”