Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 11 Reading có đáp án

Unit 11: Changing roles in society

Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 11 Reading có đáp án

Bài 1. Read the passage, and then decide whether the statements are true or false.

The concept of parental authority has changed. Today, no parent can take their children’s respect for granted: authority has to be earned. Several studies have shown the following problems.

Trust: A lot of young people say their parents don’t trust them. Some of them have no privacy: their parents read all their emails, and enter their rooms without knocking. All of these actions demonstrate lack of respect. Consequently, these teenagers have little respect for their parents.

Communication: Hardly any teens discuss their problems with their parents. That’s because very few teens feel their parents really listen to them. Instead, most parents tend to fire off an immediate response to their kids’ first sentence.

Freedom: Interestingly, most rebels come from very authoritarian homes where kids have very little freedom. Teens need fewer rules but they have to be clear and unchangeable. Also, if the mother and father don’t agree about discipline, teens have less respect for both parents. They also need a lot of support and a little freedom to take their own decisions. None of them enjoy just listening to adults.

Role models: Teens don’t have much respect for their parents if neither of them actually does things that they expect their children to do. Like everybody, teens appreciate people who practise what they preach.

Question 1: Parents have to earn much money in order to have parental authority.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Today, no parent can take their children’s respect for granted: authority has to be earned.

Dịch: Ngày nay, không có cha mẹ nào có thể khiến con cái họ tôn trọng: quyền phải được kiếm tiền.

Question 2: That parents read their children’s email may be considered that they don’t have much trust in their children.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: A lot of young people say their parents don’t trust them. Some of them have no privacy: their parents read all their emails, and enter their rooms without knocking.

Dịch: Rất nhiều bạn trẻ nói rằng cha mẹ của họ không tin tưởng họ. Một số người trong số họ không có quyền riêng tư: cha mẹ của họ đọc tất cả email của họ và vào phòng mà không cần gõ cửa.

Question 3: The more parents violate their children’s freedom, the less respect they can get from their children.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Consequently, these teenagers have little respect for their parents.

Dịch: Do đó, những thiếu niên này rất ít tôn trọng cha mẹ của họ.

Question 4: Children often face the problem that their parents are not willing to listen to them.

A. True    B. False

Đáp án: A

Thông tin: Hardly any teens discuss their problems with their parents. That’s because very few teens feel their parents really listen to them.

Dịch: Hầu như không có thanh thiếu niên nào thảo luận về vấn đề của họ với cha mẹ. Điều đó vì rất ít thanh thiếu niên cảm thấy cha mẹ thực sự lắng nghe họ.

Question 5: The more discipline parents put on their children, the more obedient they are.

A. True     B. False

Đáp án: B

Thông tin: Teens need fewer rules but they have to be clear and unchangeable. Also, if the mother and father don’t agree about discipline, teens have less respect for both parents.

Dịch: Thanh thiếu niên cần ít quy tắc hơn nhưng chúng phải rõ ràng và không thể thay đổi. Ngoài ra, nếu mẹ và cha don đồng ý về kỷ luật, thanh thiếu niên ít tôn trọng cả cha mẹ.

Question 6: Family rules should be brief and consistent.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Teens need fewer rules but they have to be clear and unchangeable.

Dịch: Thanh thiếu niên cần ít quy tắc hơn nhưng chúng phải rõ ràng và không thể thay đổi.

Question 7: All teenagers like making their own decisions without their parents' help.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: None of them enjoy just listening to adults.

Dịch: Không ai trong số họ thích chỉ nghe người lớn.

Question 8: Children would like their parents to be supportive but not dominant.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin là toàn bộ đoạn 2.

Question 9: The situation in which parents have different opinions about discipline may lead to some problem in the family.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Teens don’t have much respect for their parents if neither of them actually does things that they expect their children to do.

Dịch: Thanh thiếu niên không tôn trọng cha mẹ của họ nếu cả hai không thực sự làm những việc mà họ mong đợi con cái họ làm.

Question 10: That parents set a good example to children makes them have less respect in their parents.

A. True     B. False

Đáp án: A

Thông tin: Like everybody, teens appreciate people who practise what they preach.

Dịch: Giống như mọi người, thanh thiếu niên đánh giá cao những người thực hành những gì họ giảng.

Bài 2. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

Men have played a significant role in American society as the main breadwinner, and protector of the family. But the traditional role of men has slowly been transferred to women. Society is changing with women going to college, and gaining jobs. It may even happen in several years’ time when women are given sole earning responsibility in American society as the main breadwinner of the family. That is due in part to women gained working privileges equal to men in the 1970’s.

Up until the 1970’s, men were the traditional family breadwinners, while women stayed at home, raised the kids, made dinner every night, cleaned the house, and ran all of the errands. Men went to work every day, making enough money to buy a nice home, buy a new car every so often.

Once women were afforded the opportunity to work in the same jobs men once held, men’s more traditional foothold in the workplace was loosened. Women were given bigger jobs with more responsibility, but women take jobs with major responsibly with less pay than men.

The role of men in American society is changing with more women going to college, and obtaining careers; men are playing more untraditional roles at home.

Women are still giving birth to the kids, but are going to work to earn money to pay the bills, while men are staying home raising the kids, running errands, cleaning, making dinner. Young children, boys as well as girls, are being raised with dad at home taking care of the kids.

Millions of families are also raising their young with mom and dad sharing all of the responsibilities. Today’s role of men in American society is more of a shared role, with a more undefined role.

Question 1: The traditional role of men was ……………..

A.the foothold in the family    B. raising the children when they were at home

C. the supporter of women    D. the main breadwinner of the family

Đáp án: D

Thông tin: Men have played a significant role in American society as the main breadwinner, and protector of the family.

Dịch: Đàn ông đã đóng một vai trò quan trọng trong xã hội Mỹ với tư cách là trụ cột chính và là người bảo vệ gia đình.

Question 2: Women used to stay at home doing housework because………….

A.men brought bread home every day

B. men offered a good life to the whole family

C. men went to work every day

D. men gained equal working privileges

Đáp án: C

Thông tin: Up until the 1970’s, men were the traditional family breadwinners, while women stayed at home, raised the kids, made dinner every night, cleaned the house, and ran all of the errands.

Dịch: Cho đến năm 1970, đàn ông là người truyền thống của gia đình, trong khi phụ nữ ở nhà, nuôi con, làm bữa tối mỗi đêm, dọn dẹp nhà cửa và điều hành mọi việc vặt.

Question 3: At work, women take …………

A.the same job as men but with less pay    B. all the jobs once held by men

C. the job of delivering bread    D. the jobs for college graduates

Đáp án: A

Thông tin: Women were given bigger jobs with more responsibility, but women take jobs with major responsibly with less pay than men.

Dịch: Phụ nữ được giao những công việc lớn hơn với nhiều trách nhiệm hơn, nhưng phụ nữ đảm nhận những công việc có trách nhiệm lớn với mức lương thấp hơn nam giới.

Question 4: The shared role of men nowadays is ………

A.the same as their traditional role    B.cleaning the house, and raising the kids

C.going to work, and doing housework    D.sharing responsibilities with women at work

Đáp án: D

Thông tin nằm ở đoạn 3

Question 5: The word “foothold” in paragraph 3 is closest in meaning to ……….

A. a hole in a rock to support your feet    B. achievements at work

C. a strong position at work    D. supporting when climbing

Đáp án: C

Foothold (chỗ đứng) = Vị trí trong công việc

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 9 thí điểm có đáp án khác:

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh 9 mới hay khác:

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Phụ huynh đăng ký mua khóa học lớp 10 cho con, được tặng miễn phí khóa lớp 9 ôn hè. Đăng ký ngay!

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài 720 Bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh 9 thí điểm của chúng tôi được biên soạn bám sát nội dung sgk Tiếng Anh 9 mới Tập 1 và Tập 2.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.

unit-11-changing-roles-in-society.jsp