Trắc nghiệm Tiếng Anh 9 Unit 12 (Global Success có đáp án): Reading

Với 20 câu hỏi trắc nghiệm Tiếng Anh 9 Unit 12 phần Reading trong Unit 12: Career choices sách Global Success sẽ giúp học sinh ôn luyện Tiếng Anh 9 Unit 12.

Trắc nghiệm Tiếng Anh 9 Unit 12 (Global Success có đáp án): Reading

TRẮC NGHIỆM ONLINE

Questions 1-8. Read the text and choose the correct answer.

My name is Mark. I’m a content creator and I make videos for TikTok. I love my job because it’s really creative and I can work from anywhere. My videos are usually funny or interesting, and I try to make them short and easy to watch. I think the most important thing is to catch people’s attention in the first three seconds.

I started making videos about two years ago, and now I have over a million followers on TikTok. Sometimes I work with brands and promote their products in my videos. It’s a great way to make money, but it’s also important not to do too much advertising. People don’t like it if you’re always talking about products.

A lot of people want to be famous on TikTok, but it’s not easy. You need to post new videos every day and reply to your followers’ comments. You also need to be yourself and show your personality. Some people try to copy other creators, but I don’t think that works. If you’re doing the same as everyone else, why should people follow you?

My dream is to be a full-time YouTuber, but 1 know it’s going to take time. For now, I’m happy making videos for TikTok and working with different brands.

Question 1. What does Mark do for a living?

Quảng cáo

A. He is a teacher.

B. He is a content creator for TikTok.

C. He is a doctor.

D. He is a chef.

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: I’m a content creator and I make videos for TikTok. (Tôi là người sáng tạo nội dung và làm video cho TikTok.)

Question 2. How long has Mark been making videos?

A. Two years

B. One year

C. Three years

D. Four years

Đáp án đúng: A

Giải thích:

Dựa vào câu: I started making videos about two years ago. (Tôi bắt đầu làm video cách đây khoảng hai năm.)

Quảng cáo

Question 3. How does Mark make money from his videos?

A. By selling merchandise

B. By tutoring students online

C. By working with brands and promoting their products

D. By asking for donations from his followers

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Sometimes I work with brands and promote their products in my videos. It’s a great way to make money. (Đôi khi tôi hợp tác với các thương hiệu và quảng bá sản phẩm của họ trong video của mình. Đó là một cách tuyệt vời để kiếm tiền.)

Question 4. What advice does Mark give to aspiring TikTok creators?

A. Copy other creators

B. Post videos once a week

C. Reply to followers’ comments

D. Avoid showing their personality

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: You need to post new videos every day and reply to your followers’ comments. You also need to be yourself … (Bạn cần đăng video mới mỗi ngày và trả lời bình luận của người theo dõi. Bạn cũng cần là chính mình…)

Question 5. What does Mark think about copying other creators?

Quảng cáo

A. He thinks it’s a good idea.

B. He thinks it’s important to do.

C. He thinks it doesn’t work.

D. He thinks it’s the best way to gain followers.

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Some people try to copy other creators, but I don’t think that works. (Một số người cố gắng sao chép những người sáng tạo khác, nhưng tôi không nghĩ điều đó có hiệu quả.)

Question 6. What is Mark’s main goal for the future?

A. To become a teacher.

B. To be a full-time YouTuber.

C. To stop making videos.

D. To work for a television channel.

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: My dream is to be a full-time YouTuber. (Ước mơ của tôi là trở thành một YouTuber toàn thời gian.)

Question 7. What does Mark think is the most important thing when making TikTok videos?

A. Using many special effects.

B. Catching people’s attention in the first few seconds.

C. Making the videos very long.

D. Adding a lot of advertisements.

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: I think the most important thing is to catch people’s attention in the first three seconds. (Tôi nghĩ điều quan trọng nhất là thu hút sự chú ý của mọi người trong ba giây đầu tiên.)

Quảng cáo

Question 8. Why does Mark avoid doing too much advertising?

A. Because it takes a lot of time.

B. Because people don’t like it if he always talks about products.

C. Because brands don’t pay him enough.

D. Because it makes his videos too long.

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: People don’t like it if you’re always talking about products. (Mọi người sẽ không thích nếu bạn cứ nói về sản phẩm.)

Dịch bài đọc:

Tôi tên là Mark. Tôi là một người sáng tạo nội dung và tôi làm video cho TikTok. Tôi yêu công việc của mình vì nó thực sự sáng tạo và tôi có thể làm việc ở bất cứ đâu. Video của tôi thường hài hước hoặc thú vị, và tôi cố gắng làm chúng ngắn gọn và dễ xem. Tôi nghĩ điều quan trọng nhất là thu hút sự chú ý của mọi người trong ba giây đầu tiên.

Tôi bắt đầu làm video khoảng hai năm trước và hiện tại tôi có hơn một triệu người theo dõi trên TikTok. Đôi khi tôi hợp tác với các thương hiệu và quảng bá sản phẩm của họ trong video của mình. Đó là một cách tuyệt vời để kiếm tiền, nhưng điều quan trọng là không nên quảng cáo quá nhiều. Mọi người sẽ không thích nếu bạn luôn nói về sản phẩm.

Rất nhiều người muốn nổi tiếng trên TikTok, nhưng điều đó không dễ dàng. Bạn cần đăng video mới mỗi ngày và trả lời bình luận của người theo dõi. Bạn cũng cần là chính mình và thể hiện cá tính của mình. Một số người cố gắng sao chép những người sáng tạo khác, nhưng tôi không nghĩ điều đó hiệu quả. Nếu bạn làm giống như mọi người khác, tại sao mọi người nên theo dõi bạn? Ước mơ của tôi là trở thành một YouTuber toàn thời gian, nhưng tôi biết điều đó sẽ mất thời gian. Hiện tại, tôi đang rất vui khi được làm video cho TikTok và hợp tác với nhiều thương hiệu khác nhau.

Questions 9-15. Read the text and choose the correct answer.

Planning a career path is not easy at all. Although their own preference for a job really matters, researchers have pointed out some other factors that may influence teenaged students' career choice.

Parents' expectations tend to have the strongest impact on their children's decision-making, especially when they are young. For example, parents who work in the business sector often expect their children to pursue commerce and business. Sometimes, conflicts occur because children resist choosing the path that their parents want. Peer persuasion is another influential factor. Teenagers are impressionable, so they may find a career attractive because most of their friends do so. Though the most popular jobs sound cool, students might not do them well in the future if they are not passionate about them.

Career advice that students find on the Internet may also affect their choice. However, not all online advice is practical and helpful. Finally, cost is the basic criterion for many students when planning their career path. Some choose to study and work abroad while others select a career that is more affordable.

The factors above may affect students' future careers both positively and negatively. Since career planning is essential for a rewarding working life, it is vital that students receive a proper orientation from trustworthy sources.

Question 9. What is the passage mainly about?

A. Parental pressure on children's choice of career.

B. Drawbacks of career advice on the Internet.

C. Factors that affect students' career planning.

D. Trustworthy sources of advice on career development.

Đáp án đúng: C

Giải thích: Cả bài viết nói về các yếu tố ảnh hưởng đến việc lựa chọn nghề nghiệp của học sinh như cha mẹ, bạn bè, Internet, chi phí.

Question 10. What does the word “they” in paragraph 2 refer to?

A. parents

B. children

C. expectations

D. ages

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: Parents’ expectations tend to have the strongest impact on their children’s decision-making, especially when they are young. (Kỳ vọng của cha mẹ có xu hướng tác động mạnh nhất đến khả năng ra quyết định của con cái, đặc biệt là khi chúng còn nhỏ.)

Question 11. What is the word “impressionable” in paragraph 2 closest in meaning to?

A. strongly impressive

B. easily affected

C. understandable

D. irresponsible

Đáp án đúng: B

Giải thích: impressionable = dễ bị tác động, ảnh hưởng.

Question 12. According to the passage, what happens when children disagree with their parents' career advice?

A. Failure.

B. Fight.

C. Disaster.

D. Conflict.

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Dựa vào câu: Sometimes, conflicts occur because children resist choosing the path that their parents want. (Đôi khi, xung đột xảy ra vì trẻ em không muốn lựa chọn con đường mà cha mẹ mong muốn.)

Question 13. Which of the following factors is NOT mentioned in the reading passage?

A. School guidance.

B. Peers' opinion.

C. Online information.

D. Parents' expectation.

Đáp án đúng: A

Giải thích: Bài đọc nói đến 4 yếu tố: cha mẹ, bạn bè, Internet, và chi phí nhưng không nhắc đến hướng dẫn từ nhà trường.

Question 14. Why does the author mention "study and work abroad" in the last sentence of paragraph 2?

A. To illustrate how money may affect career choice.

B. To explain the benefits of international education.

C. To describe the type of careers that students prefer.

D. To point out how much it costs to pursue a career.

Đáp án đúng: A

Giải thích:

Dựa vào câu: Some choose to study and work abroad while others select a career that is more affordable. (Một số người chọn đi du học và làm việc ở nước ngoài trong khi những người khác lại chọn nghề nghiệp có mức thu nhập dễ chịu hơn.)

Question 15. What does the writer suggest students should do when planning their careers?

A. Depend mainly on online advice.

B. Follow their parents’ expectations completely.

C. Get guidance from reliable and trustworthy sources.

D. Choose the same career as their friends.

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Since career planning is essential for a rewarding working life, it is vital that students receive a proper orientation from trustworthy sources. (Vì kế hoạch nghề nghiệp là điều cần thiết cho một cuộc sống làm việc bổ ích nên điều quan trọng là sinh viên phải được định hướng đúng đắn từ những nguồn đáng tin cậy.)

Dịch bài đọc:

Việc lập kế hoạch cho con đường sự nghiệp không hề dễ dàng. Mặc dù sở thích nghề nghiệp của bản thân thực sự quan trọng, nhưng các nhà nghiên cứu đã chỉ ra một số yếu tố khác có thể ảnh hưởng đến lựa chọn nghề nghiệp của học sinh tuổi teen.

Kỳ vọng của cha mẹ thường có tác động mạnh nhất đến việc ra quyết định của con cái, đặc biệt là khi chúng còn nhỏ. Ví dụ, cha mẹ làm việc trong lĩnh vực kinh doanh thường mong muốn con cái theo đuổi ngành thương mại và kinh doanh. Đôi khi, xung đột xảy ra do con cái phản đối việc lựa chọn con đường mà cha mẹ mong muốn. Thuyết phục bạn bè là một yếu tố ảnh hưởng khác. Thanh thiếu niên rất dễ bị ảnh hưởng, vì vậy các em có thể thấy một nghề nghiệp hấp dẫn vì hầu hết bạn bè của các em đều như vậy. Mặc dù những công việc phổ biến nhất nghe có vẻ thú vị, nhưng học sinh có thể sẽ không làm tốt trong tương lai nếu các em không đam mê.

Lời khuyên về nghề nghiệp mà học sinh tìm thấy trên Internet cũng có thể ảnh hưởng đến lựa chọn của các em. Tuy nhiên, không phải tất cả lời khuyên trực tuyến đều thiết thực và hữu ích. Cuối cùng, chi phí là tiêu chí cơ bản đối với nhiều học sinh khi lập kế hoạch cho con đường sự nghiệp của mình. Một số chọn du học và làm việc ở nước ngoài trong khi những người khác chọn một nghề nghiệp có chi phí phải chăng hơn.

Các yếu tố trên có thể ảnh hưởng đến sự nghiệp tương lai của học sinh theo cả hướng tích cực và tiêu cực. Vì kế hoạch nghề nghiệp là điều cần thiết cho một cuộc sống làm việc bổ ích nên điều quan trọng là sinh viên phải được định hướng đúng đắn từ những nguồn đáng tin cậy.

Questions 16-20. Read the text and choose the correct answer.

As teenagers approach the university level, they face the challenge of deciding which course to pursue. In today’s diverse world, this choice is not easy for both teenagers and their parents. In the past, this decision was simpler because there were fewer options in terms of learning areas. Additionally, there were only a few distinct professional careers to consider, such as doctors, engineers, accountants, nurses, and teachers. Most higher education paths usually led to financial success, and the cost of education was not as high.

However, the world we live in today is completely different from what was described earlier. The job market is constantly changing due to innovative technology and increased competition. Meanwhile, many teenagers struggle to identify their own interests and passions. To assist them in making these decisions, there are various well-organised career talks and student counselling workshops available. These resources aim to guide and support teenagers in selecting the right course for themselves. Additionally, psychological tests are often used. Various tools such as surveys, interviews, and computer software can help identify the preferences, interests, and - learning styles of students. These assessments provide valuable insights to aid in the decision-making process.

Question 16. What is the main idea of the passage?

A. The history of higher education.

B. The challenges teenagers face when choosing a university course.

C. The importance of technology in the job market.

D. The benefits of career counseling.

Đáp án đúng: B

Giải thích: Đoạn mở đầu nêu rõ việc học sinh tuổi teen gặp khó khăn khi phải chọn ngành học trong bối cảnh nhiều lựa chọn và thị trường việc làm thay đổi nhanh.

Question 17. The word "distinct" in paragraph 1 could be best replaced by _______.

A. vague  

B. numerous  

C. clear  

D. similar

Đáp án đúng: C

Giải thích: “distinct” nghĩa là rõ ràng, riêng biệt, khác hẳn

Question 18. According to the passage, which of the following sentences is TRUE?

A. The cost of education is lower today than in the past.

B. Teenagers in the past had more career options.

C. The job market is less competitive today.

D. Psychological tests help students identify their interests.

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Dựa vào câu: Additionally, psychological tests are often used. Various tools such as surveys, interviews, and computer software can help identify the preferences, interests, and - learning styles of students. (Ngoài ra, các bài kiểm tra tâm lý thường được sử dụng. Nhiều công cụ như khảo sát, phỏng vấn và phần mềm máy tính có thể giúp xác định sở thích, mối quan tâm và phong cách học tập của học sinh.)

Question 19. The word "them" in paragraph 2 refers to _______.

A. parents  

B. decisions  

C. teenagers  

D. interests

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Meanwhile, many teenagers struggle to identify their own interests and passions. To assist them in making these decisions, there are various well-organised career talks and student counselling workshops available. (Trong khi đó, nhiều bạn trẻ vẫn đang loay hoay tìm kiếm sở thích và đam mê của mình. Để hỗ trợ các em đưa ra quyết định, có rất nhiều buổi nói chuyện nghề nghiệp và hội thảo tư vấn học sinh được tổ chức bài bản.)

Question 20. Which of the following was NOT a commonly considered career in the past, according to the passage?

A. Doctor  

B. Engineer  

C. Software Developer  

D. Teacher

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Additionally, there were only a few distinct professional careers to consider, such as doctors, engineers, accountants, nurses, and teachers. (Ngoài ra, chỉ có một số ít nghề nghiệp chuyên môn riêng biệt cần cân nhắc, chẳng hạn như bác sĩ, kỹ sư, kế toán, y tá và giáo viên.)

Dịch bài đọc:

Khi bước vào bậc đại học, các em phải đối mặt với thách thức trong việc quyết định nên theo đuổi ngành học nào. Trong thế giới đa dạng ngày nay, việc lựa chọn này không hề dễ dàng đối với cả các em và cha mẹ. Trước đây, quyết định này đơn giản hơn vì có ít lựa chọn về lĩnh vực học tập hơn. Hơn nữa, chỉ có một vài nghề nghiệp chuyên môn cụ thể để cân nhắc, chẳng hạn như bác sĩ, kỹ sư, kế toán, y tá và giáo viên. Hầu hết các con đường học vấn đại học thường dẫn đến thành công về mặt tài chính, và chi phí giáo dục không quá cao.

Tuy nhiên, thế giới chúng ta đang sống ngày nay hoàn toàn khác so với những gì đã mô tả trước đó. Thị trường việc làm liên tục thay đổi do công nghệ tiên tiến và sự cạnh tranh ngày càng gia tăng. Trong khi đó, nhiều thanh thiếu niên gặp khó khăn trong việc xác định sở thích và đam mê của bản thân. Để hỗ trợ các em đưa ra những quyết định này, có rất nhiều buổi nói chuyện nghề nghiệp và hội thảo tư vấn sinh viên được tổ chức bài bản. Những nguồn lực này nhằm mục đích hướng dẫn và hỗ trợ các em lựa chọn ngành học phù hợp với bản thân. Ngoài ra, các bài kiểm tra tâm lý thường được sử dụng. Nhiều công cụ như khảo sát, phỏng vấn và phần mềm máy tính có thể giúp xác định sở thích, mối quan tâm và phong cách học tập của học sinh. Những đánh giá này cung cấp những hiểu biết giá trị để hỗ trợ quá trình ra quyết định.




Lưu trữ: Trắc nghiệm Tiếng Anh 9 Unit 12 Reading (sách cũ)

TRẮC NGHIỆM ONLINE

Xem thêm câu hỏi trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 9 Global Success có đáp án khác:

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh 9 mới hay khác:

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng....miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài 720 Bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh 9 thí điểm của chúng tôi được biên soạn bám sát nội dung sgk Tiếng Anh 9 mới Tập 1 và Tập 2.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.

unit-12-my-future-career.jsp

Giải bài tập lớp 9 sách mới các môn học