Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 3 Reading có đáp án

Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 3 Reading có đáp án

Unit 3: Teen stress and pressure

Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 3 Reading có đáp án

Bài 1. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

If parents bring up a child with the sole aim of turning the child into a genius, they will cause a disaster. According to several scientists, this is one of the biggest mistakes which ambitious parents make. Generally, the child will be only too aware of what his parents expect, and will fail. Unrealistic parental expectations can cause great damage to children.

However, if parents are not too unrealistic about what they expect their children to do, but are ambitious in a sensible way, the child may succeed in doing very well - especially if the parents are very supportive of their child.

Michael is very lucky. He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons for him. They even drive him 50 kilometers twice a week for violin lessons. Michael's mother knows very little about music, but his father plays the trumpet in a large orchestra. However, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling.

Winston, Michael's friend, however, is not so lucky. Both his parents are successful musicians, and they set too high a standard for Winston. They want their son to be as successful as they are and so they enter him for every piano competition held. They are very unhappy when he does not win. Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always seems quiet and unhappy.

Question 1: One of the serious mistakes parents can make is to …………

A. push their child into trying too much   

B. help their child to become a genius   

C. make their child become a musician   

D. neglect their child's education

Đáp án: B

Thông tin: If parents bring up a child with the sole aim of turning the child into a genius, they will cause a disaster. According to several scientists, this is one of the biggest mistakes which ambitious parents make.

Dịch: Nếu cha mẹ nuôi dạy một đứa trẻ với mục đích duy nhất là biến đứa trẻ thành thiên tài, chúng sẽ gây ra thảm họa. Theo một số nhà khoa học, đây là một trong những sai lầm lớn nhất mà các bậc cha mẹ đầy tham vọng mắc phải.

Question 2: Parents' ambition for their children is not wrong if they ………….

A. force their children into achieving success   

B. themselves have been very successful   

C. understand and help their children sensibly   

D. arrange private lessons for their children

Đáp án: C

Thông tin: However, if parents are not too unrealistic about what they expect their children to do, but are ambitious in a sensible way, the child may succeed in doing very well - especially if the parents are very supportive of their child.

Dịch: Tuy nhiên, nếu cha mẹ không quá phi thực tế về những gì họ mong đợi con cái họ làm, nhưng có tham vọng theo cách hợp lý, trẻ có thể thành công trong việc làm rất tốt - đặc biệt là nếu cha mẹ rất ủng hộ con mình.

Question 3: Michael is fortunate in that ………..

   A. his father is a musician   B. his parents are quite rich   

   C. his mother knows little about music   D. his parents help him in a sensible way

Đáp án: D

Thông tin: Michael is very lucky. He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons for him.

Dịch: Michael rất may mắn. Anh ấy điên cuồng với âm nhạc, và bố mẹ anh ấy đã giúp anh ấy rất nhiều bằng cách đưa anh ấy đến các buổi hòa nhạc và sắp xếp các bài học piano và violin riêng cho anh ấy.

Question 4: Winston's parents push their son so much and he ………..

   A. has won a lot of piano competitions   

   B. cannot learn much music from them   

   

   C. has become a good musician   

   D. is afraid to disappoint them

Đáp án: D

Thông tin: Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always seems quiet and unhappy.

Dịch: Winston luôn sợ rằng mình sẽ làm bố mẹ thất vọng và giờ anh luôn tỏ ra im lặng và không vui.

Question 5: The two examples given in the passage illustratethe principle that ……….

   A. successful parents always have intelligent children   

   

   B. successful parents often have unsuccessful children   

   

   C. parents should let the child develop in the way he wants   

   

   D. parents should spend more money on the child's education

Đáp án: D

Cha mẹ nên để trẻ phát triển theo cách nó muốn.

Bài 2. Read the following text about Bill Gate, the co-founder of Microsoft, and choose the best answer.

Bill Gates is the co-founder of Microsoft, the world’s largest PC software company. He is among the richest people in the world. Bill Gates’ interest in computers started when he was a teenager. After high school, he was accepted to several top colleges in the USA: Harvard, Yale, and Princeton. He chose to go to Harvard to study law. At Harvard, he focused more on his interest in computer than on coursework. He often relaxed by playing video games in Harvard’s computer lab. He left Harvard before graduating because he wanted to open a software company with his friend Paul Allen. However, he later said, “ I don’t think dropping out is a good idea.” In 2007, he received an honorary degree from Harvard. He began his speech by saying this to his father in the audience. “I’ve been waiting more than 30 years to say this: Dad, I always told you I’d come back and get my degree.” Bill Gates is no longer working full time for Microsoft. He is now, with his wife, running The Bill & Melinda Gates Foundation which aims to improve healthcare, reduce poverty, and promote education around the world.

Question 1: When did Bill Gates first develop his interest in computers?

   A. during his teenage years   

B. when he went to university   

C. when he was at nursery school

Đáp án: A

Thông tin: Bill Gates’ interest in computers started when he was a teenager.

Dịch: Bill Gates, sự quan tâm đến máy tính bắt đầu khi anh còn là một thiếu niên.

Question 2: What did he study at Harvard University?   

   A. computer science   B. business   C. law   

Đáp án: C

Thông tin: He chose to go to Harvard to study law.

Dịch: Anh chọn đến Harvard để học luật.

Question 3: What did he often do to relax while at Harvard?   

   A. play sports   B. play video games   C. go to parties   

Đáp án: B

Thông tin: He often relaxed by playing video games in Harvard’s computer lab.

Dịch: Ông thường thư giãn bằng cách chơi các trò chơi video trong phòng thí nghiệm máy tính Harvard.

Question 4: Why did he drop out of Harvard?   

A. because he was ill    

B. because he wanted to study at another university   

C. because he wanted to start a software company

Đáp án: C

Thông tin: He left Harvard before graduating because he wanted to open a software company with his friend Paul Allen.

Dịch: Anh rời Harvard trước khi tốt nghiệp vì muốn mở một công ty phần mềm với người bạn Paul Allen.

Question 5: What did he receive from Havard in 2007 ?

A. an honorary degree   B. a job    C. a company

Đáp án: A

Thông tin: In 2007, he received an honorary degree from Harvard.

Dịch: Năm 2007, anh nhận được bằng danh dự từ Harvard.

Bài 3. Read the passage, and choose the correct answer A, B, Cor D for each question.

To preserve and develop traditional craft villages, in recent years, the local authorities have conducted preservation of four traditional crafts: brocade weaving, silver carving, blacksmithing, and carpentry to bring about economic and social efficiency for the development of provincial tourism…

Currently, the province of Lao Cai has formed the clear models of traditional villages. Cat Cat village has gradually built its brand with the forging and casting products, textiles of linens of Hmong people. The famous alcohol villages have found their footholds in the market such as Pho village corn wine (Bac Ha), Xeo village wine (in Bat Xat commune)

The villages in the province have been associated with tourism spots and promote tourism development in the community, improve living standards of many families through their home business, selling handicrafts, brocade products.

In the past, in the villages in Sa Pa, people mostly make their living in agriculture, forestry, but now there have been many households getting involved in tourism activities of the village.

With the aim of preserving and developing traditional village linked to tourism development, most of the villages have created its own definition for tourists to learn and explore. In particular, brocade weaving is dominant, serving the needs of families and tourists. Only in Sa Pa district has 11 embroidery and weaving villages, in Ta Phin village, and San Sa Ho village with about 1000 households participating and a number of groups from the district women society, put on the market each year more than 30,000 metres of fabric. Other districts like Van Ban, Bac Ha have also formed several embroidery villages, attracting thousands of workers.

Question 1: Cat Cat village is famous for   ……..

   A. corn wine   B. its textiles of linens   

C. blacksmithing   D. silver carving   

Đáp án: B

Thông tin: Cat Cat village has gradually built its brand with the forging and casting products, textiles of linens of Hmong people.

Dịch: Làng Cát Cát đã dần xây dựng thương hiệu của mình với các sản phẩm rèn và đúc, dệt vải lanh của người H'mông.

Question 2: The purpose of preservation of traditional craft villages is bringing about …   

   A. the clear models of traditional villages   B. weaving 30,000 metresof fabric

   C. the start of tourism   D. economic and social development

Đáp án: C

Thông tin: With the aim of preserving and developing traditional village linked to tourism development, most of the villages have created its own definition for tourists to learn and explore.

Dịch: Với mục đích bảo tồn và phát triển làng truyền thống gắn liền với phát triển du lịch, hầu hết các làng đã tạo ra định nghĩa riêng cho khách du lịch tìm hiểu và khám phá

Question 3: We can infer from the passage that tourism has    

   A. raised labour income in rural areas   B. made all farmers quit farming

   C. prevented forests from being cut down    D. found its footholds in the market

Đáp án: A

Thông tin: The villages in the province have been associated with tourism spots and promote tourism development in the community, improve living standards of many families through their home business, selling handicrafts, brocade products.

Dịch: Các làng trong tỉnh đã gắn liền với các điểm du lịch và thúc đẩy phát triển du lịch trong cộng đồng, cải thiện mức sống của nhiều gia đình thông qua việc kinh doanh tại nhà, bán đồ thủ công, sản phẩm thổ cẩm.

Question 4: All of the following are true EXCEPT that   

   A. brocade weaving has become the most important craft in Sa Pa and nearby districts

       

   B. local people can sell brocade handicrafts, products to tourists   

   

   C. other districts should start preserving their crafts like Sa Pa   

   

   D. preservation of traditional crafts can be associated with tourism

Đáp án: A

Thông tin không đề cập trong bài.

Question 5: The word "definition" in paragraph 3 is closest in meaning to    .

A. descriptions of features   B. explanation of the meaning

C. quality of being clear   D. what tourism means

Đáp án: B

Definition = Explanation of the meaning (giải thích ý nghĩa)

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 9 thí điểm có đáp án khác:

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh 9 mới hay khác:

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Hơn 5000 bạn đã học và tiến bộ tại VietJack chỉ với 2k/ 1 ngày. Đăng ký ngay!

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài 720 Bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh 9 thí điểm của chúng tôi được biên soạn bám sát nội dung sgk Tiếng Anh 9 mới Tập 1 và Tập 2.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.

unit-3-teen-stress-and-pressure.jsp