Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 5 Reading có đáp án

Unit 5: Wonders of Viet Nam

Bài tập Tiếng Anh 9 mới Unit 5 Reading có đáp án

Bài 1. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

UNESCO World Heritage Site in Hue

The Complex of Hue Monuments is a UNESCO World Heritage Site and is located in the city of Hue in central Vietnam. Hue was founded as the Viet Nam capital city by Gia Long, the first king of the Nguyen Dynasty in 1802. It held this position for thirteen Nguyen kings until 1945.

The massive complex features hundreds of monuments and ruins, such as the Forbidden Purple City, once the residence of the royal family and badly damaged during the Vietnam War, the Imperial City, royal tombs, the flag tower, pagodas, temples, a library and museum.

Hue, located on the banks of the Huong River, (also known as the Perfume River) is about a hundred kilometres north of Da Nang. Among the most impressive monuments in this former grand imperial capital are the Ngo Mon Gate of the Imperial City which once was exclusively used by the royal family and their servants and soldiers, the tomb of Emperor Minh Mang as well as the tomb of Emperor Tu Duc. In fact, many of the monuments surrounding the royal buildings were constructed in the early 19th century and were modeled after Beijing's Forbidden City. The wall that surrounds the citadel is six metres high and two and a half kilometres long.

The historical complex is known not only for its rich architecture but also for its beautiful landscape setting. Overall, the site is quite spectacular. Avoid Hue between October and December as it gets most of its rain from the northeast monsoon during that period. This small city is also famous for its Imperial-style cuisine.

Question 1: The Complex of Hue Monuments ………….

A. has its buildings built during the reign of King Gia Long

B. is recognized as a UNESCO World Heritage Site

C. was built by thirteen Nguyen kings from 1802 to 1945

D. is located on the left hank of the Perfume River

Đáp án: B

Thông tin: The Complex of Hue Monuments is a UNESCO World Heritage Site and is located in the city of Hue in central Vietnam.

Dịch: Khu phức hợp di tích Huế là một di sản thế giới của UNESCO và nằm ở thành phố Huế ở miền trung Việt Nam.

Question 2: The Hue Citadel needs the work of restoration because of ………

A. the northeast monsoon   B. its rich architecture

C. the period from 1802 to 1945 D. the damage during the war

Đáp án: D

Thông tin: The massive complex features hundreds of monuments and ruins, such as the Forbidden Purple City, once the residence of the royal family and badly damaged during the Vietnam War, the Imperial City, royal tombs, the flag tower, pagodas, temples, a library and museum.

Dịch: Khu phức hợp đồ sộ có hàng trăm di tích và di tích, như Tử Cấm Thành, từng là nơi ở của hoàng gia và bị tàn phá nặng nề trong Chiến tranh Việt Nam, Hoàng thành, lăng mộ hoàng gia, tháp cờ, chùa, đền thờ, thư viện và viện bảo tàng.

Question 3: All of the following are mentioned as features of the Hue Citadel EXCEPT …..

A. the Temple of Literature   B. the royal tombs

C. the period from 1802 to 1945 D. the damage during the war

Đáp án: A

Thông tin: The massive complex features hundreds of monuments and ruins, such as the Forbidden Purple City, once the residence of the royal family and badly damaged during the Vietnam War, the Imperial City, royal tombs, the flag tower, pagodas, temples, a library and museum.

Dịch: Khu phức hợp đồ sộ có hàng trăm di tích và di tích, như Tử Cấm Thành, từng là nơi ở của hoàng gia và bị tàn phá nặng nề trong Chiến tranh Việt Nam, Hoàng thành, lăng mộ hoàng gia, tháp cờ, chùa, đền thờ, thư viện và viện bảo tàng.

Question 4: We can infer from the passage that …………..

A. the royal tombs were built for each emperor in the Imperial City

B. the Forbidden Purple City might be considered a smaller model of Beijing’s Forbidden City

C. the Imperial City is located in the Forbidden Purple City

D. the wall that surrounds the citadel is as big as the Great Wall in China

Đáp án: B

Question 5: All of the following are advantages of Hue EXCFPT …………..

A.the waterway of the Perfume River B. the art of cooking

C. the last three months of the year D. its beauty of natural setting

Đáp án: C

Thông tin: Avoid Hue between October and December as it gets most of its rain from the northeast monsoon during that period.

Dịch: Tránh Huế giữa tháng 10 và tháng 12 vì trời mưa nhiều nhất từ gió mùa đông bắc trong thời gian đó.

Bài 2. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

Son Doong Cave

Located in the limestone mountains of Phong Nha - Ke Bang National Park. Son Doong Cave was first found in 1991 by Ho Khanh, a local man. In 2009, the cave was explored and published by a group of scientists from British Cave Research Association.

Son Doong Cave was formed from 2 to 5 million years ago, when the river flowed through the limestone mountain area and was buried. The water eroded limestone and created an underground tunnel. In soft limestone areas, the collapse of tunnel ceiling formed large holes which became giant domes afterward. The cave is about 200m high, 200m wide and at least 8 5km long. Especially, Son Doong consists of two entrances, which is unique among explored caves in Phong Nha - Ke Bang National Park. Exploring the cave, visitors were surprised with spectacular scenery of numerous stalactites of which some giant stalagmites are more than 70 metres high. Deep inside the cave exists a grandiose tropical jungle called “Garden of Eden" by the explorers. The jungle is home to a diversifiedsystem of fauna and flora. Besides, the cave possesses a 2.5-kilometre underground river. Not far from the “Garden of Eden” lies an enormous “pearl collection” consisting of tens of thousands of small stone pieces in dry ponds, contributing to magnificent beauty of the cave.

Question 1: The reason why Son Doong Cave was formed is that ………..

A. an underground tunnel was buried in the area

B. the limestone areas were soft

C.it only happened from 2 to 5 million years ago

D. the river was buried in the limestone mountains

Đáp án: D

Thông tin: Son Doong Cave was formed from 2 to 5 million years ago, when the river flowed through the limestone mountain area and was buried.

Dịch: Hang Sơn Đoòng được hình thành từ 2 đến 5 triệu năm trước, khi dòng sông chảy qua khu vực núi đá vôi và bị chôn vùi.

Question 2: The most important feature of “Garden of Eden” is ……….

A.the biodiversity   B. giant stalagmites

C. the biggest length   D. the river below

Đáp án: A

Thông tin: Deep inside the cave exists a grandiose tropical jungle called “Garden of Eden" by the explorers. The jungle is home to a diversifiedsystem of fauna and flora.

Dịch: Sâu bên trong hang tồn tại một khu rừng nhiệt đới hùng vĩ có tên là Vườn địa đàng "bởi những nhà thám hiểm. Khu rừng này là nơi có hệ thống động vật và thực vật đa dạng.

Question 3: We can infer from the passage that …………..

A. tunnels and giant domes were formed at the same time

B. “pearl collection” contains a lot of precious stones

C. we can live the cave with the air and water

D. “Garden of Eden” is in the underground river

Đáp án: B

Thông tin: Not far from the “Garden of Eden” lies an enormous “pearl collection” consisting of tens of thousands of small stone pieces in dry ponds, contributing to magnificent beauty of the cave.

Dịch: Cách vườn hoa Eden Eden không xa là một bộ sưu tập ngọc trai khổng lồ, bao gồm hàng chục ngàn mảnh đá nhỏ trong ao khô, góp phần tạo nên vẻ đẹp tráng lệ của hang động.

Question 4: All of the following are the wonderful features of Son Doong Cave EXCEPT ………

A. tropical jungle inside with the biodiversity

B.spectacular scenery of numerous stalactites and stalagmites

C.a river flowing over 2.5 kilometers along the cave

D.the big sizes of the cave and the giant domes

Đáp án: D

Thông tin không có trong bài.

Question 5: The thing that makes it different from other caves in Phong Nha – Ke Bang National Park is ……….

A. stalactites and stalagmites    B. the two entrances into the cave

C. its discovery by a local man    D. large holes in the ceiling

Đáp án: B

Thông tin: Especially, Son Doong consists of two entrances, which is unique among explored caves in Phong Nha - Ke Bang National Park.

Dịch: Đặc biệt, Sơn Đoòng bao gồm hai lối vào, là điểm độc đáo trong số các hang động được khám phá ở Vườn quốc gia Phong Nha - Kẻ Bàng.

Bài 3. Identify whether the statements are true (T), or false (F).

Ha Long Bay: one of the greatest natural wonders of the world

There is a saying that if you have not visited Ha Long Bay, you have not yet been to Viet Nam. On the other hand, we can say that if you have not visited Ha Long Bay, you have not yet seen the most beautiful place in the world. It takes us around 4 hours by bus to travel 180 km from Ha Not towards the northeast to Ha Long Bay.

Ha Long Bay has been twice recognized by UNESCO as a World Heritage Site in 1994 and in 2000, and also that Ha Long Bay is in the second place in the worldwide competition of the World's Seven Natural Wonders. 1,969 limestone islands of various shapes, sizes, and in different green and amazing colours rise above the sea level in an area of more than 1,500 square kilometers that creates this world heritage site Ha Long Bay still keeps its historical and cultural values.

Ha Long Bay is as attractive and beautiful throughout the four seasons: spring, summer, autumn, and winter. Traveling on small sailboats among hundreds of limestone islands, one may visit the amazing Surprise Cave, the floating fishing village, and see how the locals live, which are top of the list of things to do here. On Titov Island, one may swim and relax on the beach or enjoy a kayaking programme to the nearby Luon Cave and much more.

The experience of visiting Ha Long Bay is unforgettable, where you will see something that will stay in your mind and eyes for years. You will enjoy meeting Vietnamese people and tasting their delicious food. You will have fresh air all day and night, especially if you wake up early in the morning and watch the sun rise on the deck coming slowly through the islands. Be sure not to miss visiting I la Long Bay in your lifetime.

Question 1: Ha Long Bay is one of the most interesting tourist attractions in Viet Nam.

A. True   B. False

Đáp án: A

Thông tin: There is a saying that if you have not visited Ha Long Bay, you have not yet been to Viet Nam. On the other hand, we can say that if you have not visited Ha Long Bay, you have not yet seen the most beautiful place in the world.

Dịch: Có một câu nói rằng nếu bạn chưa đến thăm Vịnh Hạ Long, bạn chưa đến Việt Nam. Mặt khác, chúng tôi có thể nói rằng nếu bạn chưa đến thăm Vịnh Hạ Long, bạn chưa thấy nơi nào đẹp nhất trên thế giới.

Question 2: It is in the second place of UNESCO's World Heritage Sites.

A. True   B. False

Đáp án: B

Thông tin: Ha Long Bay has been twice recognized by UNESCO as a World Heritage Site in 1994 and in 2000, and also that Ha Long Bay is in the second place in the worldwide competition of the World's Seven Natural Wonders.

Dịch: Vịnh Hạ Long đã hai lần được UNESCO công nhận là Di sản Thế giới vào năm 1994 và năm 2000, và Vịnh Hạ Long đang ở vị trí thứ hai trong cuộc thi toàn cầu của Bảy kỳ quan thiên nhiên thế giới.

Question 3: The islands are on the setting of many colours.

A. True   B. False

Đáp án: A

Thông tin: 1,969 limestone islands of various shapes, sizes, and in different green and amazing colours rise above the sea level in an area of more than 1,500 square kilometers …

Dịch: 1.969 hòn đảo đá vôi với nhiều hình dạng, kích cỡ khác nhau, và có màu xanh lục và màu sắc tuyệt vời khác nhau nổi lên trên mực nước biển trong một khu vực rộng hơn 1.500 km2 ……

Question 4: Tourists can enjoy fresh seafood that is raised in the bay.

A. True   B. False

Đáp án: B

Question 5: You have to come back to the mainland to swim or relax on the beach, not in Ha Long Bay.

A. True   B. False

Đáp án: B

Thông tin: On Titov Island, one may swim and relax on the beach or enjoy a kayaking programme to the nearby Luon Cave and much more.

Dịch: Trên đảo Titov, người ta có thể bơi và thư giãn trên bãi biển hoặc thưởng thức chương trình chèo thuyền kayak đến hang Luon gần đó và nhiều hơn nữa.

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 9 thí điểm có đáp án khác:

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh 9 mới hay khác:

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Hơn 5000 bạn đã học và tiến bộ tại VietJack chỉ với 2k/ 1 ngày. Đăng ký ngay!

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài 720 Bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh 9 thí điểm của chúng tôi được biên soạn bám sát nội dung sgk Tiếng Anh 9 mới Tập 1 và Tập 2.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.

unit-5-wonders-of-viet-nam.jsp