Bài tập Tiếng Anh 9 Unit 6 Reading có đáp án

Unit 6: The environment

Bài tập Tiếng Anh 9 Unit 6 Reading có đáp án

Bài 1. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Earth is richly supplied with different types of living organisms which co-exist in their environments, forming complex, interrelated communities. Living organisms depend on one another for nutrients, shelter, and other benefits. The extinction of one species can set off a chain reaction that affects many other species, particularly if the loss occurs near the bottom of the food chain. For example, the extinction of a particular insect or plant might seem inconsequential. However, there may be fish or small animals that depend on that resource for foodstuffs. The loss can threaten the survival of these creatures and larger predators that prey upon them. Extinction can have a ripple effect that spreads throughout nature.

In addition to its biological consequences, extinction poses a moral dilemma for humans, the only species capable of saving the others. The presence of humans on the planet has affected all other life forms, particularly plants and animals. Human lifestyles have proven to be incompatible with the survival of some other species. Purposeful efforts have been made to eliminate animals that prey on people, livestock, crops, or pose any threat to human livelihoods. Some wild animals have been decimated by human desire for meat, hides, fur, or other body parts with commercial value. Likewise, demand for land, water, and other natural resources has left many wild plants and animals with little to no suitable habitat. Humans have also affected nature by introducing non-native species to local areas and producing pollutants having a negative impact on the environment. The combination of these human-related effects and natural obstacles such as disease or low birthrates has proven to be too much for some species to overcome. They have no chance of survival without human help.

As a result, societies have difficult choices to make about the amount of effort and money they are willing to spend to save imperiled species. Will people accept limits on their property rights, recreational activities, and means of livelihood to save a plant or an animal? Should saving such popular species as whales and dolphins take priority over saving obscure, annoying, or fearful species? Is it the responsibility of humans to save every kind of life form from disappearing, or is extinction an inevitable part of nature, in which the strong survive and the weak perish? These are some difficult questions that people face as they ponder the fate of other species living on this planet.

Question 1. What does the passage mainly discuss?

A. Humans and endangered species

B. The importance of living organisms

C. Measures to protect endangered species

D. Causes of animal extinction

Đáp án: A

Giải thích: Bài đọc nói về con người và những loài động vật đang bị nguy hiểm.

Question 2. The word "inconsequential" in paragraph 1 is closest in meaning to ______.

A. unimportant    B. unavoidable    C. unexpected    D. unrecognizable

Đáp án: A

Giải thích: Inconsequential = unimportant (không quan trọng)

Question 3. Which of the following can result from the loss of one species in a food chain?

A. The connections among the creatures in the food chain become closer.

B. Larger predators will look for other types of prey.

C. There might be a lack of food resources for some other species.

D. Animals will shift to another food chain in the community.

Đáp án: C

Giải thích: Dẫn chứng nằm ở 2 dòng cuối của đoạn 1.

Question 4. The word "They" in paragraph 2 refers to ______.

A. human-related effects    B. some species

C. low birthrates    D. natural obstacles

Đáp án: B

Giải thích: Muốn làm được các câu hỏi dạng này phải đọc câu đằng trước các em nhé.

Question 5. In paragraph 2, non-native species are mentioned as ______.

A. a kind of harmless animals

B. an achievement of human beings

C. a harmful factor to the environment

D. a kind of useful plants

Đáp án: C

Giải thích: Dựa vào dòng 8 và dòng 9 của đoạn 2 có thể suy ra con người sử dụng non – native species để có lợi cho bản thân, tạo ra những nhân tố gây ô nhiễm môi trường.

Question 6. The word "perish" in paragraph 3 is closest in meaning to ______.

A. develop    B. complete    C. remain    D. disappear

Đáp án: D

Giải thích: Perish = disappear: biến mất, tuyệt chủng

Question 7. According to the passage, which of the following statements is NOT true?

A. Humans have difficult choices to make about saving endangered species.

B. The existence of humans is at the expense of some other species.

C. No other species can threaten the survival of humans on Earth.

D. Some animals and plants cannot survive without human help.

Đáp án: C

Giải thích: Chúng ta thấy câu C sai luôn khi đọc đến dòng 4, dòng 5 của đoạn 2.

Question 8. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Animal and plant species which pose threats to humans will die out soon.

B. Saving popular animal and plant species should be given a high priority.

C. Humans will make changes in their lifestyles to save other species.

D. The dilemma humans face between maintaining their lives and saving other species remains

Đáp án: D

Giải thích: Mấu chốt của câu này là các em phải đọc hết đoạn cuối để suy ra cái mà tác giả muốn hướng tới: Con người phải đối mặt với sự lựa chọn khó khăn: sự sống của mình hay cứu lấy động vật.

Bài 2.

Garbage ia a (1)________ problem in the U.S. Every year, Americans produce about 308 billion pounds. A lot of the garbage goes (2) ________the landfills. But many landfills do not have room (3) ________all the garbage. One (4) ________ that one of the garbage problems is recycling. Half of all the garbage in the U.S can be (5) ________and use again. Recycling helps the landfills problem and (6) ________ enough energy too. When people recycling newpapers, they save (7) ________ When they recycling glass, plastic, or cans. They save oil and eceltricity. Recycling is good for everyone.

Question 1. A. difficultly    B. serious    C. pleased    D. dangerously

Đáp án: B

Giải thích: Vị trí trống cần tính từ

Dịch: Rác là một vấn đề nghiêm trọng ở Hoa Kỳ.

Question 2. A. at    B. in    C. into    D. to

Đáp án: D

Dịch: Mỗi năm, người Mỹ sản xuất khoảng 308 tỷ bảng. Rất nhiều rác thải đi đến các bãi rác.

Question 3. A. to    B. for    C. from    D. in

Đáp án: B

Cấu trúc: have no rooms for st (không có chỗ cho cái gì)

Dịch: Nhưng nhiều bãi rác không có chỗ cho tất cả rác thải.

Question 4. A. talk    B. tells    C. answer    D. ask

Đáp án: B

Dịch: Một người nói rằng một trong những vấn đề rác thải là tái chế

Question 5. A. reused    B. recycled    C. product    D. reduced

Đáp án: B

Dịch: Một nửa số rác ở Hoa Kỳ có thể được tái chế và sử dụng lại.

Question 6. A. save    B. saving    C. to save    D. saves

Đáp án: B

Dịch: Tái chế giúp giải quyết vấn đề chôn lấp và tiết kiệm đủ năng lượng

Question 7. A. trees    B. paper    C. electricity    D. water

Đáp án: A

Dịch: Khi mọi người tái chế báo mới, họ tiết kiệm được cây.

Xem thêm các bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh lớp 9 có đáp án khác:

Xem thêm các loạt bài Để học tốt Tiếng Anh 9 hay khác:

300 BÀI GIẢNG GIÚP CON LUYỆN THI LỚP 10 CHỈ 399K

Hơn 5000 bạn đã học và tiến bộ tại VietJack chỉ với 2k/ 1 ngày. Đăng ký ngay!

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Loạt bài 600 Bài tập trắc nghiệm Tiếng Anh 9 của chúng tôi được biên soạn bám sát nội dung sgk Tiếng Anh 9.

Nếu thấy hay, hãy động viên và chia sẻ nhé! Các bình luận không phù hợp với nội quy bình luận trang web sẽ bị cấm bình luận vĩnh viễn.

unit-6-the-environment.jsp