Cách sử dụng Used to, Be used to, Get used to chi tiết nhất



Cách sử dụng Used to, Be used to, Get used to chi tiết nhất

Tải xuống

Đối với dạng kiến thức “used to”, ta có 3 cấu trúc: Used to, Be used to, Get used to. Bây giờ ta sẽ tìm hiểu về từng phần thông qua cấu trúc, cách sử dụng.

Cách sử dụng Used to, Be used to, Get used to chi tiết nhất

1. Used to

- Cấu trúc: Used to + V nguyên thể (đã từng …..)

- Cách dùng: hành động, thói quen thường xuyên xảy ra trong quá khứ, nhưng bây giờ không còn nữa

Eg: Mr. John used to be English teacher. (Ông John từng là giáo viên Tiếng anh.)

2. Be used to

- Cấu trúc: Be (is/ am/ are/ were/ was) used to + V-ing/ Noun (danh từ)

- Cách dùng: quen với việc làm gì, không còn cảm thấy lạ lẫm, khó khăn khi làm

Eg: I was used to doing exercise in the morning.

(Tôi đã quen với việc tập thể dục vào mỗi buổi sáng.)

3. Get used to

- Cấu trúc: Get used to + V-ing/ Noun (danh từ)/ Noun Phrase (cụm danh từ)

- Cách dùng: tập quen với, tập quen với (việc/ chuyện/ cái gì)...

Eg: I got used to living alone. (Tôi đã dần quen với việc sống một mình.)

4. Bài tập Used to, Be used to, Get used to

Exercise 1. Choose the best answer to complete these following sentences.

0. I _____ in Jakarta. I've lived here all my life.

A. am used to living

B. used to living

C. use to live

D. am used to live

1. Astronauts_____ in their spaceship, but they frequently work outside now.

A. were used to stay

B. used to stay

C. were staying

D. had used to stay

2. People _____ that the earth is round before.

A. were not used to believe

B. used to believing

C. would not use to believe

D. did not use to believe

3. Tuberculosis_____ incurable before.

A. use to be thought

B. used to be thought

C. used to thin

D. use to think

4. Formerly babies_____ of whooping cough.

A. have died

B. used to die

C. would die

D. both B and C

5. These city girls are used_____ in the field.

A. to work

B. used to lie

C. would like

D. to working

6. Newton_____ scientific books when a boy.

A. used to read

B. has read

C. had read

D. had been reading

7. I am sorry I am not_____ fast.

A. used to drive

B. used to driving

C. use to drive

D. use to driving

8. Frank used to work in a small shop. He_____

A. doesn't any more

B. still does

C. is now

D. had never done anything else

9. Roy Trenton used to work in a small shop. He _____

A. is driving it

B. doesn’t drive it any more

C. likes it

D. didn’t like it

10. Roy Trenton use to drive a taxi. This means he_____

A. use to lie

B. used live

C. used to living

D. used to live

1B 6A
2D 7B
3B 8A
4D 9B
5C 10D

Exercise 2. For each sentence, choose a variety of "used to", "be used to" or "get used to". Use the verb in the brackets to make the sentence. Don't use any contractions.

0. When Max went to live in Italy, he got used to living (live) there very quickly. He's a very open minded person.

1. European drivers find it difficult to _________ (drive) on the left when they visit Britain.

2. See that building there? I ____________ (go) to school there, but now it's a factory.

3. I've only been at this company a couple of months. I ____________ (still not) how they do things round here

4. When I first arrived in this neighbourhood, I __________ (live) in a house. I had always lived in apartment buildings.

5. Working till 10pm isn't a problem. I __________ (finish) late. I did it in my last job too

6. I can't believe they are going to build an airport just two miles from our new house! I will ______________ (never) all that noise! What a nightmare.

7. His father __________ (smoke) twenty cigars a day - now he doesn't smoke at all!

8. Whenever all my friends went to discos, I ______________ (never go) with them, but now I enjoy it

9. I __________ (drive) as I have had my driving licence almost a year now.

1. get used to driving

2. used to go

3. am still not used to

4. used to live

5. am used to finishing

6. never get used to

7. used to smoke

8. never used to go

9. am used to driving

Exercise 3. Chọn đáp án đúng nhất

0. Hung is used to ___________ many hours in front of the computer.

A. to spend       B. spend       C. spent       D. spending

1. I used to __________ in Germany when I was 7.

A. to live       B. live       C. living       D. lived

2. She’s used to ____________ late at night.

A. working       B. work       C. to work       D. worked

3. Mr. Bean has lived in Vietnam for 4 years. He _____________ the hot climate here.

A. are used to       B. gets used to       C. used to       D. A and B are correct

4. Mai is used to ___________ her house by herself.

A. clean       B. cleaning       C. cleaned       D. to clean

5. Lam didn’t ____________ do morning exxercise, so now he is getting fat.

A. be used to       B. used to       C. use to       D. get used to

1B

2A

3B

4B

5C

Exercise 4. Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi

0. When Hung was young, he was a national football champion.

Hung used to be a national football champion when he was young

1. Duong had lots of money but she lost it all when her business failed.

➔__________________________________________________________.

2. My brother likes romantic music now, although he wasn’t keen on it he was younger.

➔__________________________________________________________.

3. Jin seem to have lost interest in herhobbies.

➔__________________________________________________________.

4. Cuong gave up smoking 5 years ago.

➔__________________________________________________________.

5. My mother lived in Danang when she were young.

➔__________________________________________________________.

6. Quynh was my best friend, but we aren’t friends any more.

➔__________________________________________________________.

1. Duong used to have lots of money.

2. My brotheris used to liking romantic music.

3. Jin used to have interest in her hobbies.

4. Cuong used to smoke 5 years ago.

5. My mother used to live in Danang when she were young.

6. Quynh used to be my best friend.

Exercise 5. Choose the correct answer

0. People _____ that the earth is round before.

A. did not use to believe B. used to believing

C. would not use to believe D. were not used to believe

1. Astronauts_____ in their spaceship, but they frequently work outside now.

A. had used to stay B. were staying

C. used to stay D. were used to stay

2. These city girls are used_____ in the field.

A. used to lie B. to working C. would like D. to work

3. Formerly babies_____ of whooping cough.

A. would die B. used to die C. have died D. both B and

4. Newton_____ scientific books when a boy.

A. has read B. read C. had read D. used to read

1C

2C

3D

4D

Exercise 6. Rewrite the sentences using used to

0. When Hung was young, he was a national football champion.

Hung used to be a national football champion when he was young

1. My mum lived in a small village when she was a girl.

→ My mum _________________________________.

2. There are more vehicles on the roads now.

→ There did not _____________________________.

3. We cycled to school two years ago.

→ We ______________________________________.

4. There did not use to be many traffic accidents before.

→ Now there are _____________________________.

5. My uncle was a bus driver some years ago, but now he has a desk job.

→ My uncle_________________________________.

1. My mum used to live in a small village when she was a girl.

2. There did not use to be (as) many vehicles on the roads.

3.We used to cycle to school two years ago.

4. Now there are more traffic accidents than there used to be.

5. My uncle used to be a bus driver some years ago, but now he has a desk job.

Tải xuống

Xem thêm các bài viết Ngữ pháp Tiếng Anh cực hay với đầy đủ bài tập có đáp án chi tiết khác:

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng....miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Follow https://www.facebook.com/hoc.cung.vietjack/ để tiếp tục theo dõi các loạt bài mới nhất về ngữ pháp tiếng Anh, luyện thi TOEIC, Java,C,C++,Javascript,HTML,Python,Database,Mobile.... mới nhất của chúng tôi.